Olav Rolskovs planter i Olav Rolskovs Planteskole og EuroGarden i Tranbjerg er nøje udvalgt af ham i Italien. Han har store citrus- og oliventræer, og flere af hans planter er unikke. Han siger, at han er den eneste i Danmark, der sælger flere af planterne.

Olav Rolskovs planter i Olav Rolskovs Planteskole og EuroGarden i Tranbjerg er nøje udvalgt af ham i Italien. Han har store citrus- og oliventræer, og flere af hans planter er unikke. Han siger, at han er den eneste i Danmark, der sælger flere af planterne.

Drive in - nu også med blomster

Manden kan nu smide blomster på traileren, mens konen shopper blomster til urtepotterne

Af
Camilla Olesen

Vi kender det fra byggemarkederne, hvor vi kører ind og læsser træ på vores trailer, betaler og smutter igen.
Den tankegang har Olav Rolskov, der er indehaver af Olav Rolskovs Planteskole og EuroGarden i Tranbjerg, nu ført videre til blomster.
I mange har han solgt engros fra Olav Rolskovs Planteskole, der har eksisteret de seneste 70 år, så området var bygget til, at lastbiler kan køre rundt om drivhusene og ud igen.
Sidste år gik han over til også at sælge til private kunder, og kalder den del af virksomheden for EuroGarden, og det var der, han idéen til at lave drive in for private.
“Jeg så det for mig. Det er jo skide smart, at man bare kan køre rundt. Vi er jo i Jylland, så folk har krog på bilen, og så er det smart, at man bare kan læsse planterne direkte op i traileren i stedet for at køre rundt med en lille vogn inde i drivhusene, som i forvejen er ved at falde sammen på grund af den store vægt fra planterne,” smiler Olav Rolskov, der ikke kender andre lignende drive in-steder i hele Europa.

Alt skal i brug

Indtil videre er der omkring 700 planter i drive in-området med alt fra rhododendron til cedertræer.
Olav Rolskov har ambitioner om, at hele udearealet på 10.000 kvadratmeter skal bruges til drive in - foreløbig er omkring 2.000 kvadratmeter i brug.

Vild med italiensk

De mange planter, der er gjort klar i drive in-området, har Olav selv nøje udvalgt i Italien.
Hvert efterår tager han til støvlelandet fire-fem gange for at mærke hver enkelt plante ud.
“Jeg har set alle de varer, jeg køber. De fleste er fra Sicilien,” siger Olav Rolskov.
Han fortæller, at planterne er cirka halv pris hos ham i forhold til andre steder, og forklaringen herpå er enkel.
“Jeg køber ved de små og mellemstore leverandører, og samtidig er der kun mig og min gartner Nils Ohm ansat,” fortæller Olav Rolskov.
Han åbnede for drive in’en i påsken, og allerede nu virker det som om, at kunderne er glade for hans idé.
“Folk har været meget positive, og jeg er slet ikke i tvivl om, at der er et behov for det. Der er flere af kunderne, der allerede har været her flere gange, siden jeg åbnede for drive in,” siger han.


Planter

Man kan få inspiration på Olav Rolskovs hjemmesider:
www.italiengarden.dk og www. eurogarden.dk

Publiceret 14 April 2013 12:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.