Overskuddet fra Mellemfolkelig Samvirkes caféer i Aarhus, Odense og København går til en aktivistbus, foreningens frivillige kan køre ud til de unge i El Salvador og omregn i og tilbyde dem kurser og uddannelse. Sabine Ilsø ses i hvid T-shirt bag stortrommen.

Overskuddet fra Mellemfolkelig Samvirkes caféer i Aarhus, Odense og København går til en aktivistbus, foreningens frivillige kan køre ud til de unge i El Salvador og omregn i og tilbyde dem kurser og uddannelse. Sabine Ilsø ses i hvid T-shirt bag stortrommen. PR Foto

Café på havnen i Aarhus bruger sit overskud til at bekæmpe fattigdom

Mellemfolkeligt Samvirke har flere af FN's verdensmål som mærkesager. At afskaffe fattigdom er en af dem

Af
Mai-Britt Jeppesen

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er en ngo, som arbejder for at støtte verdens fattigste mennesker i at kende og kræve deres rettigheder. Sidste sommer åbnede MS Café Mellemfolk; en bæredygtig og non-profit café beliggende i Vestergade 69 i Aarhus. En adresse caféen per 15. april har byttet ud med Domen på Aarhus Havn, fordi den igangværende renovering af det gamle hovedbibliotek i Mølleparken få skridt derfra har medvirket til at gøre ejendommen i Vestergade så skrøbelig, at den risikerer at styrte sammen.

"Der bliver arbejdet på, at vi kan komme tilbage til lokalerne i Vestergade, men som det ser ud nu, kan det tage over et år, før vi kan rykke tilbage på adressen," siger Sabine Ilsø, der var med til at åbne Café Mellemfolk sidste sommer. Hun er en af cirka 60 aktive frivillige, der er tilknyttet Mellemfolkeligt Samvirke i Aarhus.

"Så lige nu er vi åbnet som café i Domen på havnen på ubestemt tid. Aarhus Kommune har købt Dome of Visions og manglede nogen til at drive caféen der. Og da Café Mellemfolk manglede et sted at være, var det oplagt at vi rykkede ind i Domen,” fortsætter hun.

Café Mellemfolk er en bæredygtig café drevet af frivillige fra MS. Caféen er flyttet fra Vestergade 69 til Domen på Aarhus Havn på ubestemt tid.

Café Mellemfolk er en bæredygtig café drevet af frivillige fra MS. Caféen er flyttet fra Vestergade 69 til Domen på Aarhus Havn på ubestemt tid. PR Foto

Støtteprojekt i El Salvador

Ligesom foreningens andre caféer, Café Mellemrummet i København og Café Kloden i Odense, drives Café Mellemfolk af frivillige, og alt overskud fra caféerne går til et projekt i El Salvador, som er udvalgt af de frivillige selv.

“Sidste år stemte alle vi frivillige på et af tre konkrete projekter udvalgt af ActionAid og Mellemfolkeligt Samvirke, som vi ville, overskuddet fra caféerne og vore frivillige arbejde på Roskilde Festival skulle gå til. Valget faldt på et projekt i El Salvador,” fortæller Sabine.

Støtteprojektet tilbyder unge i El Salvador og i den omkringliggende region kurser og uddannelse.

“De penge, vi rejser via vores frivillige arbejde, går specifikt til etablering af en platform, hvorfra vi kan tilbyde ungdommen i både El Salvador og i regionen kurser og aktiviteter, som har til hensigt at støtte de unge i selv at kræve rettigheder og skabe en forandring i landet og i regionen. Det kan være igennem alt fra musik over kunst til politisk debat. På den måde er vores arbejde dér indirekte med til at bekæmpe fattigdom og ulighed," forklarer hun.

Ud over fattigdom er El Salvador plaget af bandekriminalitet, som gør det besværligt for mange unge selv at opsøge MS. Derfor har foreningen for nyligt investeret i en mobil platform: en aktivistbus.

“Med vores mobile platform har vi mulighed for at komme ud til de unge i belastede områder, som har svært ved at komme til os. Så de får tilbuddet om kurser og uddannelse på lige fod med alle andre.”

Mellemfolkelig Samvirkes mobile platform i El Salvadors gader.

Mellemfolkelig Samvirkes mobile platform i El Salvadors gader. PR Foto

Mærkesager er motivationen

Mellemfolkeligt Samvirke kæmper mod fattigdom og for retfærdighed og lige rettigheder i mere end 45 lande. Det ligger således i foreningens dna at have fokus på flere af FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

“Alt overskud fra Café Mellemfolk gå til projektet i El Salvador, men derudover sætter vi som frivillige fokus på alle Mellemfolkeligt Samvirkes mærkesager: kvinderettigheder, klimaforandringer, bekæmpelse af ulighed, afskaffelse af fattigdom og skattely via aktiviteter og events i vores café og demonstrationer på gadeplan,” siger Sabine.

Netop Mellemfolkeligt Samvirkes mærkesager fik Sabine Ilsø til at blive frivillig i foreningen for tre år siden.

“Der findes mange forskellige bevæggrunde for at være frivillig i MS. Selv blev jeg fanget af foreningens mærkesager, og jo mere jeg kom ind i dem, jo mere voksede min passion for at skabe opmærksomhed omkring problematikkerne i Aarhus. Særligt i forbindelse med caféen blev det meget konkret, hvad vores arbejde kan bidrage til. Det var fedt at opleve, hvordan vi ved at brygge kaffe og bage boller kunne rejse penge til et godt formål,” lyder det glad fra Sabine.

Publiceret 04 May 2019 07:00