Cannabis købes og sælges i følge politiet i hele Aarhus. Fordi der er så mange, der gerne vil købe det, er det svært for politiet at komme den illegale handel til livs, siger politikommissær Kristian Harlev.

Cannabis købes og sælges i følge politiet i hele Aarhus. Fordi der er så mange, der gerne vil købe det, er det svært for politiet at komme den illegale handel til livs, siger politikommissær Kristian Harlev.

Cannabis flyder i Aarhus’ gader

I hele Aarhus kan man købe cannabis. Kvaliteten er høj og efterspørgslen stor. Det gør det svært for politiet at bekæmpe salget

Af
Kristine L Nydahl

”Cannabis bruges og misbruges af rigtig mange - det er meget udbredt.”
Sådan siger politikommissær Kristian Harlev, der er leder af Specialpatruljen og blandt andet arbejder med narkotika på gadeplan.
”Man kan få det alle steder - i Aarhus, i mindre byer, over det hele. Der er nogle områder, hvor det bliver distribueret mere end andre steder, men dem, der køber det, kommer fra hele byen,” siger Kristian Harlev.
Der er dog visse steder, politiet er særligt opmærksomme på.
”Det er ingen hemmelighed, at der bliver solgt på Grønnegade og i Mølleparken. Der er også et stort salg fra biler, der kører rundt i byen,” siger politikommissæren.

God kvalitet

”Den hash, politiet beslaglægger i Aarhus, er ikke helt så god som i den København, men det er stadig en rigtig god kvalitet,” siger retskemiker Christian Lindholst fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.
Instituttets Afdeling for Retsmedicin modtager den cannabis, politiet i Østjylland konfiskerer, hvis politiet ønsker at få det undersøgt. Hvert år er Christian Lindholst med til at udarbejde en rapport for Sundhedsstyrelsen, hvori han måler kvaliteten af hash i Odense, København og Aarhus. Kvaliteten måles som mængden af det aktive stof THC, som hashen indeholder.
”Kvaliteten af den hash, der sælges i Danmark, er steget meget. I løbet af de seneste 5-10 år, er kvaliteten steget fra et gennemsnit på cirka 8 procent THC til cirka 28 procent i dag,” siger Christian Lindholst.
Retskemikeren har et bud på, hvorfor kvaliteten er steget så voldsomt:
”Udviklingen er nok sket i takt med, at man i højere grad dyrker cannabisplanter som er forædlede til at give et højere udbytte af THC - de såkaldte skunkplanter. Samtidig ser man, at planterne dyrkes indendørs under optimale drivhuslignende betingelser. Dette giver et langt bedre produkt sammenlignet med traditionel udendørsdyrket cannabis.”
Den cannabis, der florerer på gaden, er ikke kun af høj kvalitet, men ifølge Christian Lindholst er den også meget ren:
”Det er meget almindeligt, at hårde stoffer som kokain og amfetamin indeholder forskellige tilsætningsstoffer som lægemidler, sukkerstoffer og fyldstoffer. Samme mønster ser vi derimod ikke for hash, pot og skunk, som hovedsageligt indeholder plantemateriale fra cannabisplanten.”

Cannabis fra nær og fjern

”Tidligere blev meget af den danske cannabis fremstillet i Marokko. Vi får sandsynligvis stadig meget cannabis fra udlandet. Holland har blandt andet en stor egenproduktion, så det kan være, at vi får noget derfra,” siger retskemikeren Christian Lindholst.
Til trods for, at meget cannabis er importeret fra udlandet, er det ikke altid tilfældet, forklarer politikommissær Kristian Harlev:
”Vi tager et skunklaboratorium i ny og næ - også i Aarhus-området.”
Selvom politiet har kendskab til både produktion og salg af cannabis, er det en stor udfordring at forsøge at lukke ned for det illegale marked.
”Vi gør, hvad vi kan, men der er mange brugere, og når der er mange brugere, så er der også mange købere og sælgere,” siger Kristian Harlev.
Politikommissæren fortæller, at der er stor aldersspredning, når det kommer til hvem, der bliver taget for besiddelse af cannabis:
”Det er folk i alle aldersgrupper, men det er fra de 16 år og op til omkring de 40 år, der er flest. Sælgerne er fortrinsvis fra omkring de 18 år til et par og 30.”
Selvom politiet bruger en del kræfter på at komme cannabissalget og produktionen til livs, er Kristian Harlev ikke overbevist om, at en legalisering ville frigøre flere ressourcer:
”Der er vel ikke nogen, der er så naive at tro, at dem, der sælger cannabis nu, i så fald ville finde arbejde på en fabrik i stedet - de finder noget andet kriminelt at foretage sig. Hvis cannabis skal sælges på et apotek, skal det pålægges moms og allerede der, er de illegale sælgere foran med prisen. Selv hvis cannabis blev legaliseret, ville der være et illegalt marked - det har vi set i andre lande,” siger han.

Publiceret 17 January 2017 09:15

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.