Birgit Magnussen med sin rollator ved sit hjem i Tranbjerg. Rollatoren er en uundværlig hjælp i hendes hverdag, for at hun kan komme rundt, men den er også en forhindring for, at hun kan tage Midttrafiks erstatningsbusser.

Birgit Magnussen med sin rollator ved sit hjem i Tranbjerg. Rollatoren er en uundværlig hjælp i hendes hverdag, for at hun kan komme rundt, men den er også en forhindring for, at hun kan tage Midttrafiks erstatningsbusser.

Gangbesværet Tranbjerg-kvinde kan få taxa-hjælp

Erstatningsbusser fra Midttrafik vil ikke tage 75-årig Birgit Magnussen med, når hun går med rollator. Teletaxa løser problemet

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Birgit Magnussen fra Tranbjerg har i den seneste tid ikke set så meget til sin datter, svigersøn og tre børnebørn, som hun gerne ville.
Hovedårsagen er, at hendes transportmuligheder til Odder, hvor hendes nærmeste familie bor, er blevet væsenligt forringede, eftersom Aarhus Nærbane har nedlagt togruten i forbindelse med Letbane-arbejdet.
Problemet er, at de erstatningsbusser, der er sat ind i stedet for Aarhus Nærbane, har høj indstigning, og det er umuligt at klare alene, når man som den 75-årige Birgit Magnussen bruger rollator.
Og de få gange, hun har forsøgt, har hun fået at vide af buschaufføren, at der ingen hjælp er at hente.
“Jeg har mødt buschauffører, der er blevet stiktossede og sagt, at der ikke var tid til at bære min rollator op. Men dét synes jeg da ikke, jeg kan gøre for,” siger Birgit Magnussen, der har fået foretaget en stivgørende ryg-operation og er afhængig af sin rollator for at komme rundt.
Flere gange om ugen tager hun turen ind til Aarhus for at blive behandlet og træne sammen med sin fysioterapeut, og her er der ingen problemer.

Dyr transport

“Jeg kan tage en bybus ind til Aarhus, og den har lav indstigning, så der kan jeg sagtens komme ind med min rollator. Jeg ville ønske, at der blev sat erstatningsbusser ind med lav indstigning. Jeg har også den mulighed, at jeg kan ringe til en almindelig taxa eller kommunens handicapkørsel for at komme til Odder, men det er noget dyrere, og som folkepensionist kan jeg ikke rutte med så mange penge,” siger Birgit Magnussen.
Hun har henvendt sig til Lokalavisen Aarhus for at få belyst problemet og for at høre, om der er andre gangbesværede som hende selv, der er i samme situation.
Hos Midttrafik bekræfter man, at chaufføren ikke er forpligtet til at hjælpe passagerer, der har rollatorer med:
“Vi forsøger at holde køretiden på erstatningsbusserne nede på samme niveau som togkøretiden. Derfor er chaufførerne tidsmæssigt meget presset, og det er desværre ikke muligt for dem at hjælpe kunder med rollatorer eller barnevogne ind i bussen. Ligesom det heller ikke er muligt at medtage cykel, som man ellers godt kan i regionale busser,” siger projektleder hos Midttrafik, Britta Charmig.
Men det viser sig, at der er mulighed for at få transport-hjælp.
“For at imødekomme gangbesværede kunder i de perioder, hvor Aarhus Nærbane ikke kører, er der indsat teletaxaer langs hele togstrækningen. Det betyder, at kunden kan bestille en teletaxa og blive hentet hjemme fra hendes adresse og kørt direkte til en adresse til samme pris som en busbillet. Hun kan medtage en rollator gratis og chaufføren kan hjælpe hende. Hun kan bruge sit månedskort, eller hun kan betale sin tur kontant i en teletaxa,” siger Britta Charmig og fortsætter:
“Jeg er ked af, at kunden ikke har fået denne information, da hun blev afvist af chaufføren. Det følger vi op på, og vi har en stor opgave i at informere, at der faktisk er mulighed for at bestille en teletaxa.”
Man kan læse mere om teletaxaer på Midttrafiks hjemmeside.

null

Publiceret 21 February 2016 12:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.