Debat:

Først skal kulturen vises, siden skal den forvises

Marcus Alexander Lehrskov-Schmidt. J. Michaelsensgade 2, 1. 8000 Aarhus C

I over fem år har den kreative ungdom hamret, savet, svejset og banket Godsbanen og institut for X på benene. Nu vil Aarhus Kommune udnytte arbejdet, vise hele verden hvor omfavne en by Aarhus er, for så at rive halvdelen af området ned og kvæle den resterende kultur i området i det sekund turisterne forlader Kulturhovedstaden 2017.


Første gang jeg hørte om Godsbanen var til en konference om byudvikling i den jydske hovedstad. Jeg havde boet i Aarhus i to uger og borgmester Jacob Bundsgaard åbnede konferencen i Skandinavia Centret klokken 9 om morgenen. Boligplaner, Letbanen og udvidelserne af Aarhus Universitet var ikke overraskende på programmet, men til sidst blev Godsbanen nævnt. “Et nyt kreativt centrum med musikkere, arkitekter, kunstnere og forfattere”. Jeg stoppede Jacob Bundsgaard på vej ud af døren og spurgte ind til denne nye fristad. Jeg gik direkte fra konferencen i mit blå Hugo Boss jakkesæt og ned på Godsbanen der lå lige ved siden af. Alt den kreative summen, som jeg havde savnet fra København havde jeg nu fundet et og sammested. Folk løb frem og tilbage mellem ombyggede containere og de tre bygninger der udgjorde Godsbanen, A-og B-huset samt institut for X. Der stod folk og byggede kunstinstallationer, møbler og rekreative områder i alle hjørner og afkroge. For første gang kunne jeg sige til min nye by; at jeg elskede den. For der var plads til mig og til resten af verden. Men lykken skulle vise sig at ligge på et falsk grundlag.

Den seneste tid har man kunne læse i medierne at dele af området rives ned og Arkitektskolen og 1.000 boliger skal opføres på Godsbanen. Alle arkitekter og entrprenører, der er med i projekter bliver allesammen ved med at snakke om at de håber at de andre parter vil bibeholde det kreative miljø, de vasker deres hænder og pudser deres glorie, mens vi andre, borgerne og brugerne af området de næste par år må se kulturen blive presset ud på sidsporet af Godsbanens gamle togspor. Når alle parter af det kommende nybyggeri som for eksempel Arkitektskolens Rektor Torben Nielsen siger “Vi håber(red.), at Aarhus Kommune og kommende investorer vil tænke i samme retning, så området ikke bliver fyldt op med for mange boliger og kontorer.” Står jeg personligt tilbage med dårlig smag i munden. For det er tomme ord, som ingen har lovet nogen, at overholde. Lige nu står kulturen uvidende i fare og de få folk, der har deres daglige gang på området, bliver truet med at blive smidt ud før tid, hvis de åbner munden og stiller spørgsmål til Kulturudpresningen 2017.

Jeg kalder hermed befolkningen til barakkerne. Vi har en chance for at gøre noget, stå for noget og for at forme fremtiden for Aarhus. Stå ikke passivt på sidelinjen, stå fast med os, i er os og vi er jer. Og i kan ikke slå os ihjel.

Publiceret 03 October 2016 09:00

SENESTE TV