Manden, havet og himlen. Jacob Dinesen føler sig hjemme i det aarhusianske og har ingen planer om at flytte sig herfra.

Manden, havet og himlen. Jacob Dinesen føler sig hjemme i det aarhusianske og har ingen planer om at flytte sig herfra. Foto: Tahmasbi

Dinesen er lige så sjov som Hausgaard - men synger meget bedre

23-årige Jacob Dinesen er sindig og underfundig på samme måde som 74-årige Niels Hausgaard og virker lige så livsklog, når han synger med sit bløde hjerte og sin dybe stemme. Han topper hitlisterne og kan nu opleves i Musikhuset sammen med sit håndplukkede band

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Drengen, der siden 12 års alderen har lydt som en stærk en mand, har slået til igen. Med albummet 'Found It' har han nået toppen af de danske hitlister og stormer fortsat fremad i lige linje siden gennembruddet i 2016 med 'Roll With Me'.

Bare 23 år gammel synger Jacob Dinesen sig ind i i publikums hjerter med sin dybe pålidelige stemme. For avisens udsendte lyder den som om, han rummer universel visom. Mine musikinteresserede kolleger synes, han lyder som Bruce Springsteen. På P4 synes de, at han lyder af mere og opfordrede ham til at indspille et album. Men selv synes han, at han lyder som sin far, der får alle glas i skabene til at ryste, når han taler. Så dyb er hans stemme.

"Jeg har arbejdet hårdt med sangteknik for at finde min egen stil. Og for at lære at bruge min stemme på nye måder. Jeg synger rent faktisk falset nogle steder på det nye album, og så crooner jeg. Det er en helt ny måde for mig at bruge mine muskler på," smiler den yderst charmerende sanger, der svinger mellem at tale rigsdansk og syngende sønderjysk. Det sidste bruger han mest, når han er sjov. Det er han, både da vi mødes for at lave dette interview, men i endnu højere grad da han nogle dage senere står på scenen til en koncert på Hantwerk i Aarhus.

Jacob Dinesen har Tønder dybt rodfæstet i sin sjæl, men bor i dag i Aarhus og er

Jacob Dinesen har Tønder dybt rodfæstet i sin sjæl, men bor i dag i Aarhus og er "helt pjattet" med byen. Han har håndplukket sit band i det aarhusianske musikmiljø og glæder sig til at komme på tur med dem. Foto: Tahmasbi

Publikum synger med

De 100, der er plads til denne aften, må have øvet sig derhjemme. For de fleste kan synge med på alle sangene og gør det godt. Nogle af dem med lukkede øjne.

"Jeg synes selv, at mit nyeste album er noget af det bedste, jeg nogensinde har lavet. Alligevel blev jeg overrasket over den varme modtagelse, det fik, og at publikum så hurtigt har adopteret sangene i deres hoveder og hjerter. De kan synge med," siger Jacob Dinesen før koncerten. Det viser sig at være fuldstændigt sandt.

Det viser sig også, at Jacob Dinesen trods sin unge alder kan holde selskabet i sin hule hånd og få dem til både at synge, klappe og skraldgrine. Mest af ham men også lidt af dem selv, da han påpeger deres manglende opbakning efter sit første indlæg.

"Jaaah....... Her plejer der så at være en klapsalve," siger han på venligt sønderjysk.

Først ruller latteren, og så kommer klapsalven. Derfra slipper Dinesen sin sjæl løs og underholder med anekdoter fra hjemegnen i Tønder i så stor grad, at han lover, at han nok skal lade være med at blive for Hausgaardsk.

"Jeg tilstræber altid at skabe nærvær. Det handler om at ramme den bølge, hvor man går i et med bandet og publikum. Og så kører det bare. Jeg har ikke en opskrift på, hvordan man når det, men jeg ved præcis, hvornår vi er der. Det kan være de mindste ting, der sætter bølgen i gang," siger han.

Home sweet Aarhus

Jacob Dinesen har Tønder dybt rodfæstet i sin sjæl, men bor i dag i Aarhus og er 'helt pjattet' med byen. Han ser Musikhuset som et af de fornemmeste spillesteder og glæder sig til en dag at indtage den store scene. Han har dog valgt at spille i Rytmisk Sal denne gang, for han går efter de intime koncerter med det materiale, han har lige nu.

"Publikum vil få noget rock'n'roll. De kan måske også høre numre, vi ikke har udgivet endnu. Nogle gange skriver jeg noget om morgenen, som vi tager med på scenen om aftenen," forklarer Jacob Dinesen, der søger diversitet og overraskelser i stedet for leverpostej. På det nye album er der en del rock, noget Motown og noget pop.

Han er leveringsdygtig i rå kraft og det fedeste band, der består af aarhusianske musikere. Dem har han håndplukket ved at bede dem om at komme til audition. Bandlederen går efter dygtige musikere, men i høj grad også den rigtige kemi. Det, synes han, er lykkedes.

"De kan det hele, og det er mit bedste band ever. Vi er altid spontane og åbne for at gå med det, der opstår. Jeg kan godt finde på, at vi pludselig skal spille noget, vi ikke lige har planlagt, og gutterne er altid med på den værste," siger han glad.

Blev frarådet musikken

I det hele taget er Jacob Dinesen godt tilfreds med sit musikerliv og sin karriere. Indtil nu er det gået, som han har håbet på og drømt om. Drengen fra Tønder var ikke gode venner med folkeskolen, men blev af sine studievejledere belært om, at en musikkarriere ikke var et godt valg. Heldigvis fik unge Dinesen en UU-vejleder, der selv havde spillet guitar engang, og som sagde: "gør det dog."

Jacob Dinesen har været utrolig trofast mod sin guitar og sin musik lige siden. I virkeligheden fra dengang han som 13-årig mødte sin musikmentor i sit andet hjem: Tønder Festival. Han har med andre ord 10 års jubilæum i år og synes ikke, at hans karriere udvikler sig for hurtigt.

"Jeg er arbejdsnarkoman og har samarbejdspartnere omkring mig, der også arbejder hårdt for, at musikken skal virke. Der ligger uendeligt mange timers arbejde i at stå der, hvor jeg er nu. Jeg har arbejdet på 'Found It' i halvandet år og var da nervøs, da den kom på gaden," siger han og fortsætter:

"Det er som at aflevere et barn, man har haft under sin vinge og har været med til at opdrage, og så skal det ud i verden og have de tæsk, som den nu giver. Man håber det bedste, men det er altid kunstnerne, der er mest i mørke med hensyn til det, de har lavet, fordi de har arbejdet så meget med det," forklarer han.

Jacob Dinesens krop fostrer hele tiden ny musik, der gerne vil ud. Det, håber han, fortsætter cirka 80 år endnu, for han vil ikke være andet end musiker.

"Pludselig falder der noget ned i turbanen, og så tænker jeg: hov, hvor kom du fra? Dig må jeg løbe afsted med," smiler han bredt.

Det kan godt være, at Dinesen altid er frisk på at løbe med nye musikalske ideer. Men han tænker sig godt om, når det gælder retningen på hans arbejdsliv. Det ser hans manager som en stor kvalitet.

"Da jeg tilbød Jacob en kontrakt, tænkte han sig længe om. Mange musikere vil give deres højre arm for sådan en, men Jacob gjorde sig seriøse overvejelser i flere uger. Så vidste jeg, at ham her er der gods i," siger Jens Ove Friis fra REO Records.

Han er lige så begejstret for samarbejdet, som den unge musiker med en gammel mands visdom i stemmen. De er enige om, at de kun lige er begyndt, at verden er stor, og at den bare venter på Jacob Dinesen.

Jacob Dinesen6

Fakta

Jacob Dinesen spiller i Musikhuset Aarhus i Rytmisk Sal

Det sker 6. marts og 5. april

Hans 3. album 'Found It' strøg direkte til tops på den danske albumhitliste og sendte Lukas Graham ned på anden pladsen

Han vil i Musikhuset spille rock, soul og pop sammen med sit aarhusianske band

Publiceret 02 March 2019 11:00

SENESTE TV