Isdans kan bedst beskrives som ballet på is, og det kræver stor koncentration og smidighed. Matilde har dyrket sporten, siden hun var seks år gammel.

Isdans kan bedst beskrives som ballet på is, og det kræver stor koncentration og smidighed. Matilde har dyrket sporten, siden hun var seks år gammel.

Månedens sportstalent:

Matilde skøjter sig til større selvværd

15-årige Matilde Ørregaard Jensen fra Lystrup har netop vundet Jysk Fynsk Cup i isdans

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Et hav af blå mærker på knæ og albuer og længere perioder på krykker og sågar i kørestol. Det er nogle af de ofre og erfaringer, 15-årige Matilde Ørregaard Jensen fra Lystrup har gjort for at blive god til at skøjte som solodanser.
Hun har netop vundet Jysk Fynsk Cup i Frederikshavn som solodanser på skøjter i det, der hedder K1-klassen, og det giver mod på meget mere.
Næste udfordring for den unge Lystrup-løber er Danmarks Cup i Aarhus Skøjtehal til januar.

Træner i Sønderjylland

“Jeg drømmer om at deltage i DM på et tidspunkt og gad også godt til VM. Det kræver træning, træning og træning,” siger hun med et smil.
Og den træning kører hun relativt langt for at få.
Hver søndag bliver Matilde Ørregaard Jensen kørt til sønderjyske Vojens af sin mor for at træne i Vojens Skøjteklub. Her står den på to gange halvanden times træning. Derudover er der en masse selvtræning.
“Jeg har altid være medlem i Aarhus Skøjteklub, men holdet jeg gik på fungerede ikke rigtig, Og nu har jeg fået en rigtig god træner i Sønderjylland, så ham vil jeg gerne fortsætte med. Men jeg kommer stadig i Aarhus Skøjteklub, for jeg træner selv nogle piger, og det er hyggeligt,” siger hun.
Som 6-årig opstod interessen for isdans på skøjter, da hun havde set en Barbie-film med skøjteprinsesser. Herefter fik hun en prøvetime i den lokale skøjteklub, og efter blot en uge blev hun rykket op på talentholdet.
“Skøjteløb ligger åbentbart lige til mig, og jeg har været solgt lige fra starten af. Det er svært at forklare, hvorfor jeg synes, det er fedt at stå på skøjter. men det er bare dejligt at komme ud på isen. Jeg kan godt li' det kuldechok, jeg får, når jeg kommer ind i en hal og bare får lov til at køre hurtigt,” fortæller Matilde Ørregaard Jensen.
Hun har tidligere været sololøber, der i modsætning til solodans ikke er så teknisk, men her fik hun for mange skader i knæ og hofter og blev nødt til at lægge skøjterne på hylden i en periode.
“Jeg sad i kørestol, da jeg var otte år. Det blev så slemt med skader, fordi jeg har indadvendte hofter og ofte lander skævt,” siger isskøjtedanseren.
Men hun savnede isen så meget, at det blev som solodanser, hun valgte at gøre comeback, da hun endelig var blevet skadesfri. Og det har hun dyrket lige siden. Her er der ikke nær så mange belastende spring i forhold til at være sololøber.
“Når man er solodanser, skal man gå meget op i alt det tekniske og meget små detaljer. Det er lidt ligesom ballet på is,” fortæller Matilde Ørregaard Jensen.

Henter succes på isen

Sejren i Frederikshavn betyder mere end at modtage en guldmedalje og hænge et diplom op på væggen på værelset derhjemme. Den viser, at hun er god til noget, og det giver større selvværd for den 15-årige pige, der som ordblind har været kastebold i skolesystemet og gået på flere forskellige skoler i kommunen.
Når man spørger, hvad sporten så giver hende, er svaret:
“Glæde. Jeg synes, jeg er mest glad, når jeg står på skøjter, og det giver mig overskud, fordi det er på isen, jeg henter min succeser,” siger hun og tilføjer:
“Jeg får også nogle fede oplevelser. Jeg har været på træningslejre i Tjekkiet og Tyskland og til en masse træningssamlinger rundt i Danmark.”

Månedens sportstalent

  • Lokalavisen Aarhus sætter fokus på de lokale sportstalenter. Hvor meget ofrer de for sportens skyld, og hvad giver det dem retur?
  • Kender du et dedikeret sportstalent, så tip os på redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Publiceret 16 November 2016 09:00

SENESTE TV