Terror i fokus før stor åbningsceremoni

Myndighederne er i højt beredskab, når 60.000 mennesker samles til kulturhovedstadsårets åbningsceremoni i midtbyen

Når den stort anlagte åbningsceremoni den 21. januar sparker kulturhovedstadsåret i gang, så bliver store dele af midtbyen spærret helt af for køretøjer.
Det gør den af praktiske årsager, men bestemt også af hensyn til sikkerheden for de op mod 60.000 tilskuere.
Når mange mennesker er samlet, har personer med onde hensigter nemlig gode vilkår for at gøre stor skade. Det så vi blandt andet i Nice og Berlin i det forgangne år, hvor terrorister torpederede store menneskemængder med lastbiler.
“Vi har været i gang med at forberede den her begivenhed i lang tid, og vi har selvfølgelig kigget på de hændelser, der har været i udlandet - heriblandt angrebene i Nice og Berlin. De scenarier har været og er en del af vores planlægning. Vi kigger på, hvad vi kan frygte, der kan ske, og så prøver vi at lave nogle modforanstaltninger ud fra det,” forklarer chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Klaus Arboe Rasmussen, som løbende er i dialog med arrangør, hjemmeværn, Rigspolitiet og PET i forbindelse med åbningsceremonien.
“Vi har kigget på, hvordan det er lykkedes gerningsmændene dernede at slå en masse uskyldige mennesker ihjel, og det vil vi naturligvis gerne sørge for ikke kan ske her,” siger han.

Alvorlig terrortrussel

Chefpolitiinspektøren vil dog ikke afsløre, hvilke specifikke foranstaltninger man gør sig.
“Der er ingen grund til at sige konkret, hvad vi gør, hvis der nu er nogen derude med onde hensigter.”
PET vurderer, at den overordnede terrortrussel mod Danmark er 'alvorlig'. Efterretningstjenesten har dog lavet en specifik trusselsvurdering på åbningsceremonien.
“Jeg kan ikke sige, hvad der står i den, men det er den vurdering, vi arbejder ud fra,” lyder det fra Klaus Arboe Rasmussen, som heller ikke vil sætte tal på, hvor mange betjente, der vil være på gaden i byen.

Bombehunde og helikopter

Der vil utvivlsomt være et stort antal betjente på arbejde på dagen, vurderer Carsten Bagge Laustsen, terrorforsker ved Aarhus Universitet, som giver et bud på det typiske beredskab ved sådanne begivenheder.
“Man vil måske fjerne affaldsstandere og lignende, og så vil man nok gennemsøge området med bombehunde og have en helikopter til at sørge for overblik og overvågning oppefra.”
Der vil altid være ekstra opmærksom på sikkerheden ved store begivenheder, betoner terrorforskeren og understreger, at man ingenlunde kan tale om, at åbningsceremonien er et oplagt terrormål.
“Sandsynligheden for et angreb er mikroskopisk. Vi tænker, at vi nu er verdens centrum, fordi vi bliver kulturhovedstad, men der er tusinder af den slags begivenheder i verden, så der er ikke noget, der tilsiger, at der skulle være en specielt større risiko forbundet med åbningsceremonien end andre arrangementer, hvor mange er samlet.”

Gør, som du plejer

Carsten Bagge Laustsen forklarer, at terrorens logik er altid at ville overraske, og at terrorister tit er ganske opfindsomme.
“Så alt kan på sin vis være potentielle terrormål. Et luftshow i Skrydstrup, januarudsalget i Salling eller et tog mod København. Og det kan man ikke gardere sig imod. Det største og vigtigste arbejde i forhold til at beskytte os mod terror bliver derimod lavet hele tiden af PET og politiet, som jo følger de, der måske har en vilje til at begå disse angreb. Du kan sætte nok så mange betonspærrer op, men du vil aldrig fuldstændigt kunne gardere et mål mod terror.”
En undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen viser, at 45 procent af danskerne er 'bekymrede' eller 'meget bekymrede' for at landet rammes af terror.
Samtidig viser målinger, at et fåtal ændrer deres adfærd trods usikkerheden. Og det er vigtigt, påpeger Carsten Bagge Laustsen og giver et eksempel fra egen hverdag.
“At terroren ofte rammer så tilfældigt er et argument for ikke at ændre sin adfærd. Jeg var i Istanbul op til jul, og min familie syntes, jeg skulle aflyse rejsen på grund af terrorangrebene forinden. Havde jeg gjort det, var jeg taget til Berlin, hvor jeg har en lejlighed, som ligger fem minutter fra Kurfürstendamm, og så ville sandsynligheden for, at jeg havde været på julemarkedet stor. Man kan ikke planlægge, hvor det er sikkert at være. Man er simpelthen bare nødt til at gøre, som man altid ville. Der er ingen grund til at skabe en frygtkultur, og da slet ikke her i Aarhus til kulturhovedstadsåret. Det ville være synd.”

Publiceret 10 January 2017 06:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV