Chef på Center for misbrugsbehandling i Aarhus, Vinnie Thomsen. Privatfoto

Chef på Center for misbrugsbehandling i Aarhus, Vinnie Thomsen. Privatfoto

Centerchef:

Coke skiftes ud med cannabis

Flest behandles for cannabismisbrug i Aarhus, siger centerchef Vinnie Thomsen

Af
Af Anne Smedegaard

Tidligere var det oftest misbrugere af heroin, kokain og morfin, der kom ind ad døren hos Center for Misbrugsbehandling i Aarhus, men det har ændret sig de seneste år, siger centerchef Vinnie Thomsen.
”Der er sket et markant ryk igennem de sidste 7-8 år. Antallet af brugere, der søger behandling for cannabismisbrug er steget, og i dag udgør de hovedparten af dem, der søger behandling hos os,” forklarer hun.

Ikke flere misbrugere

Centerchefen mener dog ikke, at stigningen i behandlingssøgende nødvendigvis betyder, at der er kommet flere cannabismisbrugere til Aarhus.
”I virkeligheden er det et skyggetal. Om der reelt set er flere, der bruger cannabis, eller om det bare er fordi, der er flere, der søger behandling, kan jeg faktisk ikke sige,” forklarer hun.
Ifølge Vinnie Thomsen er det i dag hovedsageligt de yngre, der får et cannabismisbrug. Det er i hvert fald dem, hun oftest møder i misbrugsbehandlingen.
“Det er primært unge mellem 18 og 25-30 år med et cannabismisbrug og andre problemer, der kommer her,” fortæller hun.

I høj grad blandt de unge

Den samme tendens ser Niels Bjørnø, der er leder for Kirkens Korshær i Aarhus. De tilbyder hjælp til udsatte borgere i form af blandt andet varmestuer og fixerum. Også her er cannabismisbrugerne mange og unge.
“Det er en stor del af vores brugere, der på en eller anden måde indtager cannabis, og det er i høj grad de unge,” forklarer han.
Han mener dog langt fra, at man kan skære dem alle over en kam.
“Cannabissen spiller jo forskellige roller hos dem. For nogle er det selvmedicinering, for andre er det noget, de bruger til at slappe af og få ro i kroppen. For andre igen er cannabissen blot et ganske almindeligt rusmiddel,” fortæller Niels Bjørnø.

“De bliver kriminaliseret”

Selvom cannabisbrugerne ikke er ens, er de det alligevel på mindst ét punkt, mener Niels Bjørnø: de bliver kriminaliseret.
“Man bliver let udsat som cannabisbruger eller -misbruger. Den adfærd, de har, bliver kriminaliseret i forhold til det samfund, de gerne vil være en del af,” siger Niels Bjørnø.
Det er en af grundende til, at han er fortaler for en legalisering af cannabis i Danmark.
“Personligt tror jeg, at der er flere fordele ved en legalisering af cannabis, end der er ulemper, men det skal selvfølgelig håndteres på den mest hensigtsmæssige måde,“ siger han.

Det er vigtig med hjælp

Vinnie Thomsen fra Center for Misbrugsbehandling i Aarhus er dog ikke helt enig i den holdning.
“Jeg ser jo dem, der får store problemer med cannabissen, og jeg tror, at en legalisering måske ville forøge antallet af brugere, der også får behov for hjælp til at komme ud af det igen,” siger hun.
Netop hjælpen, mener Niels Bjørnø også, er vigtig, hvis en legalisering skal fungere.
“Der skal selvfølgelig følges op med det, der er nødvendigt af behandling og samtaler,” siger han.
Selvom opfølgningen nok skulle ske hos Vinnie Thomsen på Center for Misbrugsbehandling, synes Niels Bjørnø også, at Kirkens Korshær skal være en del af projektet.
“Jeg synes, at en organisation som for eksempel vores skulle stå for salget af cannabissen i Aarhus, hvis det blev legaliseret,” siger han.

Cannabis-misbrugere i Aarhus

Antal registrerede misbrugere i Aarhus Kommune:
2008: 1.110
2011: 1.314
2013: 1.262
“Vi konkluderer, at der er en vækst i unge misbrugere og mange af dem er cannabis misbrugere,” siger Anna Amilon, Seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Publiceret 01 February 2017 23:00

SENESTE TV