Vinterbadning er ifølge Peter Halling godt for både sjæl og krop. Han får en indre fred af det kolde gys og så er der meget smukt ved Den Permanente.

Vinterbadning er ifølge Peter Halling godt for både sjæl og krop. Han får en indre fred af det kolde gys og så er der meget smukt ved Den Permanente. Foto: Tahmasbi

Jomsborg inviterer på en kold dukkert

Vikingeklubben Jomsborg slår dørene op midt i januar, så man kan prøve det kolde gys, den varme sauna og den gode stemning

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Interessen for vinterbadning har nået stormfulde højder. Det mærker Vikingeklubben Jomsborg, som har fuldt hus og derfor ikke plads til flere medlemmer lige nu. Men der er håb forude, for til efteråret bliver der igen åbent for tilmeldinger.

Derfor inviterer klubben interesserede indenfor i vinterkulden lørdag 12. januar, onsdag 6. februar og lørdag 23. februar. Der er rundvisning og mulighed for at få sig en havdukkert eventuelt kombineret med besøg i saunaen. Man kan tilmelde sig på hjemmesiden.

Vinterbaderne er kun synlige på den alleryderste spids af badebroen, hvorfra de har en vidunderlig udsigt ind over byen.

Vinterbaderne er kun synlige på den alleryderste spids af badebroen, hvorfra de har en vidunderlig udsigt ind over byen. Foto: Tahmasbi

Sussi Egelund Schmidt er en af dem, der synes, at kombinationen af det iskolde vand og den varme sauna er livgivende. Hun har vinterbadet i 12 år og er medlem af bestyrelsen.

"Vi vil gerne fremme interessen for vinterbadning. Derfor har vi åbent hus tre dage i de koldeste måneder, som er vores højsæson, så interesserede kan prøve det. Vores ambassadører tager imod de tilmeldte. De fortæller lidt om klubben og hvordan man får det bedste vinterbad og så er der fri leg," forklarer hun.

Nu er de unge med

Ingen ved på nuværende hvor mange af de nuværende medlemmer, der vil fortsætte og om der bliver 200 eller 1.000 ledige pladser til september, så de kommende vinterbadere skal holde øje med Jomsborgs hjemmeside: http://www.vinterbadning.dk/. Pladserne bliver fordelt efter først til mølle-princippet.

"Vores ramme er Den Permanente, og den kan vi ikke ændre på. Vi kan sagtens nå langt over 10.000 medlemmer, og så bliver der simpelthen for trangt. Så vores nuværende medlemstal på de 9.500 er besluttet på generalforsamlingen," siger Sussi Egelund Schmidt.

Det kolde gys er blevet et hit blandt unge studerende, og de har et stort flow i deres medlemskaber, fordi de flytter til og fra byen.

"Det er herligt, at de unge mennesker også gerne vil være en del af fællesskabet i vinterbadeklubben. Når man går ind på Jomsborg og lukker døren, lukker man verden ude og er med i fællesskabet på egne præmisser. Man er den, man er, siger Sussi Egelund Schmidt.

"I klubben kan man drosle lidt ned, finde et åndehul og man kan være sig selv eller en del af fællesskabet efter behov. Jomsborg er en tidslomme, der insisterer på enkelhed, nærvær, nydelse af naturens elementer og som giver plads til dialog mellem mennesker."

Peter Halling er en af Jomsborgs 9.500 vinterbadere og har været det i 14 år. Han føler, at han går i et med naturen, når han vinterbader.

Peter Halling er en af Jomsborgs 9.500 vinterbadere og har været det i 14 år. Han føler, at han går i et med naturen, når han vinterbader. Foto: Tahmasbi

Koldt vand giver godt humør

Hun vurderer, at der er en pæn fordeling af medlemmer mellem 15 og 90 år. De færdes nøgne i klubben, i havet og i saunaen.

"Et besøg er godt mod kropsforskrækkelse. Her ser man kroppe, der ikke er fotoshoppet. Der er folk med et ben, med stomi og uden bryster. Vi er alle lige for vorherre, og det handler ikke om, hvad man er, men hvem man er," fastslår Sussi Egelund Schmidt, der bliver i godt humør af at vinterbade.

"Jeg kan være frustreret og ked af det, når jeg tjekker ind. Og jeg kan være træt af regn, kulde og blæst. Men jeg er altid gået glad hjem. Der er aldrig dårligt vejr på Jomsborg," mener bestyrelsesmedlemmet, der har vinterbadet i 12 år.

Den Permanente bliver slidt af de op til seks meter høje bølger, som slår ind over den og de store temperaturforskelle, der er, hen over året. Derfor vil Aarhus Kommune reparere på badefaciliteterne i år. Det afkorter vinterbadernes sæson, fordi Den Permanente lukker ned 1. april for at blive repareret. Det er planlagt, at den åbner igen 1. oktober.

Fakta

Åbent hus

Lørdag 12. januar

Onsdag 6. februar

lørdag 23. februar

Man skal tilmelde sig vis hjemmesiden: http://www.vinterbadning.dk/

Der kan max være 20 personer på hvert hold

Husk at medbringe to håndklæder

Alle er nøgne - både i havet og i saunaen. Badetøj er ikke tilladt

Publiceret 10 January 2019 06:00

SENESTE TV