Sanger og sangskriver Rasmus Nelausen og Stinna Liholm står for henholdsvis livemusik og venue til stuekoncerten 9. marts.

Sanger og sangskriver Rasmus Nelausen og Stinna Liholm står for henholdsvis livemusik og venue til stuekoncerten 9. marts. Foto: Jeppesen

Rasmus giver koncert i Stinnas stue

Musiker Rasmus Nelausen spiller sin første stuekoncert nogensinde. I Stinna Liholms lille lejlighed på 3. sal i den aarhusianske bymidte

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS En mand og en guitar. Omgivet af tyve mennesker, der lytter og drikker øl. Det i sig selv er der ikke noget unikt ved. Det unikke består i rammerne, guitaristen og publikum befinder sig i. Nemlig i en hyggelig stue i en privat lejlighed på tredje sal i det centrale Aarhus.

Guitaristen er sanger og sangskriver Rasmus Nelausen. Lejligheden er Stinna Liholms. Scenariet bliver virkelighed lørdag aften 9. marts, når Rasmus giver akustisk koncert i Stinnas stue. Koncerten er en af de såkaldte stuekoncerter; intimkoncerter i private rammer for et mindre publikum. Koncerten har Rasmus og Stinna sat op sammen via den digitale platform Low-Fi.

Denne eftermiddag sidder Rasmus og Stinna i en sofa i netop Stinnas stue. Bare de to. Uden guitar og uden øl. Det får vente et par uger endnu, til skærmen på Smartphonen lyser ‘9. marts kl. 21.00’.

“Jeg kendte til Sofar Sounds, der minder lidt om Low Fi. Så da jeg tilfældigt mødte en af stifterne af Low Fi i Torvehallerne i København en aften for nogen tid siden, og hun fortalte mig, at Low Fi manglede venues i Aarhus, så var min umiddelbare reaktion ‘Kom da hjem til mig!’” fortæller Stinna.

Hun er opvokset i Hinnerup, men har boet i København i en årrække, inden hun vendte tilbage til Aarhus for tre år siden.

“Jeg synes, stuekoncerterne er en fed idé, og så vil jeg gerne støtte op om vækstlaget i musikbranchen. For publikum er stuekoncerterne en glimrende mulighed for at hilse på nogle musikere, der kan gå hen at blive store navne. Samtidig kan koncerterne være en måde for mig at skabe et nyt netværk i Aarhus på,” fortsætter hun.

Koncerten 9. marts bliver den anden stuekoncert, som spænder af i Stinnas ‘mini krea penthouse’, som hendes lejlighed hedder på Low-fi's hjemmeside.

“Jeg har holdt stuekoncert en enkelt gang før. Det var med bandet Ellie. Det var en anelse crowded med et firemands band i mit lille køkken og små tyve mennesker stuvet sammen i min stue. Men det var også en virkelig god oplevelse,” husker Stinna. Hendes lyse, korte hår strejfer maleriet på væggen bag hende, da hun læner sig tilbage i sofaen.

Nye ansigter er succeskriteriet

Rasmus Nelausen har spillet rundt omkring på små caféer - primært i og omkring København - større festivaler og på landsdækkende tv. Stuekoncerten i Stinnas lejlighed bliver hans første af slagsen.

“Jeg stødte på Low-Fi på Facebook og kender flere, som har spillet i Low-Fi regi. Det er et fint koncept, og en rigtig god mulighed for mig til at komme ud med min musik,” siger Rasmus.

Musikere, der ønsker at spille, og folk, der ønsker at stille kvadratmeter til rådighed for stuekoncerterne, opretter en profil på lowficoncerts.com

“Straks efter min profil var blevet godkendt, gik jeg ind og studerede venues i Aarhus. Stinnas hjem fangede mig, fordi det så hyggeligt ud, og fordi pladsen er begrænset til cirka tyve mennesker. Jeg er oprindeligt fra København og har kun boet kortvarigt i Aarhus, så jeg kender ikke så mange her. Derfor tænkte jeg også, at det nok ikke var realistisk at kunne samle mere end max 20 mennesker,” forklarer Rasmus.

“Da vi mødtes første gang for nogle uger siden, sagde du til mig, at succeskriteriet for dig ikke var at få udsolgt, men at der kom mindst én til koncerten, som ikke kendte din musik i forvejen. Nu er koncerten udsolgt, og hverken du eller jeg kender mere end et par stykker af dem, der kommer,” indskyder Stinna med triumf i blikket.

Rasmus smiler og nikker.

“Det er rigtigt. Jeg håber at kunne nå et publikum via stuekoncerterne, som jeg ellers ikke ville have nået. Det er derfor jeg gør det – for forhåbentlig at kunne ‘føje nogle nye til flokken’. Det er egentlig ikke for pengenes skyld,” siger han. Han folder skjorteærmerne op, og en tatovering på hans højre arm kommer til syne.

Det er op til musikeren og den, der stiller lokation til rådighed, at blive enige om en billetpris og fordelingen af indtægterne herfra.

“Vi har sat billetprisen til 55 kroner. Pengene får Rasmus - jeg behøver ikke have noget for at stille min lejlighed til rådighed de par timer. Jeg gør det for oplevelsen, ikke for pengene,” siger Stinna.

De tyve publikummer, der kommer for at høre Rasmus Nelausen spille i Stinna Liholms lejlighed, kan vente sig en intim, indie-folk koncertoplevelse.

De tyve publikummer, der kommer for at høre Rasmus Nelausen spille i Stinna Liholms lejlighed, kan vente sig en intim, indie-folk koncertoplevelse. Foto: Jeppesen

At kunne mærke sit puplikum

Rasmus Nelausen lever af at tage ud og spille sin musik.

“Når jeg er ude at spille, spiller jeg for dem, der lytter. Det gør jeg altid. Så på den måde er der ingen forskel, om jeg spiller til en festival eller til en intimkoncert. Og så dog. For det publikum, der kommer 9. marts, de kommer for at høre mig. Modsat til en festival eller på en café hvor folk i lige så høj grad kommer for at snakke og drikke øl,” lyder det fra Rasmus.

En anden forskel fra de koncerter, Nelausen normalt spiller, er, at det er ham, der sammen med Stinna sætter dagsordenen.

“Koncertens varighed, hvornår der er pause og sådan bliver lidt på gefühl. Det afhænger af publikum, og dem er jeg sikker på, jeg virkelig kommer til at kunne mærke til en intimkoncert som den her.” siger Rasmus og tilføjer:

“Jeg glæder mig!”

“Jeg glæder mig også. Faktisk har jeg lidt sommerfugle i maven...” siger Stinna og opfordrer folk, der kommer til koncerten 9. marts, til at medbringe en pude, de kan sidde på og måske en øl eller en flaske vin.

FAKTA Rasmus Nelausen

24 år

Folk- og indie inspireret singer/songwriter

Udgav singlen ‘Letting You Go’ i oktober 2018

Udkommer med et album på pladeselskabet Oak Mountain Black Swamp i efteråret 2019

Medvirkede i talentprogrammet ‘Live’ på DR1 i efteråret 2018

Spiller stuekoncert (to sæt af 40 minutter med en indlagt pause) 9. marts kl. 21 i Aarhus C.

OBS! Koncerten er udsolgt, men der er andre muligheder for at komme til stuekoncerter i Aarhus bl.a. giver Clara Gunge, der studerer klassisk sang ved Det Jyske Musikkonservatorium, koncer 24. marts i en privat stue i Mårslet, syd for Aarhus. Læse om arrangementet på hjemmesiden www.schubertiader.dk.

Publiceret 09 March 2019 08:00

SENESTE TV