Gjøde & Povlsgaard Arkitekter står bag ’Den Uendelige Bro’, der i 2015 var et yderst yndet turistmål. Arkivfoto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk.

Gjøde & Povlsgaard Arkitekter står bag ’Den Uendelige Bro’, der i 2015 var et yderst yndet turistmål. Arkivfoto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk.

Endelig er der udsigt til en uendelig bro

Arkitekterne bag Den Uendelige Bro fra Sculpture by the Sea har indhentet bud på, hvad den vil koste at opføre permanent

Af
Af Tina Bryld

JP Aarhus

Meget tyder på, at Den Uendelige Bro, der var det helt store trækplaster ved sidste års Sculpture by the Sea, kan blive genopført som en permanent løsning neden for Varna Palæet.

I hvert fald er arkitekterne bag, Gjøde & Povlsgaard Arkitekter, nu ved at indhente tilbud på, hvad det vil koste at bygge broen i holdbare materialer, vedligeholde den i det første år og tage den ned igen til vinter.
Formentlig lander prisen på omkring 2 millioner kroner, siger arkitekt Niels Bjørn Povlsgaard, som tirsdag havde møde med et par entreprenører.

“Det ville vi ikke gøre, hvis ikke vi troede på det. Men der er mange lag, der skal afklares. Nu får vi nogle tilbud tilbage, som vi skal arbejde videre med, så vi kan få lagt de økonomiske brikker i puslespillet. Det er en snak, hvor vi finder ud af, hvad vi forventer, kommunen ønsker, og eksperterne på området mener,” siger han.

“Den største barriere lige nu er tilladelser. Får vi dem, kan vi rykke ret hurtigt.”

Sommerferie på broen

Sagen skal behandles af både Aarhus Byråd og Naturstyrelsen. Om alt går glat, vil broen kunne bygges, så den står klar til sommer.

En af de store fortalere for broens genkomst er kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R). Hans plan er at gå en tur på broen i sin sommerferie.

“Jeg vil gerne have opført den bro, så jeg arbejder videre med det i det politiske system. Vi skal selvfølgelig have tilladelse til at bygge den af Naturstyrelsen, og hvis det kan lade sig gøre, vil jeg prøve at finde pengene i budgettet,” siger han.
Også stadsarkitekt Stephen Willacy er begejstret ved udsigten til en uendelig bro ved Ballehage.

“Jeg vil elske at se den genopført. Mens den var der i sommer, gik jeg om muligt ud til den hver dag, ikke bare for at se broen, men også alle de mennesker i alle aldre og af alle nationaliteter, der var der. Den var en kæmpegevinst for byen,” siger han.

Ros til formsproget

Han roser broen for dens arkitektoniske formsprog, som har givet den international opmærksomhed og fået andre kommuner til at kaste misundelig blikke i retning af Aarhus Bugt.

“Jeg vil gøre mit til at tale Den Uendelige Bros sag. Den hører til her. Det er godt for Aarhus at have dette samlingssted lige uden for byen. Vi har en anden cirkel i regnbuen på Aros, og vi har Dokk1, som ikke er en cirkel, men er sin egen ø. Selvfølgelig skal vi have en cirkel mere i form af den bro ved Varna. Den er skabt til det sted,” siger han, som fornemmer opbakning til projektet på rådhuset, men også bliver mødt af spørgsmål om drift og vedligeholdelse.

Tegnet til netop det sted

Idéen er, at broen skal pilles ned om vinteren, siger Niels Bjørn Povlsgaard. Arkitektfirmaet har fået flere forespørgsler fra andre byer og steder, men har sagt nej.
“Den Uendelige Bro er dimensioneret lige til det sted ved Varna,” siger han.
“Centerpunktet er den yderste sten på høfden. Når man ser luftfotos, kan man se, hvordan den passer ind i de forskellige høfder. Det er vigtigt for os, at den bliver genopbygget på samme måde. Det er ikke en badebro og skal heller ikke være det, så den bliver ikke opført i en mere funktionel udgave med rækværk og trappe.”
Han og Johan Gjøde håber stærkt på, at broprojektet lykkes.

“Vi kunne jo se, hvor mange der havde glæde af den. Den var en destination, et sted, man gik ud til. Man kunne også nyde solen lidt længere ude på broen. Der var mange ting, der blev meget bedre, end vi havde turdet håbe på.”
Det er ikke første gang, at en bro ved Varna har været en destination for borgerne i Aarhus. Fra 1897 til Anden Verdenskrig sejlede dampskibe fra byen langs kysten mod Riis Skov og Marselisborgskovene. Langs kysten lå en række anløbsbroer, bl.a. ved Varna Palæet, som var et yndet udflugtsmål.
Den Uendelige Bro

  • Skulpturen blev opført ved Varna Palæet i forbindelse med Sculpture by the Sea 2015.
  • Den er skabt af Gjøde & Povlsgaard Arkitekter.
  • Nu arbejdes der for, at den skal genopføres i en permanent version.
  • Den cirkulære bro har en diameter på 60 meter og en omkreds på 188 meter.
  • Den vil i givet fald blive opført i samme størrelsesforhold og uden rækværk og trappe, da det ikke er en badebro.

Publiceret 02 March 2016 09:15

SENESTE TV