Morten Toft (stående i midten) samarbejder med Torben Dahl fra Teater Katapult (tv), Nønne Mai Svalholm fra Svalholm Dans og Sune Liltorp fra Potemkin Film.

Morten Toft (stående i midten) samarbejder med Torben Dahl fra Teater Katapult (tv), Nønne Mai Svalholm fra Svalholm Dans og Sune Liltorp fra Potemkin Film.

Unge får et talent-skub

Ved at skabe film, teaterstykker og noveller skal unge i Aarhus og over hele Europa blive bedre til at følge deres drømme

Af
Louise Nyvang Burmeister

I slutningen af oktober slippes 20 unge løs på Teater Katapult, når projektet "Care about You" skydes i gang.
De unge er elever fra Aarhus Produktionsskole, og de skal i løbet af en todages workshop inspireres og sættes i gang med at fortælle historier fra deres hverdag. Historier der i sidste ende skal blive til film, teaterstykker og noveller om det at være ung og finde sin vej i livet.
Målet er at endnu flere unge bliver i stand til at opfylde deres drømme.
"Der er en stor gruppe af unge, som har svært ved at tage en uddannelse. Hvis de ikke bliver hjulpet og støttet i den her travle verden, så taber vi dem på gulvet. Jeg vil sindssygt gerne give de unge mennesker innovationskraft. De skal være i stand til at skabe noget. For i sidste ende at hjælpe dem med at forstå hvem de er, og hvad de drømmer om og så gå efter det. For alle mennesker har et talent, det gælder bare om at finde det og udvikle det," siger forfatter og coach Morten Toft, der er initiativtager til projektet.

Ud over hele Europa

Projektet er faktisk allerede skudt i gang i England, hvor Morten Toft tidligere har afholdt et lignende projekt for unge, og i Sverige bliver en workshop også gennemført. Men initiativtageren vil sprede ideerne til hele Europa. Gerne som en del af et kulturhovedstadsprojektet.
"Det er vores mål i 2017 at samle de bedste historier i en samlet produktion, som fortæller en dybere historie om unges udfordringer anno 2012 og som skal laves af professionelle folk. Inden da vil vi gerne have så mange lande med som muligt," siger Morten Toft, der har udviklet projektet i samarbejde med sin engelske samarbejdspartner Rachel Roucenfield.

Cutting og mobning

De to har med udgangspunkt i deres egne livshistorier skabt to fiktive personer, Max og Antonia, som de unge skal arbejde videre med.
"Vi har kun 50 procent af historien. Resten kommer de unge selv med. Vi aner jo ikke, hvordan det er at være ung i 2012. Men gennem de foreløbige fokusgrupper og interviews, vi har afholdt, er vi allerede blevet klogere på fænomener som cutting og mobning med mobilen," siger Morten Toft, der lægger vægt på at inddrage de unge i processen.
"Jeg er ekspert i co-creation. I alle de projekter jeg har været en del af, får man altid det bedste resultat ved at involvere brugerne. I det her tilfælde vil vi gerne hjælpe unge mennesker med at finde frem til deres talent, med at opfylde deres drømme i livet og derfor begynder vi med at lade dem fortælle deres egne historier," siger Morten Toft, der også var initiativtager til projektet De Danske Hospitalsklovne.

Ønske om 2 mio

Projektet også en interaktiv portal, hvor alle produkter kan publiceres, men finansieringen er endnu ikke på plads.
"Vi står på affyringsrampen og venter bare på signalet, så det er sikkert, at projektet bliver skudt i gang den 30. oktober, men hvordan det så udvikler sig og hvilken udgave, vi får midler til at realisere, det vil vise sig," siger Morten Toft, der har et ønske om at rejse to mio.kr. og lige nu søger støtte ved Aarhus Kommune og EU.
"Det er en smuk vision, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at den vil sprede sig til resten af Europa," siger projektlederen, der samarbejder med Potemkin filmskole, Svalholm Dans og Teater Katapult.

Care about you

Start: 30.-31.oktober.
To-dages workshop på Teater Katapult.
20 elever deltager fra Aarhus Produktionsskoles teaterhold.
Senere skal der efter planen afholdes workshop for elever fra Potemkin filmskole, Center 10 Aarhus Highschool og Aarhus Købmandsskole.

Publiceret 21 October 2012 16:00

SENESTE TV