Halvdelen af Aarhus har røget sig skæv

Mange prøver at ryge hash, men det er en særlig gruppe, der ryger ofte, siger forsker

Af
Kristine L Nydahl

Har du prøvet, at ryge cannabis? Det spørgsmål svarede 52,4 procent af de 16 – 44-årige beboere i Aarhus kommune ja til i 2011. Det står i rapporten 'cannabis og sundhed', der er udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse i år 2015.
”I København er det en bred gruppe, der ryger, lige fra dem, med sociale udfordringer til universitetsstuderende. I Aarhus er der en klar overvægt af cannabisrygere blandt dem med udfordringer, mens det ikke er særlig udbredt blandt universitetsstuderende,” siger Mads Uffe Pedersen, der er forsker ved Center for Rusmiddelforskning på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og er en af forfatterne bag rapporten 'cannabis og sundhed'.

Særlig gruppe ryger ofte

“På gymnasiet er der mange, der har prøvet at ryge cannabis, men når vi spørger, om man har røget mellem fire og otte dage den seneste måned, er det i højere grad på erhvervsuddannelserne, de har det. Det ser vi også i Aarhus,” siger Mads Uffe Pedersen.
Ifølge rapporten har 16,7 procent af aarhusianerne i 2011 røget cannabis i løbet af det seneste år, mens 4,9 procent af de 16-44-årige har røget indenfor den seneste måned.
”Jo mere jævnligt de ryger, des mere kan man se, at det ofte drejer sig om en særlig gruppe. Det er en gruppe, der har udfordringer socialt, personligt og i forhold til uddannelse,” siger Rusmiddelforskeren.

Unge ryger mest

Ifølge rusmiddelforskeren, er det de unge, der har langt det største forbrug af cannabis, og det er især en særlig gruppe unge, der risikerer at havne i et misbrug:
”Det er især unge drenge, der har haft det svært i skolen, som har problemer med at koncentrere sig, og som har svært ved at finde fodfæste i teenageårene, der har særlig stor risiko for at udvikle et storforbrug af hash,” siger Mads Uffe Pedersen og fortsætter:
”Der findes en gruppe unge, der ryger hash jævnligt, som er velfungerende og får sig en uddannelse - men det er ikke den største gruppe.”

null

Publiceret 24 January 2017 11:30

SENESTE TV