Chefredaktørens kommentar:

Er en letbane-farce allerede begyndt?

Af
Claus Krogh

Aarhus Letbane. Et kæmpe projekt, som skulle rette op på Aarhus' kolossale trafikproblemer, være med til at sikre fremgang og velstand for byen og sørge for, at bilerne ikke længere kunne komme ind og genere cykler og busser i bymidten. Et projekt til 2,4 milliarder kroner. Men udfordringerne tårner sig op. Allerede inden selve byggeriet er startet, ser det ud til, at budgettet ikke holder. Det fik i sidste uge transportminster Magnus Heunicke (S) til at råbe vagt i gevær. Projektet skal tilbage på sporet, sagde han til Jyllands-Posten. Ifølge beregninger, som kommunen selv har gennemført, giver byggeriet heller ikke den samfundsøkonomiske gevinst, som Finansministeriet mener, så store anlægsbyggerier bør have. Antallet af bilister der vælger at tage letbanen i stedet for bilen, har man beregnet til 4.500 ture ud af 1,1 million ture årligt. Man forhandler lige nu med billigste tilbudsgiver på det milliard dyre projekt. Det er såmænd italienske Ansaldo, som også har stået bag leverancen (eller mangel på samme) til IC4-togene.
I byrådet har Venstres Gert Bjerregaard kritiseret, at medlemmer af Teknisk Udvalg i byrådet ikke kan få samme indsigt som folketingspolitikerne. Han vil nu på byrådsmødet 21. maj bede om en række svar omkring finansiering af projektet. Liberal Alliances Lars Boje Matthiesen er gået skridtet videre. Han opfordrede slet og ret i sidste uge til, at man droppede projektet helt. “Vi sætter spørgsmålstegn ved, om letbaneprojektet skal fortsætte,” sagde han til Lokalavisen.
Men hvad siger så dem, der sidder for bordenden? Borgmesteren og hans rådmand Kristian Würtz (S)? Vi forsøgte, at få borgmesteren til at fortælle, hvad hans holdning er til de problemer, der tårner sig op foran det milliardstore byggeprojekt, men borgmesteren har åbenbart ingen holdning til projektet, for i en mail fra hans presserådgiver, sparker han bolden videre til Kristian Würtz.
Og da vi fik fat i Kristian Würtz var svaret, at han ikke kunne udtale sig om projektet, da man stadigvæk var i forhandlinger med en af tilbudsgiverne.
Lad os håbe for aarhusianerne, at der på byrådsmødet 21. maj kommer lidt mere klarhed over projektet.

Med venlig hilsen
Claus Krogh
Ansvarsh. chefredaktør
Lokalaviserne Østjylland A/S

null

Publiceret 08 May 2014 12:00

SENESTE TV