Der har gennem året været en lang række musicals på Aarhus Teater. Mads Mikkelsen var med i denne. Hvad hed den? Hvornår var det nu, det var? Og hvilken rolle havde han?

Der har gennem året været en lang række musicals på Aarhus Teater. Mads Mikkelsen var med i denne. Hvad hed den? Hvornår var det nu, det var? Og hvilken rolle havde han? Foto: Aarhus Teater

Åbner for 119 års kultur- og teaterhistorie:

Hvornår dansede Mads Mikkelsen på Aarhus Teater?

I hvilket stykke dansede Mads Mikkelsens og hvad var hans rolle, da han var med i en musical på Aarhus Teater, som han er uddannet på? Man kan finde svaret i teaterets nye arkiv

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Teater har samlet 350 hyldemeter arkivalier siden det åbnede i 1900.

De 119 års kultur- og teaterhistorie er blevet digitaliseret, og det er Danmarks første og eneste digitale teaterarkiv.

Online-arkivet er en skattekiste med en kulturarv, som spejler talrige aspekter af scenekunstens, men også bymiljøets og kulturens historie.

Over 7.000 af teatrets omkring 25.000 billeder fra hundredevis af teaterforestillinger kan nu ses online - og mange flere er på vej. Alle teatrets forestillinger, sæsoner og skuespillere er beskrevet. Hvad blev spillet, hvem spillede i hvad og hvornår? Og hvordan så de ud, da de gjorde det?

Mads Mikkelsen som danser

En af de mange skuespillere, som er en del af teaterests historie, er den verdensberømte Mads Mikkelsen. Han blev uddannet på Aarhus Teater i 1996, men inden da havde han allerede haft en rolle i et stykke.

Han var nemlig professionel danser i otte år, før han blev skuespiller. Og det lykkedes ham at få en rolle i musicalen 'La cage aux folles' i 1987. Han dansede cancan, lavede saltoer og flikflak i en kjole, der var 16 kilo tung.

Årsagen til, at hr. Mikkelsen optrådte i en kjole, var, at han spillede en kinesisk kvinde til stor fornøjelse for en række drags, der var blandt tilskuerne og som sang med.

Historier a la denne og mange andre kan man finde i arkivet.

Et unikt projekt

Der er ikke længere andre teatre i Danmark med en decideret arkivfunktion og en bevaret retrospektiv og løbende opdateret samling. Aarhus Teaters nye digitale - og offentligt tilgængelige - arkiv er med andre ord enestående i Danmark og har en relevans, der rækker langt ud over Aarhus Teaters matrikel, by- og landegrænse.

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen er stolt over teatrets nye, digitale teaterarkiv:

"Jeg er rigtig stolt over, at det er lykkedes os - og i særdeleshed vores arkivar Marianne Philipsen i samarbejde med Aarhus Stadsaarkiv - at etablere et enestående digitalt teaterarkiv, der ikke kun er til glæde for os, som hele tiden bruger det i vores arbejde, men også for den omverden, der har interesse i teater- og kulturhistorien," siger hun i en pressemeddelelse.

Publiceret 07 February 2019 08:00

SENESTE TV