Høringsfristen er 29. juli. På hjemmesiden www.omkystdirektoratet.kyst.dk kan man finde yderligere oplysninger. Foto: Gjøde og Povlsgaard Arkitekter

Høringsfristen er 29. juli. På hjemmesiden www.omkystdirektoratet.kyst.dk kan man finde yderligere oplysninger. Foto: Gjøde og Povlsgaard Arkitekter

Kultur:

Den Uendelige Bro er nu i offentlig høring

Er det en god idé at genopføre Den Uendelige Bro permanent ud for Varna? Alle kan nu indsende høringssvar

Af
Louise Nyvang Burmeister

I de næste fire uger er en genopførelse af Den Uendelige Bro i Aarhus i offentlig høring.
Alle interesserede kan dermed give deres mening til kende over for Kystdirektoratet, som herefter vender tommelfingeren enten opad eller nedad.
Det er på foranledning af Aarhus Kommunes kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad (R), at ansøgningen er sendt af sted til Kystdirektoratet.
Efter Den Uendelige Bro, der er tegnet af Gjøde og Povlsgaard Arkitekter, vakte stor folkelig begejstring under sidste års Sculpture by the Sea, har rådmanden arbejdet på at få værket genopført i vandkanten ud for Varna-palæet syd for Aarhus.

Værket skal passe ind

Ifølge ansøgningen vil broen være tilgængelig for publikum fra april til september.
Landinspektør i Kystdirektoratet Thomas Larsen forklarer, at der er en række forhold, direktoratet ligger vægt på, før en afgørelse træffes:
“Vi vil gerne have, at søterritoriet bliver anvendt, men vi skal sikre os, at værket er foreneligt med andre interesser i området. Vi vurderer blandt andet, om det vil skade det samlede udtryk. Derudover kan der være specielle hensyn at tage til dyre- eller plantelivet. Typisk vil en bro af den her art ikke være forstyrrende, men det skal vi vurdere, når vi har modtaget alle høringssvar,” forklarer Thomas Larsen.
En række styrelser skal også høres, det drejer sig blandt andet om Naturstyrelsen, Søfartsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen. Også Moesgaard Museum, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet samt de nærmeste naboer skal høres ifølge lovgivningen. Derudover oplyser Kystdirektoratet, at et projekt har nemmere ved at blive godkendt, hvis det har lokal opbakning.
“Det giver høringen os et fingerpeg om,” siger Thomas Larsen.

Afgørelse midt i august

En endelig afgørelse i sagen foreligger formodentlig sidst på sommeren.
“Vi forventer en afgørelse medio august. Men det afhænger af, hvor mange høringssvar der kommer,” siger Thomas Larsen.
Selv med et ja fra Kystdirektoratet kan opførelsen dog ikke gå i gang med det samme.Ifølge loven er der fire ugers klagefrist, før en permanent udgave af Den Uendelige Bro kan opføres i Aarhus.
Derudover skal finansieringen på plads, og bro-projektet skal godkendes i byrådet.
Tidligere har arkitektfirmaet bag broen skønnet, at det vil koste to millioner kroner at bygge broen i holdbare materialer, vedligeholde den i det første år og tage den ned igen til vinter.
De penge er Rabih Azad-Ahmad overbevist om, at han kan finde i sin forvaltning.
“Jeg er glad for, at processen nu ruller, og høringen er i gang. Jeg finder en måde at finansiere det på, men nu skal vi lige have myndighedstilladelsen på plads først,” siger rådmanden.
Den radikale rådmand har tidligere meldt ud, at han gerne så broen genopført i Aarhus inden sommerferien.
“Jeg har været lidt for optimistisk. Men kommer broen i begyndelsen af det nye år, så er jeg tilfreds. I hvert fald står den der til næste sommer, hvis vi får lov,” siger rådmanden.

Læser-penge

Lokalavisen Aarhus satte sidste år gang i en indsamling for at støtte genopførslen af Den Uendelige Bro, som mange læsere udtrykte stor begejstring for.
I de to måneder, indsamlingen varede, donerede læserne godt 38.000 kroner til projektet.
Lige så snart genopførslen er vedtaget, vil disse penge gå til at støtte etableringen.

Publiceret 01 July 2016 15:45

SENESTE TV