Møder klokken 10:

Senere mødetid giver gladere elever

På Egå Ungdomshøjskole tager de hensyn til teenagehjerner ved at lade eleverne møde senere

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

Få friskere og gladere teenagere i undervisningen ved at lade dem møde senere.
Det kan man dokumentere på Egå Ungdoms-Højskole, hvor der går elever i alderen 16 til 19 år.
Forstander Erling Joensen mener en del forskning peger mod, at teenagere har en tendens til at forskyde sengetiden og stå senere op.
“Ny hollandsk forskning af professor Everline Crone dokumenterer, at unge mennesker ikke er klar til at sove før klokken 23. Så det hjælper ikke at bede de unge mennesker om bare at gå i seng før,” siger han.
Egå Ungdoms-Højskole har også skelet til den danske forsker Camilla Kring, der er stifter af B-samfundet.dk, som arbejder for mere fleksible samfund. Et samfund, der ikke kun er for A-mennesker. For de er ifølge hende ikke i overtal.
Forstanderen bekræfter, at ordningen om sene mødetider har givet bedre resultater, fordi eleverne er langt mere udhvilede, og dermed har skolen også fået gladere medarbejdere.

Hensyn til biologi

En af dem er Lars Andreassen, der har undervist på Egå Ungdoms-Højskole i over ti år og som var stor fortaler for at indført de senere mødetider for et par år siden.
“Vi giver simpelthen plads til, at vores teeenage-elever kan få dækket deres søvnbehov og tager hensyn til deres biologi. I de seneste to år har vi kørt fem elevhold, hvor eleverne er mødt senere med undervisningsstart fra klokken 10. Jeg kan ikke forstå, man ikke forsøger at gøre det alle steder med teenagebørn på andre ungdomsuddannelser. Vores unge får bedre tid til at spise deres morgenmad. Derfor er de også mere opvakte, har mere overskud og er i bedre humør. Og så har jeg kunne lægge endnu mere indhold i timerne,” fastslår Lars Andreassen.

Lars Andreassen var i sin tid stor fortaler for, at eleverne på Egå Ungdoms-Højskole skulle møde senere. Foto: Mikkel Kjerri

Lars Andreassen var i sin tid stor fortaler for, at eleverne på Egå Ungdoms-Højskole skulle møde senere. Foto: Mikkel Kjerri

Elever elsker det

Der er også en stor enighed blandt eleverne på Egå Ungdoms-Højskole om, at mødetiderne danner grundlag for at få mere viden mast ind i hovedet.
“Jeg gik før på gymnasiet, hvor man skulle møde klokken 8 ligesom i folkeskolen. Her møder vi klokken 10, og for mig betyder det, at jeg er langt mere klar i hovedet og derfor meget mere deltagende og aktiv i timerne,” fortæller Sofie Liljedahl på 17 år.
Den jævnaldrende Louis Leidecker har også optur over at skule møde senere.
“Jeg er absolut B-menneske med stort B. Jeg kan sidde langt ud på de sene nattetimer og arbejde med musik eller læse. Her er ro, og her fordyber jeg mig bedst. Derfor er jeg stor tilhænger af, at andre uddannelsesinstitutioner skal gøre som Egå Ungdoms-Højskole og lade os unge møde senere,” siger Louis Leidecker.
Lars Andreassen er godt klar over, at det muligvis er lettere at indføre senere mødetider på en skole, hvor folk bor. Men med de gode resultater som Egå Ungdoms-Højskole kan fremvise, kan han ikke forstå, at andre ikke forsøger:
“Jeg oplevede en mærkbar forskel på eleverne, efter vi ændrede vores mødetider, og jeg synes, vi gør de unge en bjørnetjeneste ved at lade dem møde tidligt.”

Publiceret 19 November 2014 12:00

SENESTE TV