Kokkeelev Bryan i baggrunden får ikke lov at komme med, før Magnus er kvalificeret til finalen - men derfor kan man jo godt kigge på.

Kokkeelev Bryan i baggrunden får ikke lov at komme med, før Magnus er kvalificeret til finalen - men derfor kan man jo godt kigge på.

Kommer Danmarks bedste kok fra Aarhus?

Castenskiold sender en ung talentfuld kok af sted - Magnus Mondrup Knudsen

Af
Thomas Thorninger

20 af landets bedste kokke dyster ved semifinalen i konkurrencen til Årets Kok i Odense den 15. januar.

Aarhus har ikke mindre end fire kokke med.

Det bekræfter i høj grad byens ambitioner om at blive en gastronomisk højborg i Danmark - ærgerligt at Michelin guiden ikke har opdaget det endnu.

I år er det i høj grad unge talenter, der står på spring til at springe ud.

De rutinerede kræfter har valgt at trække sig og lade de unge komme til - en af dem er Magnus Mondrup Knudsen (24) fra Castenskiold Mad & Natklub ved åen.

Tidlig debut i køkkenet

"Min mor fandt mig i køkkenet som otte-årig - fuldstændigt smurt ind i mel og sukker, da jeg var i gang med pandekager med kanel. Allerede dengang ville jeg være kok," fortæller Magnus Mondrup Knudsen.

"Jeg husker, at jeg lavede min egen kogebog, hvor jeg kopierede opskrifter fra Anders And ind. Så det har været en tidlig ambition at blive kok," griner Magnus.

Det er ikke en af retterne til DM - men en af retterne på menukortet hos Castenskiold. Stegt kammusling med hasselnødder, selleri, asierpurée og dildolie til 88 kroner.

Det er ikke en af retterne til DM - men en af retterne på menukortet hos Castenskiold. Stegt kammusling med hasselnødder, selleri, asierpurée og dildolie til 88 kroner.

Simpelt men godt

Det bliver første gang den unge kok stiller op til danmarksmesterskabet, så der er en smule nerver på, fornemmer man.

Ikke mindst fordi konkurrencen ramler ind i en skiferie med faren - den kendte Aarhus frisør Per Knudsen.

Det giver ikke mange dage til at træne i. Tre dage er der afsat til det. I dag var en af dem. Men der bliver ikke afsløret for meget.

"Det gælder om at gøre det simpelt," analyserer Magnus. Der er en lille meters bordplads til at udfolde de kulinariske færdigheder i Odense, så der bliver ikke slået et stort brød op.

"Jeg prøver at koncentrerer mig om at få det til at smage godt."

Det med udseende skal nok lykkedes. Magnus var med juniorkokkelandsholdet, hvor de vandt guld til OL i 2008 i udstillingsmad - så det sidder på rygmarven.

Det er mere presset fra konkurrencen og tilskuerne han skal vænne sig til. Der ved man ikke, hvordan man reagerer, indtil man står i det.

De hemmelige ingredienser blandes sammen. Der testes stadig på livet løs, selvom madsammensætninger mere eller mindre er på plads.

De hemmelige ingredienser blandes sammen. Der testes stadig på livet løs, selvom madsammensætninger mere eller mindre er på plads.

Castenskiold - Aarhus bedste fiskerestaurant

Magnus Mondrup Knudsen er køkkenchef nede på Castenskiold ved åen. Her har han allerede sat sit aftryk på menuen.

Efter nytår startede et nyt koncept med fokus på klassiske fiskeretter.

"Ambitionen er at blive Aarhus' bedste fiskested," siger Magnus.

Foreløbig er de godt på vej, så meget, at der kun er afsat ganske få træningsdage i køkkenet til konkurrencemaden.

"Det er noget helt andet mad, som vi serverer hernede ved åen. Vi fokuserer mere på smagen - at der er nok på tallerkener og prisen er rigtig."

Planer er store nede på Castenskiold.

I foråret er der planer om en udvidelse bagtil, hvor vinrum kan lejes, desuden skulle der gerne blive plads til et chef's table lige ved køkkenet - måske bliver det Danmarks bedste kok, de udvalgte kan følge på nært hold.


Saucen hældes til og olien laver nydelige kugler i bunden.

Saucen hældes til og olien laver nydelige kugler i bunden.

De 10 bedste går videre til finalen i Herning den 18. marts, hvor det bliver endeligt afgjort, hvem der får den prestigefyldte titel som Årets Kok.

Fra Aarhus er følgende kokke udtaget til semifinalen:
Mikkel Hevring Sørensen, Restaurant Det Gamle Mejeri, Bedervej, Mårslet.
Morten Kjer Petersen, Restaurant Lecoq, Graven, Aarhus.
Nicolas Min Jørgensen, Globen Flakket, Åboulevarden, Aarhus.

Ved semifinalen skal deltagerne på to timer tilberede en ret ud fra en udleveret råvarekasse.

Anstrengelserne skal munde ud i fem kuverter - fire spises og en til udstilling, og kokken skal arbejde alene. Til finalen i Herning får de lov at tage en hjælper med.

Mette Hvarre Gassner fra 'Restaurant Ti Trin Ned' i Fredericia vandt forrige år konkurrencen.

Publiceret 13 January 2012 06:00

SENESTE TV