På www.aarhus.dk/soscykelsti kan man læse mere om den foreløbige linjeføring af cykelstien, og på www.sos-cykelsti.dk kan man læse mere om borgernes kamp.

På www.aarhus.dk/soscykelsti kan man læse mere om den foreløbige linjeføring af cykelstien, og på www.sos-cykelsti.dk kan man læse mere om borgernes kamp.

Borgermøde:

Se endelig linje for cykelsti ved Ask

Cykelsti fra Solbjerg over Ask til Malling etableres næste år. Torsdag, bliver den endelige linje afsløret på et møde

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

I de seneste to uger har borgerne kunnet kommentere på den foreløbige plan for linjeføringen af cykelstien mellem Solbjerg over Ask til Malling.
Der er kommet et par håndfulde kommentarer ind, oplyser Carsten Thomsen, der er projektleder i Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune.
“De fleste henvendelser går på, hvordan hver enkelt borger bliver berørt af den nye cykelsti, men generelt får vi overvejende positive tilkendegivelser fra lokalbefolkningen,” forklarer Carsten Thomsen, som fortsætter:
“Nu skal vi så have samlet sammen på alle bemærkningerne og have set på, hvorvidt der er noget, som taler for, at linjeføringen skal ændres.”
15. december klokken 19 bliver den endelige placering nemlig fremlagt på et borgermøde i Tulstrup Kirke. Det sker sammen med SOS-Cykelsti, - altså gruppen af Ask-borgere, som i fire år har kæmpet bravt for at få en cykelsti på stedet.

Måske asfalteres stien

Ud over den endelige linjeføring, vil der på mødet desuden muligvis være en afklaring på, hvorvidt der er fundet penge til at opgradere cykelstien fra stenmel til asfalt.
Da Lokalavisen Aarhus talte med Carsten Thomsen, var dette endnu ikke helt afgjort.
“Men vi arbejder på sagen, da det bliver nemmere at få alle cyklister til at bruge stien, hvis der er en fast belægning,” lyder det fra Carsten Thomsen, som oplyser, at de første måneder af 2017 kommer til at gå med opkøb af jord til stien - enten frivilligt eller i form af ekspropriation.
Dernæst går det egentlige arbejde med at skabe stien i gang “hurtigst muligt i løbet af foråret,” som Carsten Thomsen udtrykker det.
“Vi regner med, at hovedparten af stien er færdig i 2017. Nogle strækninger - som eksempelvis skolevejen fra Solbjerg til Ask - vil have størst fokus og vil helt sikkert stå klar næste år,” siger projektlederen.
Især finansieringen af opgraderingen til asfalt, kan ske at forlænge projektet.

“Nu bliver det virkeligt”

Hos Kirsten Louise Laursen, der er talskvinde for SOS-Cykelsti, er der glæde over, at Ask-borgernes lange, seje arbejde nu for alvor er ved at give pote.
“Det er fedt, at det nu begynder at blive mere synligt - der er eksempelvis kommet et stort skilt op herude. Det hele bliver efterhånden mere virkeligt - nu kommer stien altså endelig,” siger hun og tilføjer, at SOS-Cykelsti vil blive glade for en opgradering af underlaget, men:
“At få hele strækningen færdig er mere vigtigt for os end asfalt. Asfalt er helt sikkert et plus, men det kan bekymre os, om projektet så trækker ud,” siger Kirsten Louise Laursen, som er spændt på at se den endelige linjeføring, byggeriets fremgang og på, hvordan borgermødet kommer til at gå.
“Kommer der mon kritiske røster frem? Nu hvor vi er ved at være tæt på, bliver nogle borgere mere bekymrede: Hvad kommer det her til at betyde for min grund? I SOS-Cykelsti er vi dog sikre på, at den her sti kun kan blive en gevinst for alle - det må også påvirke huspriserne positivt.”

null

Publiceret 14 December 2016 16:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.