Politisk flertal for plan mod parallelsamfund

S, SF og R er enige om et udspil til at gøre op med parallelsamfund i Aarhus, mens en samlet borgerlig fløj har uindfriede ultimative krav

Af
Esben Larsen Mikkelsen

JP Aarhus

Der skal etableres et udvidet exitprogram for borgere udsat for undertrykkelse, social kontrol, tvang, vold og genopdragelse. Alle dagtilbud, skoler og klubber skal arbejde med at ruste børn og unge til at blive demokratiske medborgere. Alle kommunale medarbejder skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Og der skal foretages flere uanmeldte kontrolbesøg samt udvidet kontrol med medlemslister hos udvalgte typer foreninger.
Efter fem møder er byrådets plan for at gøre op med parallelsamfund i Aarhus ved at være på plads. Men det er et splittet byråd, der skal behandle planen på onsdagens byrådsmøde, da en samlet blå blok mandag meldte ud, at partierne ikke kan skrive under på det nuværende udspil.
Men med opbakning fra S, SF og R og dermed 17 ud af 31 mandater i byrådet er der et flertal for planen, som, S mener, er et stort skridt på vejen mod et opgør med parallelsamfund.
"Vi spiller ikke bare på et enkelt område, men har en række forskellige tiltag, der samlet set skaber fundamentet for at tage opgøret. Men vi skal løbende følge op og se på, om vi senere skal iværksætte flere tiltag," siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Peder Udengaard.
 

Fjern tryghedsgarantien

Den positive analyse er de fire borgerlige partier ikke enige i. De har derfor fremsat krav om, at der bliver indført flere måltal på indsatserne i planen – bl.a. mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioner. Derudover kræver partierne, at der i fremtiden ikke bygges stormoskéer i helhedsplanområder. Og så skal tryghedsgarantien, som sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke, fjernes.
"De fire borgerlige partier vil ikke skrive planen under, som den ligger nu. Vi kan støtte meget i planen, men vi vil have vores krav med. Et lille flertal ønsker mange ord og hensigtserklæringer, hvor den borgerlige gruppe ønsker flere konkrete effektmål," siger Venstre politiske leder, Bünyamin Simsek, der understreger, at partiet forventer, at det stadig er muligt at påvirke udformningen af den endelige plan.
Både S og SF undrer sig over, at den borgerlige fløj stiller ultimative krav. Peder Udengaard og borgmester Jacob Bundsgaard (S) håber dog fortsat på bred opbakning til planen.

null

Publiceret 15 June 2016 08:00

SENESTE TV