Sognepræst i Lisbjerg Kirke, Charlotte Frouvne Nayberg(t.v.) og projektkoordinator Inger Rysgaard er hovedkræfterne bag ’Rethink Dyder’, der snart ser dagens lys i det nordlige Aarhus.
Sognepræst i Lisbjerg Kirke, Charlotte Frouvne Nayberg(t.v.) og projektkoordinator Inger Rysgaard er hovedkræfterne bag ’Rethink Dyder’, der snart ser dagens lys i det nordlige Aarhus.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lisbjerg vil gentænke det gode liv

Landsbyprojekt sætter fokus på dyder gennem flere arrangementer

Af Kim Skovrup Andersen

Inden kommunen for alvor går i 'Rethink'-mode fra årsskiftet i anledning af værtskabet som Europæisk Kulturhovedstad, tyvstarter Lisbjerg gentænkningstankerne fra næste måned.

“Vi sætter vores landsbyprojekt 'Rethink Dyder' i gang før 2017 for ikke at blive druknet af alle de større Europæisk Kulturhovedstadsprojekter, som vi er ret små i forhold til,” siger sognepræst i Lisbjerg og Skejby, Charlotte Frouvne Nayberg.

Hun er sammen med Inger Rysgaard initiativtagere til projektet, der har et budget på 150.000 kroner. Penge, som kommer fra flere sogne i Aarhus Nordre Provsti og lokale beboerforeninger.

Selve idéen om, at de skulle handle om dyder er Inger Rysgaards. Hun blev inspireret af det gyldne alter, der står på Nationalmuseet i dag, men som stammer fra Lisbjerg Kirke. På alteret er der flere kvindefigurer, der symboliserer de seks dyder: Beskedenhed, tålmodighed, fred, tro, håb og kærlighed.

“Jeg synes, dyderne er vigtige for vores samfunds sammenhængskraft. I dag mener jeg, der er for mange, som er optaget af deres egen lykke. Dyderne giver sammenhængskraft, der er så værdifuldt for et lokalsamfundet. Derfor skal de gentænkes, så vi finder ud af, hvordan vi bevarer denne sammenhængskraft.” fastslår hun.

Inger Rysgaard kom selv til Lisbjerg i 2010 fra Thy-egnen for at komme tættere på sin familie, og hurtigt engagerede den pensionerede efterskolelærer sig i det lokale samfund.

“Jeg kommer selv fra en lille landsby, der i modsætning til Lisbjerg, er ved at blive afviklet, og man skal prøve at holde liv i alting. Her sker der en masse udvikling, og området vokser, og det er meget inspirerende,” siger Rysgaard, som er 'Rethink Dyder's projektkoordinator.

Landsbyen tæller i øjeblikket godt og vel 1.000 indbyggere, men med Letbanens komme er der ved at komme gang i nybyggeriet, og kommunen forventer, at Lisbjergs indbyggertal på sigt vil vokse til 25.000.

Skal skabe samtaler

“Vores håb er, at projektet kan være med til at skabe samtaler om, hvad der er det gode liv, og hvordan vi bliver medskabere på det gode samfund og forener det gamle Lisbjerg og det nye Lisbjerg,” siger projektkoordinatoren.

Hun fik idéen til landsbyprojektet tilbage i 2014 og har fået den realiseret gennem fælllesrådets interessentgruppe og sognet.

Derigennem mødte hun sognepræst Charlotte Frouvne Nayberg, der har været sognepræst i Lisbjerg siden 2011.

'Rethink Dyder' får liv gennem foredrag, litteratur, kunst og undervisning på Lisbjergskolen. Landsbyprojektet estår af en foredragsrække, som bliver skudt i gang til september. Eksempelvis gæster tidligere biskop Keld Holm 6. september på Lisbjergskolen for at fortælle om kristendommens syn på dyderne, og om dyderne virkelig er samfundets kit i dag.

Derudover kommer der en novelleudgivelse beregnet til skoler samt en række kunstudstillinger i sognegårdenes i Aarhus Nordre Provsti.

“Vi har før haft svært ved at trække folk her til Lisbjerg, selv når vi har haft store foredragsnavne. Vi håber, at det ændrer sig med dette projekt,” siger Charlotte Frouvne Nayberg og tilføjer:

“Vi forventer, at der bliver skabt nogle dybe samtaler på tværs af lokalsamfundet.”

Alle arrangementerne vil være gratis at deltage i, og der er ingen tilmelding. Man kan læse mere om projektet og følge med på hjemmesiden rethinkdyder.dk

Publiceret: 11. August 2016 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!