Jens Jørgen Boje er født i Aarhus og vendte efter et ophold i København tilbage til byen i 1995.

Jens Jørgen Boje er født i Aarhus og vendte efter et ophold i København tilbage til byen i 1995.

Ny udstilling på Ovartaci:

“Rigtig kunst har element af galskab”

Jens Jørgen Boje udstiller 120 af sine malerier. Der er både de dystre, dem der er malet på pladespillere og dem der er skåret i.

Af
Louise Nyvang Burmeister

Plasticmalingen har han brugt på lærreder, som han har skåret i, lærreder, der allerede var malet på og sågar på grammafoner.
Jens Jørgen Bojes udstilling af omkring 120 af sine malerier fylder lige nu godt op på Museum Ovartaci, som viser udstillinger med kunstnere, der har psykiske problemer eller sygdomme.
52-årige Jens Jørgen Boje har sjældent været indlagt, men han har i mange år lidt af en maniodepressiv tilstand, og gør det stadig, omend lidelsen er aftaget med alderen.
Siden 1987 har han malet, og det er blevet en slags ventil for ham.
"I stedet for at skære i mig selv, så skar jeg i lærredet," siger Jens Jørgen Boje og trækker op i det ene malerplettede habitjakke-ærme. På underarmen ses tydelige ar.
"Jeg begyndte at skære i mig selv i 1986. Nu er det heldigvis et overstået kapitel," siger kunstneren, der ikke har været indlagt i syv år.
Udstillingen, der er sammensat af kunstnerens ven, forfatteren Lars Morell, er opdelt i flere forskellige rum.
Rummet med helt sorte vægge afspejler ifølge kuratoren virkeligheden, som den kan se ud hvis man er deprimeret.
"Her er vi helt nede i kælderen, nede i helvede, hvor man skriger, og alt er grimt. Hvis du ikke er rask, så er virkeligheden grim," forklarer Lars Morell, der er iklædt røde, spidse sko, en gul løstsiddende skjorte, og ivrigt gestikulerende går frem og tilbage, mens han fortæller.
Udover de billeder Jens Jørgen Boje selv har malet fra bunden, er der flere Van Gogh- og Degas-reproduktioner, som han har malet hen over. Såkaldte modifikationer.
Og på flere af værkerne har han klistret ting ind, f.eks. etiketter fra medicinglas og pile.

Outsider-kunst begejstrer

I pladespiller-rummet har han malet sine abstrakte figurer oven på gamle grammofonplader og afspillere.
"Selvom han ikke er rask, så han har en stor fornemmelse for kunst, og han ved rigtigt mange ting om kunst," siger Lars Morell om Jens Jørgen Boje, som mange beboere på Frederiksbjerg kender fra gadebilledet med hans karakteristiske cerut i munden og ranglede figur.
Også Lars Morell stødte på ham på gaden i kvarteret, hvor de begge bor. Siden 2002 har de været venner.
Den direkte facon i Jens Jørgen Bojes kunst begejstrer forfatteren.
"Jeg har altid arbejdet med outsider kunst. Jeg kan godt lide den slags kunst, fordi den er så direkte, og så handler den om noget," siger Lars Morell, der har skrevet flere bøger om Art Brut, en betegnelse, der er opfundet af den franske kunstner Jean Dubuffet.


Man skal gå til ekstremer

Genren kaldes også den rå og ubearbejdede kunst.
"Meget kunst er så akademisk i dag. De unge er teoretikere og lærer om koncepter. Men rigtig kunst skal have et element af galskab. Man skal gå til ekstremerne. Som Asger Jorn engang har sagt: 'Hvis man ikke går til yderligheder, kan man lige så godt lade være med at gå', og det er helt rigtigt. Den her slags kunst har inspireret rigtigt mange siden 1945," siger forfatteren, der tidligere i år udgav bogen 'Asger Jorns kunst' en biografi om Cobra-kunstneren.
"Asger Jorn var aldrig indlagt, men han havde tendenser til en snert af sindssyge," fortæller forfatteren.
Udstillingen er kun et udpluk af Jens Jørgen Bojes kunstneriske arbejde, og ifølge Lars Morell brygger makkerparret allerede nu på at lave det, der vil blive deres femte udstilling.
Næste gang med Jens Jørgen Bojes outsider-fotografier.

Nyt på Ovartaci

'Jens Jørgen Boje – en vild og upoleret udstilling'.
Udstillingen kan ses frem til 1. februar 2015.
Museum Ovartaci, Århus Universitetshospital , Skovagervej 2, 8240 Risskov.

Publiceret 26 September 2014 07:00

SENESTE TV