Debat:

Godt, men ikke godt nok

Thomas Medom, politisk leder af SF-Aarhus, Social- og beskæftigelsesrådmand

”Hvis bedre er muligt, er godt ikke godt nok,” lyder et kendt citat. Og selv om man ikke konstant skal piske sig selv, så er det meget rammende for Aarhus Kommunes indsats for at bringe flygtninge hurtigt i beskæftigelse eller uddannelse.
En ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at Aarhus Kommune er næstbedst i landet, når det handler om at skaffe job eller uddannelsespladser til flygtninge. Tre måneder efter det kommunale integrationsprogram er slut, er 53,5 procent af flygtningene eller familiesammenførte i enten beskæftigelse eller uddannelse. Kun overgået af den lille nordsjællandske kommune Odsherred med 56,3 procent.
Det er godt. Ingen tvivl om det. Og det kan vi være både stolte af og tilfredse med i Aarhus. Men er det godt nok? Kan det gøres endnu bedre? Svarene er naturligvis først et nej og så et ja.
Ud over en ambition om, at vi i Aarhus Kommune gerne skulle være nummer ét i landet, når det gælder integration, så viser tallene jo også, at 46,5 procent ikke er lykkedes med at få job eller komme i uddannelse. Så selvfølgelig er der et potentiale for at gøre det endnu bedre. Man skal huske på, at integration handler om mennesker og ikke bare kan gøres op i statistik og procentsatser.
Derfor må vi aldrig hvile på laurbærerne men fortsætte med at udvikle integrationen af vores nye medborgere.
Samtidig bygger DA's analyse på de flygtninge, der ankom i 2011 og 2012, og da så verden anderledes ud. I de to år modtog vi alt i alt og til sammen 83 flygtninge og familiesammenførte. I 2016 skal vi modtage 607 flygtninge og dertil et ukendt antal familiesammenførte.
Presset på Jobcentrets medarbejdere er derfor ikke blevet mindre. Tværtimod. Det handler for eksempel om gode kontakter til virksomhederne, at komme i gang allerede i asylfasen og at kombinere sprogundervisning og jobpraktik ude på virksomhederne.
Det gør de rigtigt godt i Jobcenter Aarhus, og med en generel ledighed i Aarhus, som faktisk er den laveste siden 2009, er mulighederne for at gøre det endnu bedre tilstede.

Publiceret 15 February 2016 15:30

SENESTE TV