“Noget af det værste er, når de tager en blækpatron fra en spritmarker og skriver med den. Der er et eller andet i den, som gør, at det er noget af det sværeste at få væk,” siger All Remove-renser Claus Frandsen.

“Noget af det værste er, når de tager en blækpatron fra en spritmarker og skriver med den. Der er et eller andet i den, som gør, at det er noget af det sværeste at få væk,” siger All Remove-renser Claus Frandsen.

Claus gør rent efter graffitimalere:

“Jeg får jævnligt fingeren”

Der er altid mere at rense væk efter skoleferierne, lyder det fra Claus Frandsen, som bekæmper vandalismen hver dag

Klokken er otte onsdag morgen, og Claus Frandsen parkerer sin sorte All Remove-kassevogn foran Aarhus Klaverakademi i Grønnegade.
I ni år har han været rundt i alle byens afkroge for at spule graffitimalernes 'værker' væk.
I dag er det tags - graffitimalernes signatur - på bygningens facade og ruder, der skal lade livet.
“Jeg renser sjældent store malerier væk, for det har de ikke tid til at lave. Tags er noget af det, der hidser folk mest op, fordi det er så grimt. Det mest meningsløse er dog, når de bare sprøjter en lang linje hen ad en mur,” siger Claus Frandsen, mens han smører noget base på de sorte og lilla klatter for at opløse dem.

“Tak for arbejde!”

Claus Frandsen har om nogen fingeren på pulsen i forhold til graffitiudviklingen i Aarhus, og uden at have tal på det synes han, at der har været gang i den i 2016.
“De har været meget aktive i år. Der er flere grupperinger i Aarhus, og de er altid aktive i midtbyen, men de er også begyndt at markere sig uden for ringgaden,” siger han og lister grupperingerne op:
“Hvis man begynder at kigge på graffitien, så vil man især bemærke '42', 'Theos' og 'SOW'. Det bølger meget, hvor aktive de er, men nogle måneder af gangen gør de sig pludselig meget i Viby, Brabrand eller nordbyen.”
Graffitimalerne og Claus Frandsen står på hver sin front i en krig, der nok aldrig ender.
Når Claus Frandsen i dagtimerne er på arbejde bevæbnet med højtryksrenser og kemi hænder det, at de to parter støder på hinanden. Og så bliver der hilst frem og tilbage.
“Jeg får jævnligt fingeren, når nogen fra miljøet tilfældigvis kommer forbi. Så hilser jeg bare venligt igen og siger: 'Tak for arbejdet!',” griner han.

Claus Frandsen vil helst undgå at bruge højtryksrenseren, da den er meget hård ved murværket.

Claus Frandsen vil helst undgå at bruge højtryksrenseren, da den er meget hård ved murværket.

Mest unge mennesker

Det betyder også, at han har en god idé om, hvem det er, der plastrer byrummet til med sprøjtemaling, tjære, tusch og hvad de ellers kan få fingre i.
“Jeg vil tro, at størstedelen er mellem 15 og 25 år gamle. Vi ser også altid en intensivering i skoleferierne,” siger Claus Frandsen.
Han og kollegaerne fra All Remove kører hver dag ud til ejendomme hos 400 abonnenter - heriblandt Aarhus Kommune - der betaler for, at firmaet holder øje med, om noget skal renses væk.
Der er dog ingen tvivl om, hvor det står værst til.
“Det klart mest bemalede sted er mellem Studsgade og Mejlgade. Ellers er området ved Godsbanen også meget udsat, efter noget af miljøet er rykket derned,” lyder det fra Claus Frandsen, der med møje og besvær har fået farveladen i Grønnegade fjernet.

Publiceret 13 September 2016 06:30

SENESTE TV