Forskerdebat:

Risikabel røg eller fredelig fed?

To forskere og cannabiseksperter er uenige om, hvor skadeligt cannabisrygning er

Af
Kristine L Nydahl

'Brug af cannabis fører til nedsættelse af kognitive funktioner såsom indlæringsevne og hukommelse. Hos voksne er denne virkning tilsyneladende reversibel, men hos unge kan der i nogle tilfælde ses varig nedsættelse af kognitive hjernefunktioner.' Sådan konkluderede rapporten 'cannabis og sundhed' fra Vidensråd for Forebyggelse i år 2015.
Merete Nordentoft og Mads Uffe Pedersen er begge forskere, der har været med til at udarbejde rapporten. De er ikke enige om, hvorvidt rapportens konklusion gør sig gældende den dag i dag.
“Der er meget diskussion om skadesvirkningerne ved at ryge cannabis. Der er ikke længere mange, der tror på en direkte reduktion af intelligens,” siger Mads Uffe Pedersen, forsker ved Center for Rusmiddelforskning på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.
Den nye forskning Professer i psykiatri på Københavns Psykiatriske Center, Merete Nordentoft har set, har ikke gjort hende mindre bekymret.
“Jeg har set mange undersøgelser, der peger i retning af, at der kan være permanent skade, hvis man har et stort forbrug i ungdomsårene, og at det kan give indlæringsproblemer,” siger Merete Nordentoft. Kan tolkes forskelligt
Forskerne er enige om, at unge, der ryger meget cannabis, med stor sandsynlighed får problemer i skolen. De er dog ikke nødvendigvis enige om hvorfor.
“Dem, der ryger meget som unge, bliver demotiverede og har svært ved at komme i gang. De går i stå i deres modenhedsproces, men det skyldes ikke nødvendigvis skader i hjernen. Hvis de sidder i en tåge og ikke lærer noget i skolen, og derfor ikke får en uddannelse, kan det gå galt på en lang række andre områder,” siger Mads Uffe Pedersen.
Merete Nordentoft mener, at undersøgelser om skaderne af cannabisrygning, ofte kan tolkes på forskellige måder.
“Hvis en ung ikke gør sin uddannelse færdig, er det svært at vide, om det er fordi, personen ikke gider, eller fordi, personen ikke kan,” siger Merete Nordentoft.
Hvorfor det er så svært at (mod)bevise eventuelle skader, at det ender i en fortolkning, har Merete Nordentoft tidligere forklaret til videnskab.dk:
“Hvis vi skulle være helt sikre på, at hash gav langtidsskader hos unge, skulle vi ved lodtrækning sikre, at halvdelen af en stor gruppe unge røg hash hyppigt i lang tid, mens den anden halvdel ikke gjorde det. En sådan undersøgelse vil aldrig finde sted.”

Skal ikke legaliseres

“Jeg synes ikke, det skal legaliseres. Jeg synes, det sender et vigtigt signal, at det er forbudt. Man diskuterer, hvordan man kan begrænse unges brug af rusmidler, for eksempel med forskellige aldersgrænser på alkohol, og det er linjer, jeg støtter - at man sørger for, det ikke er så tilgængeligt,” siger Merete Nordentoft.Mads Uffe Pedersen forholder sig også kritisk over for en totalt legalisering:
“Jeg er ikke fortaler for en legalisering af cannabis, for så vil forbruget stige. Det er der ingen tvivl om. Jeg er fortaler for en afkriminalisering, hvor man ikke får en plettet straffeattest for besiddelse af cannabis til eget forbrug. Dem, man straffer nu, er ofte dem, der har problemer i forvejen, og som er socialt udsatte. De får bøder, de ikke kan betale, og de får en uren straffeattest. Det er socialt vildt skævt fordelt, og det er dybt uretfærdigt,” siger rusmiddelforskeren, der sluttelig slår fast:
“I de unge år skal man holde sig fra cannabis. Det sætter tingene i stå - især for dem, der har det svært i forvejen. Hvis man som ældre bruger det en fredag aften til at slappe af med i stedet for at drikke fem bajere, så sker der nok ikke noget ved det.”

null

Publiceret 24 January 2017 12:00

SENESTE TV