Indgangen til Fredens Torv fra Mindegade fra omkring 1930’erne. Foto: E.A. Ebbesen, Den Gamle Bys billedsamling

Indgangen til Fredens Torv fra Mindegade fra omkring 1930’erne. Foto: E.A. Ebbesen, Den Gamle Bys billedsamling

Ung iværksætter sætter fokus på fortiden

I efteråret 2016 søsættes en podcastserie, der skal give aarhusianere og turister et bedre indblik i fortidens Aarhus

Af
Jeppe Kristensen

?En ny podcast (lyd- og radioprogrammer, som man downloader til sin smartphone, red.) skal give nysgerrige aarhusianere og turister et bedre kendskab til ’Smilets By’.
Det sker gennem podcastserien ’Aarhus i ørerne’, som skal give lytterne en større bevidsthed om datidens Aarhus.
“Det handler om at give aarhusianerne og turisterne en større viden og nogle aha-oplevelser om den by, de bor i eller besøger. Vi ved, at de bruger nogle af byens historiske steder uden at være bevidste om historien, der knytter sig til områderne,” fortæller Lene Grønborg Poulsen, der fik idéen til projektet gennem et tidligere arbejde.
“Jeg lavede en opgave for Hotel Royal, og der fandt jeg ud af, hvordan hestevogne transporterede hotelgæsterne på brostenene fra banegården til hotellet, som er Aarhus’ ældste hotel, der ligger ved Store Torv. Det, synes jeg, er ekstremt spændende,” siger hun.

Spildtid til kvalitetstid

En del af arbejdet, med at lave lydoptagelserne, er at fokusere på en helt specifik målgruppe.
“Unge mennesker kender måske ikke historien om Aarhus så godt. Men de kender podcast-formatet, og derfor målretter vi historierne til områder, som de kender. For eksempel laver vi et afsnit om Fredens Torv, hvor mange unge mennesker får en øl på ’Kurt’s Mor’, og derfor kender området,” siger Lene Grønborg Poulsen, der understreger, at programmerne, som bliver i syv afsnit, er informative for alle. Og at afsnittene bliver af kort varighed.
“Man kan lytte til ’Aarhus i ørerne’, imens man løber en tur, vasker tøj eller lægger sokkerne sammen. De kommer til at vare 15 til 20 minutter pr. afsnit, og det er en måde, hvor man kan ændre spildtid til kvalitetstid,” fortæller stifteren af Lydland.

Stifter af Lydland, Lene Grønborg Poulsen, tror på, at podcastserien vil give lytterne en bedre forståelse for, hvad Aarhus er. Foto: Jeppe Kristensen

Stifter af Lydland, Lene Grønborg Poulsen, tror på, at podcastserien vil give lytterne en bedre forståelse for, hvad Aarhus er. Foto: Jeppe Kristensen

Støtte fra kulturpulje

Podcastserien kommer til verden gennem et samarbejde mellem Lydland og Aarhus Stadsarkiv. Og netop samarbejdet har givet projektet et skub i den rigtige retning ifølge Jan Ulrik Saksø Chrintz Juhl, der sidder i OFF TRACK 2017-udvalget, som har doneret penge til podcastprojektet.
Udvalget hører under kulturhovedstad Aarhus 2017.
“Lydland har søgt om at få 8.000 kroner til projektet, og det har vi honoreret, fordi projektet kan bevæge folks opfattelse af byen, og fordi mange kan have glæde af det,” siger Jan Ulrik Saksø Chrintz Juhl og tilføjer:
“Vi har også lagt vægt på, at Lene har etableret et godt samarbejde med Aarhus Stadsarkiv. Stadsarkivet har jo om nogen viden omkring fortidens Aarhus.”

Fakta om 'Aarhus i ørerne'

  • Projektet ”Aarhus i ørerne” bliver til i et samarbejde mellem Aarhus Stadsarkiv og podcastinistiativet Lydland.
  • Podcasten ”Aarhus i ørerne” bliver tilgængelig i App Store til gratis download, og projektet lægger op til, at podcasten både kan høres i byens rum på lytterens egen telefon eller derhjemme i sofaen.

 

  • Læs mere på www.aarhus.dk/stadsarkivet og www.lydland.com

Publiceret 15 July 2016 09:00

SENESTE TV