Turen går til... Åbo Skov

Den nye Åbo Skov i det vestlige Aarhus er ved at vokse til, men byder allerede på naturskønne oplevelser

Af
Louise Nyvang Burmeister

Den nyanlagte Åbo Skov vest for Aarhus dækker et areal på cirka 80 hektar skov og rummer seks søer, et vandløb og 5,5 kilometer skovstier.
Skoven er plantet med  blandet løvfældende træer og buske med grupper af fyr og lærk. En mindre del er den gamle skov 'Carl Holms Skov', der er cirka 6,5 hektar og ligger ud til Østjyske Motorvej.
Et nyt naturområde er skabt, og samtidig beskyttes et vigtigt grundvandsområde, der forsyner otte procent af aarhusianerne med drikkevand.
Susanne Dyrlund Nielsen er landskabsarkitekt ved Vandmiljø og Landbrug ved Aarhus Kommune og har været med til at vælge og udforme de rekreative tiltag, der skal gøre Åbo Skov mere attraktiv for borgerne at bruge.

Den internationale vandrerute E1 går tæt forbi skoven, og Susanne Dyrlund Nielsen fortæller, at man i øjeblikket arbejder på at få Åbo Skov til en officiel del af ruten:
“Det kunne jo være sjovt at møde europæiske vandrere på stierne i Åbo,” siger hun.
E1 går fra Sicilien i syd til Nordkap i Norge.

Landskabsarkitekt Susanne Dyrlund Nielsen fra Vandmiljø og Landbrug ved Aarhus Kommune.

Landskabsarkitekt Susanne Dyrlund Nielsen fra Vandmiljø og Landbrug ved Aarhus Kommune.

Man kan overnatte i shelter

I Åbo Skov ligger et shelter, som man kan booke via Vilhelmsborg er en hovedgård, der ligger ni km sydvest for Vilhelmsborg Gods er på 288 hektar.
Kommunen har netop lagt flere sten ved bålpladsen.

En hundeskov er på vej

En hundeskov, hvor hunde kan løbe frit omkring, er lige på trapperne i Åbo Skov.
"Der er forskellige indhegninger i dag, som bliver fjernet, når skoven er vokset til. Men indhegningen til et område med hundeskov vil bestå. Vi håber, at folk vil holde hundene i snor i resten af det åbne område af hensyn til dyrelivet," siger Susanne Dyrlund Nielsen.

Hundeskov er på vej i Åbo Skov.

Hundeskov er på vej i Åbo Skov.

Søer med haletudser

Søerne i Åbo Skov er skabt ved at kappe dræn, så vandet har samlet sig i lavningen i skovområdet.
"Jeg så 23 svaner her i efteråret. Det var altså imponerende, for så stor er den her sø heller ikke," fortæller Susanne Dyrlund Nielsen.
Tager man et fiskenet med, kan man undersøge, hvad søerne byder på af vandinsekter og haletudser. Åbo Vandværk, der ligger i udkanten af området, er ikke normalt åbent for offentlig adgang.
Susanne Dyrlund fortæller dog, at man arbejder på at åbne værket og dermed gøre mere ud af formidlingen af, hvordan grundvandet forvandles til drikkevand.

Skovens Dag afholdes 1.maj

I Åbo Skov afholdes der Skovens Dag 1. maj klokken 10 til 13 ved shelterpladsen. Alle er velkomne til at deltage. Der vil blive lavet pandekager på bålpladsen med fyld af områdets urter.

Forårsbebuderen følfod er sprunget ud i skoven.

Forårsbebuderen følfod er sprunget ud i skoven.

Turen går til...

I Lokalavisen Aarhus' nye serie 'Turen går til...' giver lokale borgere, eller på anden vis eksperter, tips til, hvad man skal opleve i forskellige områder - det kan være en skov, en by, en sø eller et helt fjerde interessant område.

Send endelig et tip til et sted, som turen skal gå til på mailadressen redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Når artiklerne kommer på hjemmesiden www.aarhus.lokalavisen.dk vil de blive knyttet til hinanden, så læserne altid kan finde samtlige artikler i serien.

Tilføj endelig dine egne oplevelser med det pågældende sted enten i kommentarfeltet på hjemmesiden eller på Lokalavisen Aarhus' Facebook-side.

Publiceret 07 April 2016 12:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.