Trafikken i Aarhus skaber debat

Men Venstres og Enhedslistens to kombatanter kan godt blive enige om en bedre udnyttelse af eksisterende p-pladser

Af
Ina Bjerregaard

Hvis du bevæger dig rundt i Aarhus, så er du sikkert stødt på nogle skilte, der viser vej til parkering på havnen. I den forløbne uge har flere medier også beskrevet, at Navitas Parkeringshus står halvtomt det meste af tiden. På Lokalavisen Aarhus har vi også skrevet en del om parkering i byen, blandt andet i en klumme. Det fik Rådmand Bünyamin Simsek (V) til at dele klummen på sin facebookside.

Klumme fik kommentarer

Både Simseks side og Lokalavisens egen fik mange kommentarer med på vejen, heriblandt at hvis man har en WV Beetle, så kan man ikke parkere i Dokk1, da en sådan bil ikke overholder sikkerhedskravene. At det som beboer i Midtbyen er træls, at man ikke kan få p-kort til mellem 9-17, samt at pladserne i Navitas og Dokk1 sammen med Bruuns Galleri ligger på samme strækning. Det betyder ikke blot, at det er uhensigtsmæssigt, hvis man skal noget andet end lige på havnen eller området lige omkring. Det betyder også en fortætning af trafikken på Kystvejen og i området omkring havnen, domkirken med videre.
Lokalavisen tog en snak med både Simsek, Peter Bonfils (EL) samt Steffen Arnbo, der er trafikplanlægger hos Aarhus Kommune.

Spørgsmål til Simsek

Bünyamin Simsek, hvorfor delte du klummen?
“Fordi jeg synes, der er en fjendtlig opposition i Aarhus, der er imod bilen. Men der er mange, der har behov for en bil, for vi har placeret tingene sådan, at bilen er et nødvendigt redskab. Nogen tror jo, fordi de selv bor i midtbyen og kan cykle til alt, så kan alle andre også, men sådan ligger landet ikke. Vi kan ikke kun fokusere på offentlig transport og cykler.”
Der er kommet et forslag fra en borger om, at man kan udnytte de private pladser, som ellers er forbeholdt medarbejdere såsom i Arosgården og ved skolen med tandlægevagten, hvad synes du om det?
“Det er fedt, at borgerne tænker i løsninger, det er et godt eksempel på, at man kan udnytte et areal på en anden måde end i hverdagen. Der er i min optik et ensidigt fokus på, at alle skal køre med letbanen, og det er en løsning, at cykle er en anden, men vi skal altså også tage hensyn til bilisterne, så det ikke ender med, at alle handler i Bilka, fordi det ikke er til at parkere i midtbyen. Der skal være plads til alle.”

Tal fra kommunen

Tal fra Aarhus Kommune viser, at der samlet set er cirka 150 offentlige tilgængelige parkeringspladser i Latinerkvarteret og cirka 1.000 private parkeringspladser i området. Ifølge Steffen Arnbo fra Aarhus Kommune er der i dag cirka 31.800 pladser i Aarhus Midtby, heraf er de 12.100 private. I de tal mangler der dog opdatering for Aarhus Ø, men Navitas og Dokk1 er talt med.
På landsplan er der samlet set ved årsskiftet 2014-2015 2.330.000. personbiler ifølge Danmarks Statistik. For 50 år siden var der 676.000. Bestanden vil passere 2,45 mio. biler i 2019, hvis der nyregistreres som i gennemsnittet for 2005 til 2014. Så man skal nok ikke regne med færre biler på gaden.

Spørgsmål til Peter Bonfils

Peter Bonfils, hvad mener du om, at vi kan regne med at der kommer flere biler på gaden?
“Det er jo et faktum, at hver gang folk træder på speederen, så koster det samfundet penge, selv med de afgifter, der er på nu. Jeg kører mest på cykel, men lige nu er den i stykker, så jeg bøvler rundt med at få den fikset og frygter regningen. Ellers kører jeg bus. Jeg har ikke noget kørekort, så skal jeg have flyttet noget stort, spørger jeg i netværket.”

Gode råd til bilister

Hvad er dit råd til dem, der synes, det skal være til at parkere ude foran den forretning, hvor man ønsker at handle?
“Jamen livet bliver jo besværligt, hvis man insisterer på at slæbe et ton metal rundt med sig. Så jeg gør det, at jeg handler de ting, der er tunge, og så aftaler et afhentningstidspunkt,. Så kører jeg ned til forretningen, og så har jeg tre minutter til afhentning.”
Hvad synes du om forslaget om, at udnytte de private p-pladser på en mere fleksibel måde?
“Det er en rigtig fin ide. Kan man finde en fornuftig løsning på, at de kan lejes af private i de timer, de erhvervsdrivende ikke benytter dem, så er det fint. Så de bliver udnyttet, når de alligevel står tomme. Jeg ved ikke, hvor mange der er, men det er da en oplagt og glimrende businesscase,. Flere steder går der alligevel p-vagter og udsteder bøder, hvis man holder på pladserne, de kunne i stedet udleje dem.”
Steffen Arnbo fortæller, at man i det nye år planlægger en ny optælling af antallet af p-pladser i Aarhus, hvor man bevæger sig rundt fysisk i byen og tæller op.

Publiceret 19 December 2015 09:00

SENESTE TV