“Det vil jo i sidste ende påvirke værdien af kolonihaverne negativt,” mener beboer i Åbrinken Kurt Hytting.

“Det vil jo i sidste ende påvirke værdien af kolonihaverne negativt,” mener beboer i Åbrinken Kurt Hytting.

Højhus kaster skygger over Åbrinken

Systematics planer om at bygge et nyt højhusdomicil på knap 60 meter vækker bekymringer hos naboerne i Åbrinken

Af
Jeppe Kristensen

Bekymringerne vokser i kolonihaveforeningen Åbrinken ved Ringgadebroen. Panderykkerne skyldes, at nabobygningen, som er IT-virksomheden Systematic, vil udvide deres domicil ved at skyde knap 60 meter op i luften fordelt på 15 etager.
En udvidelse, der ikke falder i god jord hos beboerne i haveforeningen.
“Vi hilser udvikling i byen velkommen. Men skitserne til opførelsen af denne her sker på bekostning af vores grunde i haveforeningen,” siger Kurt Hytting, der er beboer i Åbrinken.

Skygger for aftensolen

En del af bekymringerne skyldes blandt andet, at højhuset vil skygge for aftensolen i alle de otte måneder, hvor det er tilladt at bo i kolonihavehusene. Og det kan ifølge Kurt Hytting få store konsekvenser.
“Bygningsplanerne vil helt sikkert kaste en skygge ind over flere af haverne i Åbrinken. Det vil jo i sidste ende påvirke værdien af kolonihaverne negativt,” forklarer Kurt Hytting, som købte sit kolonihavehus for knap tre år siden.
Derudover frygter den harme efterlønner, at den høje bygnings øverste etager vil få direkte udsyn ned til haverne.
“Ifølge de tegninger, som jeg har set, kan man kigge direkte ned i folks haver. Det, tror jeg ikke, at Fru Jensen synes, er så fedt, hvis hun ligger ude og soler sig,” uddyber kolonihave-beboeren, som påpeger, at der i kommuneplanen er beskrevet, at man ikke må bygge højhuse i bymæssige rekreative områder - såsom Åbrinken.

Gang i processen

Hos Aarhus Kommune har man forståelse for, at der er indsigelser mod planerne i opførelsen af højhuset, men her følger man blot den kommunale byplanlægning.
“Nu er processen gået i gang, og vi har sendt informationerne ud til beboerne i Åbrinken, så de har en idé om, hvad det her drejer sig om,” forklarer planchef i Aarhus Kommune, Anne Schmidt Andersen, og tilføjer om reaktionerne på, at højhuset vil kaste skygger ind over Åbrinken:
“Jeg kan selvfølgelig godt forstå, hvis beboerne tænker 'hold da op, det kaster en skygge over mit kolonihavehus. Men det er en stadigvæk tidligt i processen, og nu handler det om at høre, hvad beboerne mener, så vi kan evalurere og eventuelt tilpasse projektet.”
I forhold til påstanden om, hvorvidt man ikke må bygge højhuse i rekreative områder, svarer planchefen:
“Grunden er udlagt til erhverv. Så at der skulle være tale om et rekreativt område, kan jeg ikke nikke genkendende til. Men det ligger ved siden af et rekreativt område.”
Der er høringsfrist 16. november, hvor borgere kan komme med deres meninger og holdninger til byggeprojektet. Derefter vil det blive indstillet til byrådet, som skal give den endelige godkendelse, før højhuset kan blive en realitet.

null

Publiceret 03 November 2016 16:00

SENESTE TV