Tyve aarhusianske kvinder med rødder vidt forskellige steder er alle på vej et nyt sted hen i forestillingen ’Mørkhed’. Foto: Eutopia

Tyve aarhusianske kvinder med rødder vidt forskellige steder er alle på vej et nyt sted hen i forestillingen ’Mørkhed’. Foto: Eutopia

Eutopia:

20 kvinder indtager scenen i Gellerup

11 forskellige kulturer mødes på scenen i Gellerup, når Eutopia præsenterer kvindestykket ’Mørkhed’

Af
Louise Nyvang Burmeister

20 kvinder står på scenen i Gellerup. De kommer fra 11 forskellige lande, og er alle på vej - nogle skal på charterrejse, nogle er på flugt, nogle er på forretningsrejse, andre skal finde sig selv.
Kvinderne, der er i alderen fra 19 til 66 år, øver lige nu intensivt på forestillingen 'Mørkhed' på Eutopia Stage, den gamle Gellerupscenen på Gudrunsvej.
Bag stykket står Brigitte Christensen, der er leder af Eutopia-projektet, som er støttet af Aarhus 2017, og til kulturhovedstadsåret skal hun lave en fem dages festival på scenen i Gellerup.
Lige nu er spotlightet dog stillet ind på kvinder.
“Jeg tænkte, at det kunne være spændende at lave en forestilling kun med kvinder, fordi teatret ellers traditionelt har været mest for mænd,” siger Brigitte Christensen.

"Sejt at det udelukkende er kvinder"

Ingen af de medvirkende er professionelle. De fleste har aldrig stået på en scene før, men de har alle meldt sig til borgerspillet, og er alle med til at skabe den karakter, de spiller.
“Karakteren skal komme fra samme sted, som kvinden selv, være på samme alder og være på en rejse. Ellers har de frit kunnet digte deres historier,” siger Brigitte Christensen.
En af de medvirkende kvinder er Aiysha Amin fra Gellerup.
“At det kun er kvinder, der medvirker, synes jeg, er virkelig sejt. Jeg er slet ikke noget teatermenneske, så det er en stor udfordring for mig at stå på scenen, men jeg lærer en masse og bryder nogle grænser. Det, jeg kæmper mest med lige nu, er min stemme. Jeg synes, at jeg råber, men jeg taler åbenbart ikke højt nok,” siger Aiysha Amin, der er HF-studerende.

Også ækle kvinder

Det har været teaterlederens opgave at samle trådene og skabe en helhed.
“Det har været en fantastisk social proces. Den første dag stod de alle sammen og kiggede ned i jorden. I dag er der energi - de er blevet til musketerer, som kæmper en for alle og alle for en,” siger Brigitte Christensen, der har arbejdet i branchen i 30 år både som skuespiller og instruktør.
“Det er ikke en hyldest til kvinden. Der er masser af grimhed i stykket i form af jalousi og kvinder, der opfører sig virkeligt ækelt overfor hinanden. Det er mere en undersøgelse af, hvad der sker med de her kvinder,” forklarer Brigitte Christensen.
De har været i gang i halvanden måned. I begyndelsen mødtes de to gange om ugen, men de seneste to uger har det været hver dag. Fra klokken 16 til 19.
Og det kommer ikke til at gå stille af for sig. På scenen er der både en gravid, der føder, én er blevet voldtaget og venter barn med en, hun ikke ved, hvem er.
“Det kan blive kaos eller smukt, når der er så mange på scenen. Det er i hvert fald mit håb, at det bliver en følelsesmæssig stærk oplevelse,” siger Brigitte Christensen.
Forestillingen opføres 4. og 5.juni begge dage kl.17.30.

Publiceret 01 June 2016 09:00