18-årige Mischa Stæhr fra Højbjerg var den yngste deltager i borgerinddragelsesprojektet om ny styreform i Aarhus Kommune. Til daglig går hun i 3.w på Viby Gymnasium, hvor hun har musik kombineret med engelsk, samfundsfag og kinesisk.

18-årige Mischa Stæhr fra Højbjerg var den yngste deltager i borgerinddragelsesprojektet om ny styreform i Aarhus Kommune. Til daglig går hun i 3.w på Viby Gymnasium, hvor hun har musik kombineret med engelsk, samfundsfag og kinesisk.

Borgere river de politiske skyklapper af

Yngste deltager i borgerinddragelsesprojekt om ny styreform i Aarhus, 18-årige Mischa Stæhr, er begejstret for ideen, der ifølge hende tvinger byrødderne til at tage de politiske skyklapper af

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Det var den virkelig verden der bankede på, da politikerne inviterede helt almindelige borgere indenfor til at deltage i arbejdet omkring en ny styreform i Aarhus.
Eller sådan oplevede 18-årige Mischa Stæhr det i hvert fald. Hun var yngste deltager i projektet, der kulminerede i sidste uge, da byrådet fik forelagt borgernes input til ny styreform.
"Projektet er bestemt IKKE en fis i en hornlygte, tværtimod. Det er en fantastisk god ide at inddrage borgerne på den her måde," konstaterer hun.

Stort engagement

"Jeg tror, politikere ind imellem har skyklapper på overfor virkeligheden. Dem bliver de tvunget til at tage af, når borgerne inddrages og viser, hvordan man kan tænke ud af boksen og se nye veje."
Selv er hun ovenud begejstret for projektet.
"Jeg er helt vildt glad for, jeg fik muligheden for at være med. Det er en kæmpe mulighed for at lære noget om, hvordan kommunen egentlig er skruet sammen og få reel indflydelse. Alle, der deltog, brændte virkelig for sagen. Man kunne mærke den der gejst," fortæller hun.
Til daglig er hun en ganske almindelig pige fra Højbjerg, der går i 3.w på Viby Gymnasium, hvor hun har musik kombineret med engelsk, samfundsfag og kinesisk.

Unge øjne på gamle sager

"Jeg har siden 1. g været med i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Jeg synes, det er spændende at forsøge at få indflydelse på forhold, der påvirker vores liv. Så at få mulighed for at være med i et projekt, der handler om den fremtidige styreform i Aarhus - det er STORT."
Selvom hun var yngste deltager i projektet, oplevede hun ikke, at der blev set skævt til hendes manglende baggrundsviden.
"Jeg følte mig i meget høj grad som en del af processen. Jeg havde selvfølgelig ikke den samme baggrundsviden, som nogle af de andre, når jeg er så ung, men omvendt ville de andre gerne høre min mening, fordi de så en styrke i at få unge øjne på, som ikke var forudindtaget," siger hun.

Nye synspunkter på banen

Hendes eget udbytte af projektet er stort.
"Jeg har aldrig før lært så meget samfundsfag på en enkelt weekend," smiler hun.
"Jeg har fået en meget bedre forståelse for rigtig mange ting i vores samfund. I forhold til magistratsstyret, så forstår jeg nu, hvad det hele handler om. Og jeg kan sagtens se både fordele og ulemper," understreger hun.
"Jeg forstår argumentet om, at en anden styreform kan speede sagsbehandlingstiden op, men samtidig synes jeg rigtig godt om magistratsformen, netop fordi den er meget mere demokratisk."
"Vi blev præsenteret for fire forskellige magistratsmodeller, men endte faktisk med at anbefale en femte model, som vi selv skruede sammen. Og det var jo superfedt, fordi det lige præcis viser, at når man inddrager borgerne, så får man helt nye synspunkter frem."

null

Publiceret 13 March 2013 12:00

SENESTE TV