Peter Halling er en af Jomsborgs 9.500 vinterbadere og har været det i 14 år. Han føler, at han går i et med naturen, når han vinterbader.

Peter Halling er en af Jomsborgs 9.500 vinterbadere og har været det i 14 år. Han føler, at han går i et med naturen, når han vinterbader. Foto: Tahmasbi

Væmmelig vinterbadning giver Peter fred i sjælen:

"Det giver mentalt velvære"

Ifølge Peter Halling er det første dyp i det vinterkolde vand altid væmmeligt. Men så går man i et med naturen og bliver fuld af fred

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Peter Halling løb i Riis Skov året rundt og badede på stranden om sommeren, da han besluttede sig for at indtage Den Permanente Badeanstalt om vinteren. Da han først var kommet indenfor, mødte han op hver eneste dag i et år.

Det føles fuldstændigt naturligt at være nøgen

”Jeg havde overvejet det længe, da jeg sprang i det kolde vand. Jeg er frygtelig kuldskær men lod mig lokke af mine vinterbadervenner. Jeg gik simpelthen i et med naturen og havde det fantastisk,” siger Peter Halling, som avisen møder udenfor Den Permanente og Vinterbadeklubben, Vikingeklubben Jomsborg. Der er kun adgang for medlemmer, som har et nøglekort, der kan åbne døren ind til det populære vinterbadeland.

Så vi sidder sammen med en lang række vinterklædte mennesker i solen på bænken på den sydlige side af Den Permanente og nyder udsigten over det blinkende blå hav, de knejsende kraner og den nye skyline på Aarhus Ø.

”Jeg får fred i sjælen af at vinterbade. Og jeg tager freden med mig, når jeg går videre herfra. Det giver mentalt velvære,” fortsætter den 72-årige vinterbader-entusiast.

En anden verden

”Jeg har badet i storm og sne i januar. Sneen har pisket på min ryg, og det føltes hverken koldt eller ubehageligt,” forklarer Peter Halling.

Der er dog ét tidspunkt, hvor det hverken er fantastisk eller behageligt. Og det er ifølge Peter Halling dagens første dyp i det kolde vand.

”Uanset hvad er det kolde vand væmmeligt første gang, man hopper i. Men lige så snart man er oppe igen, er det skønt. Den varme sauna er også dejlig og andet dyp føles ikke koldt. Jeg hopper kun i to eller maks tre gange. Ellers bliver jeg for kold,” uddyber vinterbaderen med 14 års erfaring.

Han er i dag toprutineret i at få det bedste ud af det kolde vand og den varme sauna og ler højt, da han kommer i tanke om, at han på sit første besøg spurgte bekymret om, der nogensinde var nogen, der var faldet døde om i klubben. Det var der ikke og det er der stadig ikke. Det kan godt være at flere føler sig som i en anden verden, men alle er forblevet sprællevende og på denne jord. Peter Halling er en af dem.

”Der er helt stille inde på Den Permanente. Tempoet er roligt og det er som at træde ind i en anden verden, hvor naturen tager over. Det føles fuldstændigt naturligt at være nøgen og det er med til at give følelsen af at være en del af bølgerne, blæsten, havet, varmen og kulden,” fortsætter han, der har planer om at vinterbade, så længe han lever.

Publiceret 09 January 2019 16:52

SENESTE TV