Siden 1974 har Mick D'Astugues været at finde i forretningen i Badstuegade. I 1980 flyttede butikken fra nummer 8 til 22 på Badstuegade, men indholdet har været det samme hele vejen igennem.

Siden 1974 har Mick D'Astugues været at finde i forretningen i Badstuegade. I 1980 flyttede butikken fra nummer 8 til 22 på Badstuegade, men indholdet har været det samme hele vejen igennem.

'Jeg kan ikke indeholde mere musik'

Mick D'Astugues, der igennem 38 år har ejet og drevet Badstuerock, forlader pladeforretningen og begiver sig ud i livet - og hvad der i øvrigt byder sig

Med de iørefaldende reggaetoner fra Pablo Augustus' melotron bliver man lige så stille draget ind i butikken. Det er som at gå ind i en tidslomme. Selvom nyt og gammelt står side om side alle steder, har man alligevel fornemmelsen af at være vendt tilbage til 70'erne.
Måske er det vældet af farver, der gør det, måske det upolerede interiør med de rå betonvægge (den smule man ellers kan se af dem) og fyrretræsdisken. Her er plakater, Cd'er og vinylplader fra gulv til loft, og midt i det hele finder man Mick D'Astugues.
Manden, der igennem 38 har solgt fed musik og delt ud af sin ekspertise til Aarhusianerne, er ved at tage afsked med fænomenet Badstuerock. Forretningen, der tidligt blev kendt blandt både kunder og musikere bliver med slutnigen af februar overtaget af nogle af de ansatte.
"Når man har arbejdet i branchen så længe, som jeg har, bliver ens hoved på et tidspunkt fuldt af musik," fortæller Mick D'Astugues, der oprindeligt er fra Storbritannien. For ham er det især reggae, der betyder noget, og den gamle rock, blues og jazz. Meget nyere musik siger ham ikke så meget.
"Jeg kan ikke indeholde mere musik, men det skal ikke påvirke kunderne. De skal ikke begrænses af, at jeg sidder fast i en anden tid," siger Mick, på én gang alvorligt og med et glimt i øjet.

Igennem årene har Mick D’Astugues drevet i alt seks musiforretninger - fire samtidig, da foretagendet var størst. Badstuerock har været fast inventar lige fra beyndelsen.

Igennem årene har Mick D’Astugues drevet i alt seks musiforretninger - fire samtidig, da foretagendet var størst. Badstuerock har været fast inventar lige fra beyndelsen.

Uventet besøg

Den gang Mick åbnede butikken i 1974, var det svært at etablere pladeforretninger, hvis man ikke tilhørte en af de helt store kæder, som FONA, der havde størstedelen af det danske pladesalg på tidspunktet.
For at tiltrække kunderne, valgte Mick den musik ud, som han bedst kunne lide og købte alt op ved pladeselskaberne. På den måde blev han hurtigt den eneste, der solgte en række navne, og det gav ham både kundernes og pladeselskabernes interesse.
Badstuerock blev også hurtigt kendt af både danske og udenlandske musikere, og Mick D'Astugues fortæller, hvordan han en dag fik besøg af to meget landskæggede amerikanere, der viste sig at være fra ZZ-top.
En anden gang stod Leonard Cohen pludselig i butikken og kiggede på plader, uden at gøre noget væsen af sig. De faldt i snak og talte længe, og Mick fortæller med et grin, at musikeren næsten ikke talte om sig selv. Det fandt han sympatisk og ret usædvanligt, fortæller Mick med henvisning til nogle af de egoer, der findes i branchen.
"Så kom der to kunder ind i butikken. De tilbød at vise Leonard Cohen rundt ude på Moesgaard, og det takkede han ja til. Den dag var jeg ret ærgerlig over, at jeg ikke kunne lukke butikken i tre timer og tage med," ler Mick.

Mick D'Astugues i forretningen i Badstuegade.

Mick D'Astugues i forretningen i Badstuegade.

Åben for alle muligheder

Mick D'Astugues har ingen planer for, hvad han nu skal lave. Det er svært nok for ham at sige farvel til Badstuerock, så alt andet må vise sig hen ad vejen. Der er mange minder at sige farvel til.
Mick har også haft mange fantastiske timer med sine børn her. Xavier og Danielle arbejde begge længe i butikken ved siden af deres skolegang og siden deres uddannelser. Mick føler sig utroligt privilegeret over, at have haft så tæt et forhold til sine børn igennem årene.
Nu glæder han sig til friheden, og Mick, der er tæt på de 60, har ikke planer om at træffe nogen beslutninger på forhånd, hverken om hvorvidt han vil arbejde eller gå på pension.
"Det er det, der bliver det spændende ved at gå fra i tide", siger Mick D'Astugues med et forventningsfuld udtryk: "Nu har jeg mulighed for at se med helt nye øjne på livet."

null

Publiceret 28 February 2012 12:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.