Lav nytårsmaden på forhånd

Glæd dine nytårsgæster uden at tilbringe nytåret i køkkenet

Af
Jannik Schiermer Poulsen

Nytårsaften er for mange ensbetydende med god mad og godt selskab, men det kan nemt blive enten-eller for de, som skal i køkkenet.
 

Derfor har Lokalavisen allieret sig med Restaurant Møf for at finde en menu, som kræver mindst muligt arbejde, når gæsterne er ankommet.
 

Her kommer opskriften på et velsmagende nytår á la Møf.
 

Opskrifterne er til fire personer.

Gravad laks med tandori, fennikel og aioli

Gravad laks:

Kan laves 3 dage før.

400 gram laksefilet
1 spsk salt
1 spsk sukker
1 spsk tandori
 

Salt, sukker og tandori blendes.
Laksen dækkes med krydderblandingen og skal ligge i mindst 3 dage.
Derefter skylles krydderblandingen af og laksen skæres i skiver
 

Syltet fennikel:
Kan laves 3 uger før.

1 stk fennikel
2 dl æble-eddike
2 dl vand
2 dl sukker
stjerneanis/peberkorn/fennikelfrø eller lignende


 
Vand, eddike, sukker og stjerneanis koges op.
Halver fennikel på langs.
Fennikel skal simre i lagen i 5 minutter.
Inden servering snittes fennikel fint.
(Syltede fennikel kan sagtens holde i flere uger i køleskabet)


Fennikel crudité:
Kan laves dagen før.
 

1 stk fennikel
isvand

Fennikel snittes meget fint på mandolinjern.
Derefter kommes fennikel i isvand.

Aioli:
Kan laves 2 uger før.
 

2 stk pasteuriserede æggeblommer
1 fed fint hakket hvidløg
1 tsk eddike (æbleeddike/hvidvinseddike/sherryeddike)
½ tsk. salt
1,5 dl smagsneutral olie
 

Æggeblommer, salt, hvidløg og eddike piskes godt sammen.
Mens der piskes tilsættes olie i en tynd stråle.
Smag eventuelt til med mere salt eller syre.

Michell Nielsen og Kristine Wacher Rødbro åbnede ’Møf’ for godt et år siden. Restauranten er blevet nævnt i både Michelin-guiden og i The White Guide.

Michell Nielsen og Kristine Wacher Rødbro åbnede ’Møf’ for godt et år siden. Restauranten er blevet nævnt i både Michelin-guiden og i The White Guide.

Okse med saltbagt selleri og svampe á la creme.

Okse:

Laves op til servering
 

800 gram oksemørbrad
5 kviste timian/rosmarin
2 fed hvidløg
 

Mørbraden ristes af på alle sider sammen med timian/rosmarin og hvidløg på en meget varm pande. Derefter kommes den i ovnen ved 120 grader. Brug stegetermometer, og tag kødet ud, når det har nået en kernetemperatur på 54 grader, og lad det hvile i 10 minutter efterfølgende.
 

Saltbagt selleri:
 
Kan laves dagen før.

1 knoldselleri
2 spsk. salt
Søvlpapir
 

Knoldsellerien pakkes ind i sølvpapir med to spsk. salt og bages hel med skræl på ved 180 grader i en time. Den kan gemmes på køl til dagen efter.
Fjern skrælden af og skær sellerien i både. Varmes i ovn eller på pande inden servering.
 

Svampe á la creme:
 
Kan laves dagen før.
 

500 gram blandende svampe
1 hakket skalotteløg
Smør til stegning
4 dl fløde
1 skvæt hvidvin
 

Svampe og løg steges i rigeligt smør på en meget varm pande. Tilsæt lidt hvidvin. Når vinen er reduceret til det halve, tilsættes fløden og saucen smages til med salt og peber.
Hovedretten kan pyntes med dild og karse.

Gravad laks med tandori, fennikel og aioli.

Gravad laks med tandori, fennikel og aioli.

Chokoladekage med hvid chokolade-ganache og passionsfrugt

Chokoladekage:

Kan laves dagen før.
 

250 gram mør chokolade
250 gram smør
250 gram sukker
60 gram mel
4 hele æg

Chokolade, smør og sukker smeltes over lav varme. Tilsæt herefter mel og æg. Bages i vandbad ved 160 grader i cirka 40 minutter. Kagen er nemmest at skære med en varm kniv.
 

Hvid chokolade-ganache:

Kan laves dagen før.
 

2,5 dl piskefløde
100 gram hvid chokolade
Passionsfrugt
 

Fløden koges op og hældes herefter over chokoladen, mens der piskes. Når massen er afkøles helt og aldeles, kan den piskes, til den er let og luftig.
Pas på med ikke at piske massen for meget, da vil komme til at skille.
Passionsfrugt halveres, skrabes ud og bruges som pynt på desserten.

Chokoladekage med hvidchokolade- ganache og passionsfrugt.

Chokoladekage med hvidchokolade- ganache og passionsfrugt.

null

Publiceret 28 December 2015 07:00

SENESTE TV