Fællesspisning er blevet in – Frederiksbjerg viser vejen

I et fælleshus på Frederiksbjerg laver manden bag Spisestedet Frederiksgade 42 deleretter

Af
Jan L. Pedersen

Aarhus Update

Hvorfor skal vi altid lave mad selv? Hvorfor spiser vi alene? Hvorfor spiser vi kun, med dem vi kender? Hvorfor har vi ikke flere frirum? Hvem skal tage opvasken?
Ja, spørgsmålene er mange. Men tendensen er klar. Fællesspisning er på vej frem – eller tilbage om du vil.
I Ankersgade i Aarhus ligger der et fælleshus. I det ligger der en café. Frederik hedder den. Her startede man sidste år så småt op med at lave fællesspisninger. Det gælder i al sin enkelhed om at møde andre mennesker, og genoplive fællesskabet ved måltidet.

Frederiksgade 42 laver maden

Priserne skal være venlige. Det skal være sådan, at alle kan være med.
Men maden skal være god – og ikke mindst spændende. Det er den også.
Manden bag maden er Christian Bøjlund, som driver Spisestedet Frederiksgade 42. Han var en af de første i Aarhus, som satte fokus på social dining og deleretter til hele bordet. Han ville mere end at lave god mad, for det kan han i den grad.
Restauratøren ville skabe mere samvær om måltidet, hvilket er lykkes på Frederiksgade 42. Nu er det så i Fælleshuset på Frederiksbjerg, Christian Bøjlund genopliver fællesspisningen.

En pause i hverdagen

Det er den første mandag i hver måned, der er fællesspisning. Alle er velkomne.
Fællesspisningen er ikke tiltænkt nogen bestemt gruppe i samfundet – og man skal ikke bo i kvarteret for at deltage. Tværtimod. Her kommer alle. Især studerende og børnefamilie har fået øjnene op for den gode mad og fællesskabet.
Det er den 6. februar i tidsrummet mellem 17.00 og 19.00, der næste gang er fællesspisning. Man kan bare komme dryssende.
Der er ingen mødepligt, med mindre man har reserveret bord. Aftenen slutter senest klokken 20.30, men folk kommer og går, som det passer.

Succes avler succes

Hvis du vil spise med mandag den 6. februar, vil der være fire retter. De er, som følger:

  • Porresuppe med ingefær og persille
  • Braiseret svinekæber med grov mos og sauce
  • Stegt pastinak med rygeost, soya og honning
  • Asiatisk coleslaw og kerner
Prisen for en til tre personer er 75 kroner per person. Er I fire eller flere personer, koster det 65 kroner per person. Kaffe og kage løber op i 25 kroner – og her er ingen mængderabat.
Maden kommer på bordet i grupper – og man bliver sat sammen med andre, så det passer med dele-retterne. Fællesskab og mad i en uforpligtende ramme behøver ikke at være dyrt, hvilket det ser ud til, at det heller ikke er.
 
I starten var fællesspisningen tænkt som et forsøg. Men til den sidste spisning var der op mod 180 gæster ad gangen – fra nær og fjern.
Hvor mange, der kan være, med, vides ikke. Det kommer an på flowet, fortæller Christian Bøjlund, men et mål på 250 deltagere en aften er ikke helt skudt ved siden af.
Hvis tilslutningen er så stor, som den er lige nu, kunne det være oplagt at udvide til flere fællesspisninger om måneden, men også at tænke fællesspisninger i andre områder af Aarhus.
 
Hvis der kommer større grupper, er det en god idé at bestille bord.
 

Publiceret 27 January 2017 09:53

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.