Kim Veisgaard fejrer sit 40 års jubilæum ved at stå på scenen sammen med Bodil Jørgensen i stykket 'Parasitterne'. Det er Soyas mest berømte stykke om mennesker, der snylter på hinanden. Aarhus Teater har skabet et dukkehus-univers, som er rammen om det satiriske og alvorlige stykke.

Kim Veisgaard fejrer sit 40 års jubilæum ved at stå på scenen sammen med Bodil Jørgensen i stykket 'Parasitterne'. Det er Soyas mest berømte stykke om mennesker, der snylter på hinanden. Aarhus Teater har skabet et dukkehus-univers, som er rammen om det satiriske og alvorlige stykke. Foto: Tahmasbi

Skuespiller-jubilæum:

Det har taget 40 år at spille 140 roller

Selv om Kim Veisgaard er bange for heste, er han både junker og ridder. Nemlig Junker Juchs i 'Jul På Slottet' og ridder af Dannebrog. Skuespilleren spænder bredt efter 40 år i faget

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Kim Veisgaard går hjemmevant gennem Aarhus Teaters uendeligt mange rum og lange gange. Han kender navnene på alle, han møder, og hilser hjerteligt, hvorefter han tager plads i en blød sofa i Scalas foyer. Den er tom, for det er midt på dagen, så der er rum til en snak om, hvordan det er at have været med i fire årtier.

”Det kommer altid bag på en, at tiden er gået. Det føles jo ikke som 40 år,” siger Kim Veisgaard.

Så smiler han og siger:

”Jeg kan da godt tænke: Nu er jeg 64 år. Hvorfor i alverden står jeg dog her i denne udklædning?” siger Kim Veisgaard med det lune og glimt i øjet, der kendetegner ham.

Godt nok er håret næsten hvidt, men han er stadig klassens sjove dreng og en frisk fyr.

”Men jeg elsker det jo. Jeg er lykkelig for og føler mig privilegeret over at møde alle de finurlige, spændende, mærkelige, særegne og kreative mennesker, der er på et teater. De er en fornøjelse at arbejde sammen med,” fortsætter skuespilleren, der som 18-årig fik sit første teateretjob.'

Der står en kvinde bag

Da blev han regissør-elev på Svalegangen i Aarhus og var der to år. De skrå brædder trak i ham og det lykkedes den unge aarhusianer at komme ind på Statens Teaterskole i København. Der har kun været få dage uden teaterarbejde i hans liv siden. De første fire år var Kim Veisgaard på Aalborg Teater, hvorefter han kom til Aarhus Teater. Han har også spillet revy i Blokhus og været med i flere tv-serier.

”På den rejse har de vigtigste personer været dem, der har troet på mig. Dem, der ser noget i en, noget man selv håbede på ville være der. De mennesker løfter en et niveau højere op,” forklarer han og tænker blandt andet på Asger Bonfils, der lærte Kim Veisgaard, at han ikke hele tiden skal holde kunstpauser men tale sine replikker ud.

”Han sagde, at man skulle gøre sig fortjent til at holde en pause. Og at han aldrig havde set nogen skuespiller falde død om på grund af luftmangel,” siger Kim Veisgaard, der får et fjernt blik i øjnene ved erindringerne. Han tænker tilbage på dengang, han var ung og så energisk, at han indspillede tv om morgenen, øvede nye teaterroller om eftermiddagen og stod på teaterscene om aftenen.

”På et tidspunkt løb jeg rundt og lavede sjov i stykket ’Larm i kulissen’ på store scene og når den var slut, havde jeg tre kvarters pause og så fortsatte jeg med halvanden times seriøs monolog for en flok på en af de små scener. Jeg sluttede ved midnat. Hvor var der da utroligt mange ord, der skulle siges.”

Skuespilleren ryster på hovedet og afslører i samme åndedrag hemmeligheden bag den uendelige strøm af stykker og de mange replikker, han har lært: En kvinde.

”Jeg er så heldig, at jeg som nyuddannet mødte min kone på Aalborg Teater, hvor hun var sufflør. Det er hun stadig og hun har været med mig på scenen i alle disse år,” forklarer han.

Kim Veisgaard er den anløbne rævepels Hr. Gruesen. Bodil Jørgensen er den flimrende og kuede Oline, mens Hanne Windfeld spiller ders lejer Miss Olson. I midten er parrets datter spillet af Marie Marschner. 'Parasitterne' spiller fra 8. februar til 16. marts.

Kim Veisgaard er den anløbne rævepels Hr. Gruesen. Bodil Jørgensen er den flimrende og kuede Oline, mens Hanne Windfeld spiller ders lejer Miss Olson. I midten er parrets datter spillet af Marie Marschner. Foto: Anna Marin

En tudse, en gnom og en parasit

Det eneste tidspunkt, hvor fru Hanne Wolff Clausen ikke har en del af æren for Kim Veisgaards arbejde, er i tv-rollerne. Han har været med i 'Krøniken', 'Forbrydelsen' og ikke mindst julekalenderen 'Jul på Slottet' fra 1986.

”Jeg sagde, at jeg kunne ride, selv om min rideerfaring var meget lille og jeg rent faktisk var bange for heste. Men jeg fik noget undervisning sammen med Jens Sacho og jeg lærte at ride til husbehov. Han var til gengæld dygtig til det. Det var godt, for han var jo den flotte prins, mens jeg var den mindre heldige junker. Det var sjovere,” mener Kim Veisgaard, der blev landskendt for den rolle.

”'Jul på Slottet' blev giga, fordi der kun var en tv-kanal. Den gang kunne man blive verdensberømt på et øjeblik i Danmark, så det blev jeg,” siger 40 års jubilaren beskedent.

Han har været langt omkring. Kim Veisgaard har arbejdet med Shakespeare, Holberg, Ibsen, revy, familieforestillinger og klassikere. Det er blevet til 120 roller i alt bare på Aarhus Teater, dertil kommer Aalborg Teater, Teatret Svalegangen, Blokhus Revyen og tv-serierne. Kim Veisgaard kan skrive på sit CV, at han har erfaring som tudse, gnom og parasit.

Han fejrer sit jubilæum med en festlig sammenkomst 28. februar og ved at spille hovedrollen i 'Parasitterne' 8. februar til 16. marts.

En scene fra stykket Parasitterne, der handler om grænseløs grådighed. De medvirkende ligner dukker og kulisserne er et dukkehus i menneskestørrelse.

En scene fra stykket Parasitterne, der handler om grænseløs grådighed. De medvirkende ligner dukker og kulisserne er et dukkehus i menneskestørrelse. Foto: Anna Marin

Publiceret 09 February 2019 09:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.