Martin Bang Christensen. “Der er dage, hvor jeg ikke gider, men hvis jeg vil nå mine mål, så nytter det ikke at tage en fridag her og der. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Martin Bang Christensen. “Der er dage, hvor jeg ikke gider, men hvis jeg vil nå mine mål, så nytter det ikke at tage en fridag her og der. Foto: Louise Nyvang Burmeister

På vej op:

Martin står på spring til OL

Den 18-årige udspringer Martin Bang Christensen fra Harlev spås gode chancer for at komme til OL i 2020

Af
Louise Nyvang Burmeister

Han roterer gennem luften med 60 km/t. Der går to sekunder, fra han sætter af på 10 meter tårnet, og til han rammer vandet.
Martin Bang Christensen er udspringer og en af Danmarks allerbedste. Sammen med makkeren Andreas Sargent Larsen er duoen landets bedste til synkronudspring og Europas syvende bedste par.
Så gode, at Dansk Svømmeunion netop har lagt en plan for at få de to talenter til OL i 2020.
“Jeg glæder mig meget, og det er med til at motivere mig, at få den her besked om, at der er andre, der tror på det,” siger 18-årige Martin Bang Christensen fra Harlev.
Dansk Svømmeunion har nu langt et program for de to udspringere, der inkluderer træningshold i både Berlin og England, hvor der er langt bedre træningsfaciliteter.
I Lyseng Svømmehal, hvor Martin træner hos AGF Udspring til daglig, er der intet 10 meter tårn at springe fra, som ellers er favoritdisciplinen og OL-muligheden.
“Jeg bliver stadig lidt nervøs nogle gange, når jeg står på 10 meteren. Det er højt, og det er ikke noget, jeg prøver til daglig. Det kan gøre ret ondt, hvis jeg lander forkert,” siger Martin og tilføjer:
Han kan dog fra de andre vipper lave øvelser, der gør han klar til 10 meteren.
“Men der er stadig meget stor forskel. Det optimale ville være at stå på 10 meteren en gang om ugen,” siger Martin, der er i København cirka en gang om måneden for at træne sammen med makkeren.
“Egentlig er det ikke nok, men vi klarer det overraskende godt, hver gang vi er til stævner,” siger Harlev-springeren, som har dyrket den specielle sport, siden han var syv-otte år.
Og siden han så OL for første gang i 2008, har det været hans drøm at komme med til legene. Første punkt i træningsplanen hedder dog junior VM i Rusland i november.
“Det stævne betyder ikke så meget igen, fordi det er for juniorer, men det er et skridt på vejen mod OL,” siger det unge talent.
Til daglig går han på en særlig Team Danmark-linje på Viby Gymnasium, hvor han har fire år til at gennemføre en studentereksamen.
“Det betyder, at jeg udover min eftermiddagstræning også kan træne om morgenen to gange om ugen,” siger Harlev-udspringeren.
Nærmest al fritid går med træninger, enten i bassinet eller i styrketræningslokalet.
“Det er ikke nemt at deltage i det sociale liv med klassekammeraterne. Der er nogle ting, jeg må ofre for at nå mine mål,” siger udspringeren.

Et sjældent set talent

Morten Jantzen-Holst, der er cheftræner i AGF Udspring, ser sjældent så stort et talent.
“At Martin har chancen for at komme til OL, er kæmpestort,” siger Morten Jantzen-Holst og tilføjer:
“Han har talentet og modet til det. Selvom han kan være bange, når han står på 10 meter tårnet, så har han alt for meget fokus på, hvad det vil betyde at få springet med i hans serie, så han skal nok få det lært.”
Morten Jantzen-Holst, der var selv på landsholdet i udspring i 1980'erne, fortæller, at sporten i dag er blevet meget mere akrobatisk.
“Derfor er det endnu mere fantastisk, at vi har springere, der i dag kan gøre sig gældende til OL,” siger han.
Danmarks bedste resultat i udspring var en 10.plads til OL i 1980. Siden har der ikke danskere med til legene. Men det har Martin en god chance for at ændre på, mener træneren.
“Hvis han kan holde sig fri af skader, så er jeg helt sikker på, at han kommer med. Formkurven går kun opad, og vi har fire år endnu, så de kan endda nå at springe med i den sjove ende af rækken,” siger Martin Jantzen-Holst.

null

Publiceret 14 September 2016 12:00

SENESTE TV