Enhedslistens Maria Sloth er frifundet:

Jeg ville gøre det igen

Byrådsmedlemmet og hendes veninde holdt pressemøde fredag efter domsafsigelsen

Af
Af Camilla Olesen og Danni Paulsen

Der har netop været domsafsigelse i sagen om byrådspolitikeren Maria Sloth (EL).
Hun er blevet frifundet i sagen om, at hun sammen med sin bofælle Anne Hegelund har huset to flygtninge. Det skete tilbage i september 2015, hvor de tog imod to udenlandske mænd af afrikansk herkomst, der var ankommet til landet samme døgn, og som opholdt sig ulovligt i landet.
De to kvinder lod dem overnatte på deres bopæl, hvorefter Maria Sloth og bofællen efter sigende hjalp de to flygtninge videre ved at sørge for transport og færgebilletter til dem med henblik på, at de kunne rejse videre.
Anklageren krævede, at de to kvinder skulle idømmes 30-40 dages fængsel eller alternativt have en bødestraf på 10.000 kroner.
Det krav valgte dommer Claus Bruun dog ikke at efterkomme.
"Det er ikke bevist, at de tiltalte forsætligt har bistået to udlændinge med ulovligt ophold og gennemrejse i Danmark," skriver han i sin afgørelse, der kan læses i sin fulde længde her.

Sloth: Ville gøre det igen

Efter dommen afholdt de to frifundne kvinder et pressemøde
"Vi ved endnu ikke, om anklageren ønsker at anke, men indtil videre er vi rigtig glade for dommen," indledte Maria Sloth og fortsatte:
"Vi er blevet frifundet på en lille detalje. Vi er frifundet, fordi det ikke kunne bevises, at vi havde flygtningene boende, selvom vi har indrømmet den del, og at de reelt har været illegalt i landet."
"Selvom vi er glade for dagens afgørelse, så mener vi stadigvæk, at loven er dybt problematisk. Det er på papiret stadig ulovligt at hjælpe mennesker på flugt, og som har brug for hjælp. Loven bliver nødt til at blive lavet om, for vi ønsker ikke et samfund, hvor vi ikke tør hjælpe andre mennesker. Vi ønsker et samfund, hvor loven opildner til, at man hjælper dem, der har brug for hjælp."
"Den her sag kommer til at skabe forandringer. Allerede nu arbejder Enhedslisten på Christiansborg på et forslag, der skal ændre loven, så det ikke er kriminelt at hjælpe mennesker på flugt, hvis man gør det af humanitære årsager. Vi krydser fingre for, at det lykkes at få den ændret," lød det fra Enhedslistens byrådsmedlem i Aarhus.
Både hende og Anne Hegelund var overraskede over udfaldet.
"Vi havde faktisk regnet med, at vi var blevet dømt, så vi er lidt overraskede."
Ville I gøre det igen?
"Hvis der stod to mennesker og bankede på vores dør igen, så tror jeg ikke, vi ville give os til at tjekke, om de opholdt sig ulovligt i landet eller ej," siger Anne Hegelund.
Og hvis I vidste, de var ulovligt i landet?
"Så ville vi nok stadig gøre det, ja. Og jeg håber, de fleste ville gøre det samme og åbne deres dør og ikke smække den i hovedet på dem, så de skulle sove under åben himmel," supplerede Maria Sloth.
Statskassen skal betale sagens omkostninger.

Publiceret 26 August 2016 13:00

SENESTE TV