Den mere “rare” end medium-stegte bøf

Den mere “rare” end medium-stegte bøf

Spise ude:

Små fejl i TGV køreplan

Fransk hurtighed kombineret med slow food mødte os på TGV Café i Aarhus, men også flere irriterende småfejl undervejs

Af
Ina Bjerregaard

Tonstunge tog kører ind under Banegården i Aarhus. Travle mennesker haster op ad trapper, ud af elevatorer og ind på et af de mest menneskefyldte steder i Aarhus.
Lige der, hvor vi enten kan dreje til højre ind mod Bruuns Galleri eller til venstre ud mod Banegårdspladsen.
Her møder vi lyset og friheden til at søge stilhed, ro og god mad. Det var det sidste, hvad vi gjorde lørdag den 7. marts - jeg selv og min medspiser.
Luften havde hele dagen været knitrende frisk, så man blev helt blev glad i låget, men nu var solen væk, og blæsten gjorde gaderne isnende kolde.
Godt der ikke var langt til varmen på den modsatte side af banegården, hvor TGV Café ligger placeret - både centralt og alligevel lidt for sig selv.
TGV Café har de samme ejere, som den mere etablerede restaurant ET, som ligger ved åen i Aarhus.
Min medspiser har tidligere været på stedet, da stedet havde andre ejere og et andet navn. Dengang brillererede tjeneren ved konsekvent at lade være med at fortælle, hvad det var, selskabet havde fået serveret, så gæsterne faldt i hver gang - begyndte at spise, og så kom tjeneren og begyndte at fortælle, hvad de nu næsten havde spist.
Men det var jo en helt anden restaurant, så vi forventede, at det ville blive bedre, og det blev det også.
Trods navnet TGV, så bærer indretningen ikke præg af hverken togvogne, kupeer, men derimod høj hastighed i serveringen, men det var nu ikke udpræget nogen fordel.
Flere vægge er med sortmalet træ, mens andre vægge er med klassisk udseende, brune “malerier”.
Vi møder en storsmilende og ung kvindelig tjener. Hun anviser straks det bestilte bord, og vi får menukort udleveret.
Jeg vælger en bøf og dessert, mens min medspiser vælger den mindste menu, svinekæber og menuens dessert, sablekage med vaniljeparfait.
Tjeneren anbefalede en Saint-Chinian rødvin, som ifølge hende var husets bedste. Så ved jeg ikke, om jeg skal fatte mest skepsis til de andre vine eller tjeneren.
For vinen var ikke noget særligt ifølge mine smagsløg. App-en Vivino giver mig ret: En vin til 77 kr. og karakteren 3,1 ud af fem. Godt nok kun med 4 ratings.
Dejligt, at der var salat til bøffen. Den var spændstig og tilført en passende dressing med lige dele syrlighed og friskhed. De håndskårne pomfritter var tykke, gode og passede perfekt til den tykke bearnaise- sovs.
Bøffen var derimod næsten rå. Den var bestilt medium med et touch af rare (rød), men var helt igennem rød og kun lige brunet en millimeter.
Den røg retur til køkkenet, og det bryder godt nok spiserytmen, selv om jeg fik lov til at smage min medspisers svinekæber.
For dem, der ikke har smagt det før, så kan kæbesmagen godt være meget kraftig. Her var smagen også næret af den veltilberedte og kraftige sovs.
Da vi nåede til desserterne var min chokoladekage rigtig god, men meget bastant, så det var umuligt at spise op. Min medspisers sablekage var derimod et decideret hit, så den kæmpede vi lidt om at få mest mulig af.
Tjeneren spurgte, om vi var færdige med maden. Det bekræftede vi.
Straks efter fik vi en regning. Vi havde godt nok over en tredjedel flaske vin tilbage, men den måtte vi jo så bede om at få proppet, for nu skulle vi åbenbart gå…
Da regningen kom gjorde min medspiser noget, han ellers aldrig gør. Han tjekkede regningen. Og det var rigtigt godt. Den ifølge Vivino billige rødvin, var nemlig bonnet med 698 kr.
“Vil I virkelig tage 700 kr. for den vin? Det er den godt nok ikke værd,” røg det impulsivt ud af min gæst.
Det viste sig at være en fejl. Vi skulle kun betale 390 kr. Så ialt 990 kr. for to personer. Helt rimeligt, men åbenbart er spisestedet lagt an til den hurtige aftensmad.
Vi var ihvertfald ude på gaden efter kun 1 time og 40 minutter inklusive tiden hvor bøffen var i køkkenet på ny. Vi kunne ellers godt have tænkt os at slappe lidt af over det sidste vin, for vi skulle hverken i biografen eller andet.
Så hvad gør man så?
Ja, mæt af to gode retter mad med vin, så kunne man jo godt blive fristet til bare at springe hen over fodgængerfeltet til banegården, ind i det nærmeste tog og bare lade sig føre væk.
Vi kunne køre til byernes by, hvor vores ældste datter studerer. Eller helt ned til fontænen i Rom, hvor vi ville smide en mønt i vandet for at ønske os lige, hvad vi nu ønsker.
Så langt kører TGV vist ikke.
Men TGV Café kører fint, men næste gang vil vi nok bestille biografsæder, så vi kan bruge den høje hastighed til noget.

Fritter og sovs til beuf bearnaisen

Fritter og sovs til beuf bearnaisen

Frisk og sprød grøn salat med super dressing

Frisk og sprød grøn salat med super dressing

TGV Café en kold aften i marts

TGV Café en kold aften i marts

En noget bastant chokoladekage. Men meget rig i smag

En noget bastant chokoladekage. Men meget rig i smag

Svinekæber og tilbehør

Svinekæber og tilbehør

Sprød skorpe og blød vanilleparfait. Mums

Sprød skorpe og blød vanilleparfait. Mums

Hyggeligt og komfortabelt og bedre plads end i en spisevogn

Hyggeligt og komfortabelt og bedre plads end i en spisevogn

null

Publiceret 14 March 2015 20:00

SENESTE TV

Kong Arthur: Kaja og Anders har syv roller, men kommer næppe på scenen

AARHUS Omkranset af bakket landskab, himmel og hav udspiller kampen mellem det gode og det onde sig ved Moesgaard. To år efter succesforestillingen ‘Røde Orm’ indtager Det Kongelige Teater endnu engang de smukke omgivelser omkring museet – denne gang med udendørsforestillingen ‘Kong Arthur’. Legenden om konger og dronninger, riddere og troldmænd vækkes til live af musikere, teknikere, syersker, stuntmænd og over 100 statister – langt størstedelen frivillige. Og så selvfølgelig en række professionelle skuespillere.

Frem til 29. juni har de alle vejret som medspiller. Og som modspiller. Regn og rusk giver en fantastisk effekt på scenen, og samtidig forøger de lunefulde vejrguder risikoen for sygdom blandt skuespillerne. Derfor arbejder man med såkaldte understudies – skuespillere der lærer en eller flere roller i forestillingen, men som kun kommer på scenen i rollen, hvis den skuespiller, der oprindeligt har fået rollen, bliver syg eller på anden måde forhindret.

De to aarhusianske skuespillere Kaja Kamuk og Anders Vølpert Momme er begge understudies i Kong Arthur.

“Man taler om at være understudy i første eller andet lag. Jeg er understudy på Kong Arthur og Leodegrance i første lag – og på Lancelot i andet lag. Det betyder, jeg kommer på scenen, hvis enten Jacob Lohmann, som spiller Arthur, eller Peter Gilsfort, som spiller Leodegrance, ikke kan. Bliver Martin Bo Lindsten forhindret, står der en understudy i første lag klar til at erstatte ham som Lancelot. Først hvis hans understudy bliver syg, skal jeg erstatte ham,” forklarer Anders.

Festlig, fyrig og fræk Rocky Horror

Han og Kaja har sat sig indenfor i det opstillede spisetelt for at nyde godt af varmeblæserne her, inden aftenens prøve kalder alle ud under åben himmel klokken 17.

Kaja Kamuk er understudy på tre kvinderoller i første lag og en i andet lag.

“Jeg er understudy på Dronning Guinnevere, dronningens hofdame og troldkvinden Morgana Le Fey i første lag. Og så på Søens dame i andet lag. Fire roller som er smaskforskellige,” siger Kaja.

En understudys udfordringer

Det er bare to uger siden, hele castet rykkede ud i den enorme scenografi ved Moesgaard.

“I de to første uger herude har jeg fokuseret 100 procent på Kong Arthur, da det er den rolle, som kræver mest af mig. Den kommende uge bruger jeg primært på at lære rollen som Leodegrance og først i den sidste uge inden premieren, tager jeg fat på Lancelot, da sandsynligheden for, jeg kommer til at spille den rolle, er meget lille. Og så har jeg stadig spilleperioden til at læse op,” siger Anders.

Han går til de fire roller, som han går til enhver anden rolle: læser manus igen, igen og så igen.

“Det er rugbrødsarbejde, der skal gøres - heldigvis har jeg let ved at lære replikker. Jeg kan også mærke, det hjælper mig, at jeg har været med til prøverne og hørt replikkerne så mange gange.” Anders lyder absolut fortrøstningsfuld.

Som understudies skal Kaja og Anders ikke bare lære flere karakterers replikker. De skal også kende deres gang på scenen.

“Replikkerne skal nok komme. Det, der er essentielt for mig, er at blive skarp på, hvad de forskellige karakterer gør hvornår, og hvordan de kommer fra A til B. Så når muligheden er der, går jeg på gulvet sammen med spillerne og er deres skygge under prøverne,” fortæller Anders.

Kaja nikker.

“Jeg gør det samme. For mig er det den måde, jeg bedst lærer replikkerne på – ved at få bevægelse på. Det rækker ikke at sidde på publikumstribunen og kigge på. I øvrigt ser man jo alting spejlvendt, når man sidder der. Det er nødvendigt at komme op og selv få det i kroppen. Og det giver en udfordring, når man er understudy på flere roller; man kan kun følge en rolle af gangen.” Hun trækker på skuldrene.

Kong Arthur er en actionfyldt forestilling, hvor riddere duellerer, og store slag udkæmpes for foden af slottet Camelot. Og for fødderne af publikum.

“I en forestilling som den her med heste og motorcykler på scenen og fægtekampe med sværd og stave, har sikkerheden højeste prioritet. Derfor har vi brugt rigtig meget tid på avanceret stuntkoreografi,” siger Kaja. Hun puster luft ud mellem læberne, så de ruller.

Ny sæson gentager successer

I stykket kæmper to af de roller, Kaja er understudy på, mod hinanden med lange stave.

“Stavkampen foregår hele vejen over scenen og omfatter cirka 60 slag. Den er koreograferet helt ned i detaljen. Koreografien er jeg nødt til at lære fra begge sider, da jeg skal kunne erstatte begge roller. Lige nu synes jeg, den er lidt svær at holde styr på, men forhåbentlig når jeg at få koreografien ind i kroppen, så jeg ikke behøver tænke over den længere,” siger Kaja og ryster hovedet energisk som for at få trinene til at falde på plads.

Funktion frem for ambition

Kaja og Anders øver koncentreret for at lære samtlige roller, de hver især er understudies på. Roller de måske aldrig kommer til at spille for et publikum.

“Jeg ved, jeg kommer på scenen som dronningens hofdame tre dage efter premieren. Så får jeg prøvet rollen af, og det glæder jeg mig til. Men ellers er min fornemste opgave her at holde røv og humør oppe på kollegaerne. Det er fedt at være med på en produktion som den her – også selv om lyset ikke falder på mig. Det er slet ikke afgørende,” bedyrer Kaja.

“Vores primære funktion er at skabe tryghed. Bliver nogen syge, er vi her til at dække ind. Selvfølgelig vil jeg da gerne prøve at spille rollerne, men kommer jeg til det, betyder det, at nogen ligger og er syge. Så kommer jeg ikke på scenen overhovedet, er det kun positivt,” stemmer Anders i.

“Som understudy skal man udfylde en konkret funktion, og man må sætte sine kunstneriske ambitioner lidt på pause. Kommer jeg eksempelvis på scenen som Kong Arthur, vil jeg spille rollen så tæt som muligt op af den måde, Jacob spiller den på. Mine medspillere skal jo kunne genkende rollen. Først i det tilfælde, hvor man får lov at spille rollen flere gange, kan man måske tilføre noget, sådan som man normalt gør det, når man spiller en rolle,” fortsætter Anders.

Kaja kommer med nogle lavmælte ‘mmm’er’ fra sin side af kurvesofaen.

“Normalt er jeg typen, der godt kan lide at have overskud i det arbejde, jeg laver. Som understudy på fire forskellige roller, er jeg nødt til at acceptere, at det har jeg ikke her. Det, der bekymrer mig mest lige nu, er kostumeskift. Dem er der en del af, og jeg har ingen idé om, hvad der er hvad. Men hvis jeg skal på scenen, er der forhåbentlig nogle andre, der har det overblik og kan stå klar med de kostumer, jeg skal skifte til,” lyder det håbefuldt fra Kaja.

Anders nikker. Som for at forsikre hende om, at det er der.

“Kommer vi på scenen, ved de andre, vi er ‘de nye i klassen’. Så alle både på og bag scenen vil have fokus på at hjælpe os. Vores medspillere vil nok også skrue ned for hitte-på-som-heden og holde sig til manus for ikke at hylle os ud af den,” supplerer han.

Vejret som med- og modspiller

I månedsvis har et hold af kreative og fingerfærdige syersker været travlt beskæftiget med at designe og kreere kostumerne til Kong Arthur. Resultatet er kostumer med en detaljerigdom og finesse, der er den parisiske catwalk værdi.

“Kostumerne er vanvittigt smukke, og det var fedt at se dem på i aftes, hvor vi havde vores første ‘gennemkravlning’ af forestillingen med kostumer og makeup,” siger Kaja.

“Vi får så vild en maskering! Nogle af os kunne jo nærmest ikke genkende hinanden.” Anders ler.

Gadborg vækker ikoniske dansetrin til live

Kaja har før spillet større, udendørs opsætninger, mens det for Anders er første gang.

“At stå på en scene i det fri er meget anderledes end at stå på en klassisk teaterscene. Her gør vejret, at der er nogle andre ting, man skal være opmærksom på end ellers. Noget af det, vi har joket med, er, at man skal vinke, inden man siger sin replik. Fordi det simpelthen er så vigtigt at gestikulere stort, når man siger noget. Ellers ved folk ikke, hvem der taler. Lige så vigtigt er det at stå stille, når der er andre, der siger noget, så ikke man tage opmærksomheden fra dem,” forklarer Anders med fagter og overdrevne artikulering for at understrege sin pointe.

“Det at spille udendørs kan virkelig noget. Selv når vejret er l-o-r-t – kan det noget. Det tilfører forestillingen en ekstra dimension, man ikke får ellers. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi håber, det bliver lunere i vejret. Forleden da vi havde prøve, var det på en scene, som var dækket af sne!” Kaja gør store øjne. Anders skutter sig i sin flyverdragt.

“Vejret skal nok nå at blive bedre. Men uanset skal rådet herfra til publikum lyde: Tag masser af varmt tøj på! Næsten uanset hvordan temperaturerne har været om dagen, bliver det koldt, når solen går ned,” siger han.

“Klokken er 17. Vi skal have alle til scenen,” lyder en mekanisk megafon-stemme over pladsen.

Kaja og Anders rejser sig fra kurvesofaen, lyner frakke og flyverdragt op og snor halstørklædet en ekstra gang om halsen. De går ud af teltet og forsvinder op ad den græsklædte skråning med retning mod scenen. Som riddere mod Camelot.