Kaotisk byggeproces koster dyrt

Forsinkelser, trafikkaos og svær tilgængelighed truer Janes forretning

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

Det var drømmelokalerne Jane slog dørene op til, da hun flyttede sin skønhedssalon, Mejane, fra Skovvejen over på Skolebakken. Efter ni år med fremgang i de små lokaler skulle forretningen have lov til at vokse.
“Vi åbnede i november, og alt var godt. Lokalerne blev gennemrenoverede, og det hele så fantastisk ud. Det er de perfekte rammer, hvor der er mere plads, og der er værnet om privatlivet,” siger Jane og hentyder til den del af kundekredsen, der skal eksempelvis skal have rekonstrueret brystvorter efter cancer.
Men så viste kalenderen 2014, og arbejdet udenfor gik i gang. Og alle, der har slået vejen forbi Skolebakken i løbet af det sidste halve års tid, kan nikke genkendende til de kaotiske tilstande, der siden har kendetegnet strækningen.

Ringeste sommer i ni år

Lige udenfor Mejanes eksklusive lokaler ligner byggepladsen Tjernobyl på en gråvejrsdag. Skolebakken er fyldt med huller, maskiner og dynger af sten, og trafikken kører mildest talt lidt trægt, og adgangen til butikken er alt andet end stiletvenlig.
Det er ikke det optimale vilkår at drive forretning i, og slet ikke eksklusive skønhedsbehandlinger.
“Kunderne er glade, men det er en kamp for dem at nå frem. De kan ikke finde parkering, og de forsinkes i trafikken. Det skubber til aftalerne for resten af dagen,” siger en ærgerlig Jane Smidt.
“Det begyndte at gå skidt med omsætningen omkring februar, men jeg så frem mod forår og sommer. Det er min højsæson, hvor årets indtægt skal reddes og nye kunder kommer i forretningen. Jeg så frem til, at arbejdet skulle være overstået 1. juni, for så kunne jeg stadig nå at få reddet halvdelen af min højsæson. “ siger Jane Smidt.
Men arbejdet forsinkedes og er stadig i gang, og Mejanes omsætning er dalet med omkring 30 procent, og dermed er i år den ringeste sommer i ni år. Endda værre end under den værste del af finanskrisen.

Jane Smidt har haft salonen ’Mejane’ i ni år, men nu er hun kommet i vanskeligheder på grund af ombygningen af kyststrækningen. Håbet er, at forretningen kan overleve til arbejdet er ovre.

Jane Smidt har haft salonen ’Mejane’ i ni år, men nu er hun kommet i vanskeligheder på grund af ombygningen af kyststrækningen. Håbet er, at forretningen kan overleve til arbejdet er ovre.

Kamp med kommunen

Listen over kritisable punkter i arbejdet foran butikken er lang i følge Jane. Blandt andet er det samme hul har været gravet op og er blevet dækket til igen seks gange, og der har været fald udenfor butikken.
Og Jane Smidt mener ikke, at kommunen har været indstillet på at hjælpe de små erhvervsdrivende.
“De har lavet kaos på vejene, fjernet parkeringen og fjernet mine skilte, og alligevel virker kommunen ikke særligt imødekommende for at hjælpe mig,” siger Jane, der med sin advokat ligger i forhandlinger med Aarhus Kommune.
Men hun skal nok ikke holde vejret, for faktisk er der ikke tradition for at kompensere de erhvervsdrivende i den slags situationer her i Danmark.

De lyse lokaler og den ekstra plads skulle have været de perfekte rammer for ’Mejane’. Men med de bortskræmte kunder virker lokalerne nu næsten for store.

De lyse lokaler og den ekstra plads skulle have været de perfekte rammer for ’Mejane’. Men med de bortskræmte kunder virker lokalerne nu næsten for store.

Bivirkning af vækst

Rådmand for teknik og miljø, Kristian Würtz (S), ærgrer sig over komplikationerne i byggeriet, men fastholder at eventuel kompensation er et juridisk anliggende.
“Jeg har stor forståelse for de forretningsdrivende, og der er jævnligt folk, der anlægger sager. Men indtil videre er der altså ikke nogen, der har fået tildelt erstatning,“ siger Kristian Würtz.
Lokalavisen spørger rådmanden, om ikke det er uhensigtsmæssigt at bruge penge på at hjælpe iværksættere igang, samtidigt med at man lader etablerede virksomheder bukke under i kommunalt skabte kriser.
“Det er ikke en oplagt kobling. Vores indsats er rettet mod opstart og vækst, og én af bivirkningerne ved at være i vækst er, at der skal udvides og anlægges,“ svarer Kristian Würtz og understreger, at området bliver langt mere attraktivt, når byggeriet er færdigt.
“Så må vi bare håbe, at jeg er her til den tid.” siger Jane Smidt.
For hende bliver de næste måneder skæbnesvangre, men indtil videre åbner Jane stadig sin forretning hver morgen, i håbet om at kunderne overkommer byggepladsen, trafikken og de mange forsinkelser.

null

Publiceret 19 August 2014 12:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV