Caption

Caption

Dronningen åbnede Moesgaard

759 særligt inviterede gæster indviede i fredags det nye 393 millioner kroner dyre Moesgaard Museum

Af
Louise Nyvang Burmeister

Dronningen føler sig voldsomt forbundet med Moesgaard. Kulturministeren kalder det et eventyrligt sted. Borgmesteren får gåsehud hver gang, han kommer på museet.
Roserne og lykønskninger var ikke svære at grave frem på Moesgaard Museum i fredags, da det nye Moesgaard tyvstartede med en åbning for 759 specielt inviterede gæster.
Heriblandt dronning Margrethe 2., som blev fløjet ind i helikopter og landede lige bag museet.
“Det var en stor oplevelse at se det nye museum fra luften. Som en græstørv, der er blevet løftet op, og så ligger alle herlighederne hernede,” sagde dronning Margrethe, da hun holdt tale ved arrangementet, og som en af de allerførste fik lov at gå rundt i den nye 393 millioner kroner dyre bygning, som med 15.500 kvadratmeter udstillingsrum tager publikum med til Bronzealderen, Jernalderen, Vikingetiden og byder på en stor etnografisk udstilling.
I foråret 2016 bliver der udvidet med Stenalderen og Middelalderen.
“Jeg håber, at stedet vil inspirere unge som gamle til fortsat at fordybe sig. Moesgaard har inspireret mig, siden jeg var ganske ung, og jeg føler mig voldsomt forbundet med stedet,” sagde en meget interesseret dronning, der flere gange på den særlige rundvisning gik sine egne veje.
Også kulturministeren var begejstret for det nye museum.
“En af jeres logerende har gjort stort indtryk på mig. Nemlig Grauballemanden. Her får man hud og hår på oldtiden og kan se sin egen fortid i øjenhøjde. Tillykke med det nye museum til Aarhus og til os alle sammen,” sagde Marianne Jelved (R).
Museumsdirektøren forventer, at museet i fremtiden ikke kun tiltrækker kendisser, men alle folk i alle aldre.
Mindst 200.000 årlige gæster, gætter direktøren.
“Vi får nu udstillinger af en helt anden karakter. Tidligere har vi haft genstande på rad og række i montrer. Nu dramatiserer vi og sætter mennesket i centrum,” siger Jan Skamby Madsen.

Visit Aarhus klapper

Også uden for museets vægge giver åbningen genlyd. Hos Visit Aarhus klapper man i hænderne og har gjort det i halvandet år.
“Vi har også allerede haft flere udenlandske journalister på besøg, før museet åbnede. En ny attraktion i superligaen betyder rigtigt meget for vores arbejde og erhvervet generelt,” siger direktør for Visit Aarhus Peer H. Kristensen.
“Nu har vi tre store spillere i Aros, Den Gamle By og det nye Moesgaard Museum. Det er sjældent én oplevelse i sig selv, der gør, at man vælger Aarhus, men mængden af tilbud,” siger Peer H. Kristensen.
Grauballemanden har nu fået en passende bolig, mente arkitekten:
“Gamle dreng, jeg tror, du får lov at bo her de næste 100 år,” sagde Niels Edeltoft fra Henning Larsen Architects, der står bag det usædvanlige bygningsværk.

Moesgaard Museum

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 10-17, onsdag kl. 10-21. Mandag lukket.

Entré:
Voksne: 110 kr., pensionister og studerende 90 kr. Børn og unge under 17 år: Gratis.

Publiceret 14 October 2014 09:00

SENESTE TV