Den danske oversættelse af ’Rethink’ - gentænk - findes ikke i den danske retskrivningsordbog.

Den danske oversættelse af ’Rethink’ - gentænk - findes ikke i den danske retskrivningsordbog.

“Gentænk” måske på vej i ordbogen

Retskrivningsordbogens redaktør vil kigge nærmere på ordet ’gentænk’

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Vidste du, at ordet 'gentænk' faktisk ikke findes? Eller det vil sige, det er i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt optaget i den officielle danske ordbog, som Dansk Sprognævn står bag. Men det skal Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad gerne være med til at ændre på. 'Gentænk' er den danske oversættelse af 'rethink', som er temaet til kulturhovedstads-projektet.
“Det er vores ambition, at ordet 'Gentænk' bliver så almindelig brugt, at det automatisk kommer i ordbogen,” fortæller Rebecca Matthews, administrerende direktør for Aarhus 2017.
Og det er måske kun et spørgsmål om tid, før 'gentænk' kan slås op i de velkendte grønne bøger.

Vil kigge nærmere på ordet

På baggrund af Lokalavisen Aarhus' henvendelse vil seniorkonsulent og redaktør af Retskrivningsordbogen, Anita Ågerup Jervelund, kigge på ordets mulighed for optagelse. Hun er forundret over, at det ikke allerede er med.
“Det er lidt mærkeligt - det synes jeg da godt, det kunne være. Jeg har noteret det nu og vil se på, hvorvidt der er belæg for at tage det med,” siger Anita Ågerup Jervelund, som dog ikke sidder alene med beslutningen om at putte et ord i ordbogen eller afvise det.
Ordet rethink er et almindeligt brugt ord på engelsk - Rebecca Matthews, som selv er fra England, er derfor også ganske godt bekendt med det.
Ordet blev valgt som slogan, fordi det dukkede op igen og igen i en eller anden form under udviklings-fasen af 2017's slogan, fortæller Rebecca Matthews.
Direktøren glæder sig over, at hun kan se ordet dukke op flere og flere steder efterhånden, eksempelvis i læserbreve.
“Ordet 'gentænk' passer til vores tid. Vi lever i en tid, hvor det er nødvendigt at gentænke rigtig mange ting lige fra vores hverdags-udfordringer til miljøet, og hvordan hele jordens befolkning får mad,” siger Rebecca Matthews.

null

Publiceret 20 June 2014 09:00

SENESTE TV