18-årige Jakob Precht går til daglig på Risskov Gymnasiums Team Danmark-linje i en ESAA-klasse. Han bliver student om halvandet år.

18-årige Jakob Precht går til daglig på Risskov Gymnasiums Team Danmark-linje i en ESAA-klasse. Han bliver student om halvandet år.

Klar til VM:

Aarhus N-dreng har vind i sejlene

På få år har Jakob Precht fra Aarhus Nord sejlet sig i eliten med DM-titel og deltager snart til ungdoms-VM

Af
Af Kim Skovrup Andersen

18-årige Jakob Precht fra Aarhus Nord har haft en forrygende sæson på vandet.
Sejlsportstalentet har vundet DM og skal til ungdoms-VM i New Zealand senere i denne uge. Og det har han gjort med to forskellige makkere i forskellige bådklasser.
“2016 har virkelig været året, hvor det er accelereret for mig i min sport. Førhen har jeg ikke tænkt så meget på resultater og en mulig OL-deltagelse engang, men det gør jeg nu,” siger Jakob Precht.
Som 11-årig begyndte Precht som så mange andre i en optimistjolle, men på grund af hurtig vokseværk, skiftede han bådtyper et par gange, inden han endte i to personers bådklassen 29er - en lillesøster til OL-bådklassen 49er - som 14-årig.
“Det var her, jeg for alvor begyndte at træne og udvikle mig. Jeg indså, at jo mere og bedre jeg trænede, desto bedre gik det,” siger han.
På fire år har han haft fire makkere, så det har krævet noget af ham at starte forfra hver gang.
På en årlig sejlsportstræningslejr i efterårsferien 2015 fandt han sin nuværende makker Casper Ladefoged, der sejler i Rungsted. Derfor tager Jakob Precht til Sjællland og træner næsten hver weekend, og hverdagene har træningen foregået på Aarhus Havn og på Kaløvig.
“Vi er begge overraskede over, hvor godt det er gået, og hvor hurtigt, vi er kommet til at sejle godt sammen på trods af afstanden. Vi har haft en rigtig god sæson,” fastslår Jakob Precht.

Vandt DM på hjemmebane

Makkerparret vandt forleden DM i 29er-klassen på Prechts hjemmebane i Aarhus.
“Det var fedt at kunne vise dem derhjemme, at al den tid væk fra venner og familie giver gode resultater. Og at Aarhus betyder noget. Så det var jeg stolt af,” siger han.
Jakob Precht går til daglig går i 3e på Risskov Gymnasium på ESAA-linjen, hvor han kan kombinere sin gymnasieuddannelse med en elitesportskarriere.
Han bor på skift hos sine forældre, der er skilt. Så det 18-årige sejlsportstalent bor både i Aarhus Nord og i Tilst

På vandet med Anna Munch fra Kaløvig Bådelaug, som Jakob Precht drager til New Zealand sammen med senere i denne uge for at deltage i ungsoms-VM.

På vandet med Anna Munch fra Kaløvig Bådelaug, som Jakob Precht drager til New Zealand sammen med senere i denne uge for at deltage i ungsoms-VM.

Træner 15 timer om ugen

“Vi sejler ikke så meget i øjeblikket, fordi det bliver tidligt mørkt. Så træningstimerne bliver lagt på styrketræning og konditionstræning, og så sejler jeg i weekenden. Jeg bruger nok 15 timer om ugen på min sport. Og her er transport ikke medregnet,” siger han og fortsætter:
“Lige på denne her årstid. føler jeg, at der bliver ofret en del. Men jeg ser det nu mere som en investering. Når jeg sejler, er det koldt og gør ondt, så lige nu er det ikke det fedeste at sejle. Motivationen er alligevel høj, fordi jeg ved, det kommer til at hjælpe mig rigtig meget senere, hvis jeg vil være blandt de bedste. Min sport giver mig en masse oplevelser og opture, men lærer mig også en del om selvdisciplin.”

Top 10 i New Zealand

Den 8. december går turen så til New Zealand, hvor han sammen med Anna Munch fra Kaløvig Bådelaug skal sejle ungdoms-VM i bådklassen Nacra 15, hvor der deltager tyve både.
“Det bliver rigtig rigtig fedt, og jeg glæder mig helt vildt. Det bliver det største stævne, jeg nogensinde har været til. Det er svært at vurdere, hvor langt, vi kan komme, for vi kender ikke vores modstandere så godt. Men som udgangspunkt håber vi at kunne få en placering i den gode ende, men det kan gå alle vegne,” siger Precht, der lige når hjem til jul, når han er tilbage i Danmark 22. december.

Månedens sportstalent

  • Lokalavisen Aarhus sætter i en serie fokus på de lokale sportstalenter. Hvor meget ofrer de for sportens skyld, og hvad giver det dem retur?
  • Kender du et dedikeret sports­talent, så tip os på redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Publiceret 08 December 2016 09:00

SENESTE TV