Orkersterlederen i Aarhus Jazz Orchestra, Dorthe Andersen håber, at den nye klub vil få medlemmerne til at dele deres oplevelser med hinanden. Og at flere kulturinstitutioner vil være med i fremtiden.

Orkersterlederen i Aarhus Jazz Orchestra, Dorthe Andersen håber, at den nye klub vil få medlemmerne til at dele deres oplevelser med hinanden. Og at flere kulturinstitutioner vil være med i fremtiden. Foto: Aarhus Jazz Orchestra

Ny klub tager publikum med rundt i kulturen

Klubben tilbyder dette forår både dans, jazz, kunst og ny klassisk musik. Medlemmerne får hver gang en forklaring på det, de skal opleve

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Vi lever i en tid, hvor man ikke kan forvente, at det samme trofaste publikum møder op hver gang, nogen spiller. Man læser heller ikke nødvendigvis en avis fra ende til anden eller hører et helt album. Der er en større lyst til at prøve noget nyt og gå på opdagelse.

Aarhus Jazz Orchestra vil gerne hjælpe det nye nysgerrige publikum på vej og har derfor sammen med Bora Bora, Kunsthal Aarhus og Århus Sinfonietta lavet en klub. I den får man forud for en koncert, en udstilling eller en danseforestilling en introduktion til det, man skal opleve.

"Vi vil gerne tage folk lidt i hånden og introducere dem til værkerne. Jeg er for eksempel ikke selv så god til at gå til danseforestillinger og vil få noget mere ud af dem, hvis jeg hører om tankerne bag," siger Dorthe Andersen, der er orkesterchef i Aarhus Jazz Orchestra.

Det første arrangement er 'Songs to the Green Land', som opføres af Aarhus Jazz Orchestra, to gæstesolister og Det Grønlandske Hus’ kor Aningaaq.

"Det kan godt virke lidt langhåret, at komponist og percussionisten har lyttet efter rytmen i det grønlandske sprog og arbejder videre med det i musikken. Så det er en gode ide at fortælle folk, hvad tankerne om det er. Måske kan de efterfølgende høre det," fortsætter hun.

Percussionisten Helge Norbakken fortælle om sit arbejde med at omsætte sprog til rytme, og Lene Halskov Hansen vil fortælle om sprogoptagelserne fra Det Kgl. Biblioteks arkiver.

Netværk, viden og fællesskab

"I klubben er der plads til 25 medlemmer, som må tage en ledsager med, og vi håber at medlemmerne vil danne et netværk efterhånden som de møder hinanden igen og igen hen over foråret," fortsætter hun.

"De kan dele deres oplevelser med hinanden. Og vi kan stille dem spørgsmål og på den måde blive klogere på deres behov," uddyber Dorthe Andersen.

"Det kunne være sjovt at gå på opdagelse, i det kultur gør ved mennesker, i denne klub. Den er et bud på det moderne forsamlingshus, hvor mennesker i fællesskab kan forundres, begejstres eller blive provokeret," siger orkesterlederen.

Hun håber, at klubben bliver en succes og at flere kulturinstitutioner vil være med.

Klubben mødes fire gange i løbet af foråret 2019 for sammen at opleve en koncert, en danseforestilling, en kunstudstilling og en bonuskoncert. Første gang er 23. februar i .symfonisk sal i Musikhuset, hvor 'Songs to the Green Land' opføres.

Publiceret 07 January 2019 15:12

SENESTE TV