Birgit Magnussen med sin rollator ved sit hjem i Tranbjerg. Rollatoren er en uundværlig hjælp i hendes hverdag, for at hun kan komme rundt, men den er også en forhindring for, at hun kan tage Midttrafiks erstatningsbusser.

Birgit Magnussen med sin rollator ved sit hjem i Tranbjerg. Rollatoren er en uundværlig hjælp i hendes hverdag, for at hun kan komme rundt, men den er også en forhindring for, at hun kan tage Midttrafiks erstatningsbusser.

Gangbesværet Tranbjerg-kvinde kan få taxa-hjælp

Erstatningsbusser fra Midttrafik vil ikke tage 75-årig Birgit Magnussen med, når hun går med rollator. Teletaxa løser problemet

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Birgit Magnussen fra Tranbjerg har i den seneste tid ikke set så meget til sin datter, svigersøn og tre børnebørn, som hun gerne ville.
Hovedårsagen er, at hendes transportmuligheder til Odder, hvor hendes nærmeste familie bor, er blevet væsenligt forringede, eftersom Aarhus Nærbane har nedlagt togruten i forbindelse med Letbane-arbejdet.
Problemet er, at de erstatningsbusser, der er sat ind i stedet for Aarhus Nærbane, har høj indstigning, og det er umuligt at klare alene, når man som den 75-årige Birgit Magnussen bruger rollator.
Og de få gange, hun har forsøgt, har hun fået at vide af buschaufføren, at der ingen hjælp er at hente.
“Jeg har mødt buschauffører, der er blevet stiktossede og sagt, at der ikke var tid til at bære min rollator op. Men dét synes jeg da ikke, jeg kan gøre for,” siger Birgit Magnussen, der har fået foretaget en stivgørende ryg-operation og er afhængig af sin rollator for at komme rundt.
Flere gange om ugen tager hun turen ind til Aarhus for at blive behandlet og træne sammen med sin fysioterapeut, og her er der ingen problemer.

Dyr transport

“Jeg kan tage en bybus ind til Aarhus, og den har lav indstigning, så der kan jeg sagtens komme ind med min rollator. Jeg ville ønske, at der blev sat erstatningsbusser ind med lav indstigning. Jeg har også den mulighed, at jeg kan ringe til en almindelig taxa eller kommunens handicapkørsel for at komme til Odder, men det er noget dyrere, og som folkepensionist kan jeg ikke rutte med så mange penge,” siger Birgit Magnussen.
Hun har henvendt sig til Lokalavisen Aarhus for at få belyst problemet og for at høre, om der er andre gangbesværede som hende selv, der er i samme situation.
Hos Midttrafik bekræfter man, at chaufføren ikke er forpligtet til at hjælpe passagerer, der har rollatorer med:
“Vi forsøger at holde køretiden på erstatningsbusserne nede på samme niveau som togkøretiden. Derfor er chaufførerne tidsmæssigt meget presset, og det er desværre ikke muligt for dem at hjælpe kunder med rollatorer eller barnevogne ind i bussen. Ligesom det heller ikke er muligt at medtage cykel, som man ellers godt kan i regionale busser,” siger projektleder hos Midttrafik, Britta Charmig.
Men det viser sig, at der er mulighed for at få transport-hjælp.
“For at imødekomme gangbesværede kunder i de perioder, hvor Aarhus Nærbane ikke kører, er der indsat teletaxaer langs hele togstrækningen. Det betyder, at kunden kan bestille en teletaxa og blive hentet hjemme fra hendes adresse og kørt direkte til en adresse til samme pris som en busbillet. Hun kan medtage en rollator gratis og chaufføren kan hjælpe hende. Hun kan bruge sit månedskort, eller hun kan betale sin tur kontant i en teletaxa,” siger Britta Charmig og fortsætter:
“Jeg er ked af, at kunden ikke har fået denne information, da hun blev afvist af chaufføren. Det følger vi op på, og vi har en stor opgave i at informere, at der faktisk er mulighed for at bestille en teletaxa.”
Man kan læse mere om teletaxaer på Midttrafiks hjemmeside.

null

Publiceret 21 February 2016 12:00

SENESTE TV