På facebook har Svend Erik Klitgaard Pedersen i dag kontakt med mange af sine gamle spillere og følger med i deres karrierer.

På facebook har Svend Erik Klitgaard Pedersen i dag kontakt med mange af sine gamle spillere og følger med i deres karrierer.

Farvel:

Frivillig træner stopper efter 41 år

Svend Erik Klitgaard Pedersen har været fodboldtræner gennem 41 år og prædiket taktik for over 600 unge spillere

Af
Louise Nyvang Burmeister

Hver tirsdag og torsdag i de seneste to uger har Svend Erik Klitgaard Pedersen - kaldet sveske - egentlig ikke skullet af sted om eftermiddagen. Alligevel er han gået hen på Fuglebakkens træningsanlæg.
“Jeg skal bare lige se, om pigernes træning kommer godt i gang, så går jeg igen,” siger Svend Erik Klitgaard Pedersen.
Den 57-årige aarhusianer har gennem 41 år været frivillig træner. Først i hjembyen Frederikshavn og siden 1990 i Aarhus, hvor fodboldrejsen begyndte hos Jydsk Akademisk Idrætsforening (JAI), gik over Vejlby Idræts Klub Aarhus (VIK) til KFUM's Boldklub Aarhus på Højlyngen 2.
Med få afstikkere gennem årene til IHF, Skovbakken og Galten har Fuglebakken KFUM været 'hans' klub.
“Nu har jeg været væk fra klubben i 14 dage, og det gør lidt ondt. Det har jo været mit liv at være af sted to gange om ugen og til kamp i weekenden,” siger Svend Erik Klitgaard Pedersen.
Gennem årene har han været træner for over 600 børn og unge og trænet alt fra mikroput-drenge til velvoksne serie 2 damer.
Selv stoppede hans aktive spiller-periode brat, da hans ankel brækkede anden gang.
“Det var præcis samme sted anklen brækkede, og så besluttede jeg, at det var tid til at stå på den anden side af sidelinjen,” fortæller Svend Erik Klitgaard Pedersen.

Pigerne vil vide hvorfor

Det blev startskuddet til en lang karriere som træner. Og de seneste knap 10 år har det været pige- og damehold, der har været favorittjansen.
“Pigerne er lidt mere lærevillige end drenge. Men de vil også meget gerne have en forklaring på, hvorfor vi gør sådan og sådan. Det skal man lige vænne sig til. Vi kan godt diskutere mere, hvor drengene mere gør, hvad der bliver sagt,” fortæller Svend Erik Klitgaard Pedersen, der, siden han fik sklerose i år 2000, har arbejdet på flekstid som vicevært i Højbjerg.
Senest har han trænet U15-piger i Fuglebakken.
“Man bliver jo knyttet til de piger. Jeg skal med til to konfirmationer nu her, og de græd, da jeg stoppede. Men jeg har besluttet, at nu er det tid til at lade nye kræfter komme til,” siger 57-årige træner, der i 2014 fik konstateret modermærkekræft.

Fik sølvnål af DBU

Svend Erik Klitgaard Nielsen blev af DBU Jylland i 2011 hædret med en sølvnål, som gives til personer, der har gjort et særligt stykke klubarbejde.
“Det var en af mine gamle spillere, Rune Friis der i dag spiller i 2. division i Fremad Amager, der overrakte nålen, og det betød meget for mig,” siger 'Sveske', der ellers ikke vil have noget for sin trænergerning.
“Jeg gør det jo, fordi jeg kan lide det. Jeg er bedre til at give end til at tage imod. Og det har givet mig så utroligt mange oplevelser at være træner. Det er jo ikke de dårlige episoder, man husker,“ siger klubmanden, der i forbindelse med sit farvel fik en stor gavekurv af klubben.
“Det havde såmænd været nok med et skulderklap.”

Kigger stadig forbi

Nu har han givet taktiktavlen videre til sin søn, som træner unge, håbefulde spillere i Harlev.
“Hvis jeg havde været alene, så var jeg nok blevet ved, indtil jeg faldt om på banen,” siger den afgående træner.
Han ser nu frem til at bruge mere tid sammen med sin kone, sine børn og sit foreløbigt ene barnebarn - nummer to er på vej til sommer. Men han kommer helt sikkert også forbi banerne på Højlyngen 2A.
Det kunne jo være, der lige var nogle, der havde brug for en hånd.

null

Publiceret 08 April 2016 07:00

SENESTE TV