Brit Teglgaard Christensen læser i dag antropologi på Aarhus Universitet.

Brit Teglgaard Christensen læser i dag antropologi på Aarhus Universitet.

Hårde adgangskrav til gymnasiale uddannelser kan sortere talenter fra

Aarhusiansk mønsterbryder levende bevis på, at karakterkrav kan udelukke elver med potentiale

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at tre ud af fire studerende ikke vil kunne komme ind på hf-uddannelserne, hvis de borgerlige partiers karakterkrav bliver en realitet. 42 procent af de unge, der i dag går på toårig hf eller en af de andre gymnasiale ungdomsuddannelser, ville falde på et adgangskrav på 7.
Hvis det kun er karakteren, som afgør, om de unge får adgang til en gymnasial uddannelse, tabes en masse talenter.
På toårig hf finder man, foruden de meget målrettede og fagligt stærke studerende, en gruppe af unge, som måske er i gang med en ungdomsuddannelse for anden eller tredje gang, der har søgt ind på hf-uddannelsen for at få en chance til.
For nylig har Undervisningsministeriet offentliggjort andre tal, der viser, at hf-kurserne i hf2net.dk løfter deres studenter til et højere karakterniveau end forventet ud fra deres sociale og økonomiske baggrund.
Samtidig viser eksamensresultaterne for 2013, at toårig hf er særligt gode til at uddanne drengene og løfte deres faglige niveau fra grundskolen.

Udklækker mønsterbrydere

I hf2net.dk er der mange eksempler på mønsterbrydere, der aldrig havde fået chancen for at gennemføre en gymnasial uddannelse, hvis der havde været et adgangskrav på 4 eller 7.
Det er Brit Teglgaard Christensen et godt eksempel på. Hun blev student i 2012 på Århus Akademi med et gennemsnit på 10,4.
Som 14-årig blev hun diagnosticeret med en depression og angst. Hun var indelukket, selvdestruktiv og uden ambitioner. Efter et mislykket forsøg på at blive social- og sundhedshjælper, gik hun hjemme som 17-årig og fik senere diagnosen skizofreni.
På et tidspunkt besluttede Brit Teglgaard Christensen sig for at komme videre med sit liv, og det skulle vise sig, at sygdommen hjalp hende på rette vej:
”Jeg havde mødt så meget modgang, at det for en gang skyld føltes rigtigt at gøre det rigtige,” fortæller hun.
Et for lavt karaktersnit fra folkeskolen betød, at Brit ikke havde det, der skulle til for at komme ind på Århus Akademi. Det skulle dog ikke vise sig at være et problem. Århus Akademi kunne ikke sige nej til hende. Hun var så passioneret til optagelsessamtalen, at hf-kurset ikke kunne andet end at give hende en chance.
”At gå på Århus Akademi har været de to mest inspirerende år i mit liv. Jeg har haft fantastiske mennesker omkring mig, der har fået mig til at indse, at jeg ikke er tabt. Hf har nogle fantastiske lærere, der kunne skille én fra mængden og tage vare på én. Jeg havde lærere, der så mine kvaliteter og var med til at motivere mig. Det har betydet alverden, at jeg har gennemført noget, og gennemført det godt med et snit på 10,4,” siger hun.

null

Publiceret 12 April 2014 16:00

SENESTE TV