I teleskopet i Ole Rømer Observatoriet kan man for eksempel se se Andromeda-galaksen. Selv om den ikke ser ud af meget i teleskopet, ser man faktisk en samling af et par hundrede milliarder stjerner. Og lyset derfra har været 2,5 millioner år undervejs.

I teleskopet i Ole Rømer Observatoriet kan man for eksempel se se Andromeda-galaksen. Selv om den ikke ser ud af meget i teleskopet, ser man faktisk en samling af et par hundrede milliarder stjerner. Og lyset derfra har været 2,5 millioner år undervejs. Foto: Science Museerne

Her kommer du tæt på stjernerne

Man kan se månelandskabet, Saturns ringe og det røde støv på Mars i teleskopet i Ole Rømer Observatoriet, der har højsæson lige nu. Aarhusianerne strømmer til og vil vide mere om livet i rummet

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Vi står inde i kuplen på Ole Rømer Observatoriet. Jeg kan høre tre forskellige samtaler, der fletter fuldstændig sammen, selv om de er fra tre helt forskellige steder i det kuppelformede rum, der sender lyden rundt på en helt anden måde, end vi er vant til.

"Sådan må det være at høre stemmer i sit hoved. Man kan ikke definere, hvor de kommer fra," siger Michelle Bach.

Hun er en af gæsterne, der denne aften har valg at besøge Ole Rømer Observatoriet sammen med sin kæreste for at lave en anderledes date.

"Det er en utrolig smuk bygning fra en tid, hvor man virkelig hyldede videnskaben," siger han, Jonas Lindstrøm, der har læst matematik på Aarhus Universitet.

Når kuplen på Ole Rømer Obersvatoriet åbner og lukker sig, ser man direkte op i himmelrummet. I teleskopet kan man om aftenen og natten se månens landskaber, Saturns ringe og det røde støv på Mars.

Når kuplen på Ole Rømer Obersvatoriet åbner og lukker sig, ser man direkte op i himmelrummet. I teleskopet kan man om aftenen og natten se månens landskaber, Saturns ringe og det røde støv på Mars. Foto: Lars Kruse

Kuplen åbner sig og lyder næsten som en ubåd. Man ser lige op i himlen, som til alles store skuffelse er fuld af tåge. Ikke engang fremviseren, Kirsten Juhls, entusiasme kan skabe et kighul ud i galaksen. Kirsten Juhl er astronomistuderende på Aarhus Universitet, der driver observatoriet.

"Det er ærgerligt. Vi har købt billetterne for flere måneder siden, og da vidste vi naturligvis ikke noget om vejret i dag," siger Michelle Bach.

Heldigvis er Kirsten Juhl forberedt på denne situation, for den opstår jævnligt i Danmark. Derfor har hun en powerpoint og masser af informationer til aftenens fremmødte. Vi ser ikke Mars, Jupiter og Saturn i teleskopet men på et lærred i skolestuen.

"Har nogen af jer været her i observatoriet før," spørger hun.

Det har kammeraterne Morten Rasmussen og Jan Sørensen. Og da Kirsten Juhl spørger, hvorfra de har interessen for rummet, svarer de midaldrende mænd grinende: Starwars. Den 24-årige astronomistuderende lover, at hun vil vende tilbage til det.

Teleskoper over hele verden

Inden da hører vi om Aarhus Universitets andet teleskop, der står et sted med en mere klar himmel. Det finder man på Tenerife ud for Afrika.

Teleskopet hedder Song, Stellar Observations Network Group, og kan fjernstyres fra Aarhus, så det kan samle masser af data ind til astronomerne på universitetet. Man kan blandt andet måle, hvordan stjernerne står og vibrerer hele tiden, fordi de har stjerneskælv. Det måles på deres lysstyrke, som ændrer sig. Og ud fra det bliver man klogere på, hvordan stjernerne ser ud indeni, og hvad de består af.

"Det er planen, at vi skal have i alt otte teleskoper rundt omkring i verden, så vi kan se ud i hele rummet hele tiden. Det næste skal være i Kina, og man er i gang, men det tager utrolig lang tid at få det etableret," siger Kirsten Juhl, der ikke tør gætte på, hvornår alle otte teleskoper vil være på plads. Indtil da analyserer hun på de data, hun får fra Tenerife.

Ole Rømer Observatoriet ligger tæt på travbanen i Aarhus.

Ole Rømer Observatoriet ligger tæt på travbanen i Aarhus. Foto: Søren Lynggaard Andersen

Hun samler sammen med sine kolleger hele tiden ny viden og kan på denne tågede aften give os status fra rummet:

I rækken af kendte planeter er Pluto dømt ude. Den er for lille til at være en planet og er derfor en dværgplanet.

En rejse til Mars er indenfor rækkevidde, selv om det tager mindst et halvt år at komme dertil. Man er ved at udvikle en teknik til at fremstille vand nok til turen.

Der er liv derude

Og endelig er Starwars dogmet - "For længe siden i en galakse langt, langt væk" - aflyst. Det skal læses med et glimt i øjet og forstås på den måde, at det ikke er længe siden, men lige om lidt, at vi har teknisk udstyr til at gå på opdagelse i andre galakser end vores egen. Og at vi indenfor de seneste 30 år år har fundet en række planeter, der er i et andet solsystem end vores. De kaldes exoplaneter.

I Starwars er der en planet med to stjerner, der kaster lys og giver menneskene to skygger.

"I dag overgår virkeligheden Starwars, for vi har fundet en planet med tre stjerner. Der er også en, der tilsyneladende er dækket af en form for vand, en dækket af lava og en, der er dækket af skyer," siger Kirsten Juhl, som især interesserer sig for exoplaneter.

Inden aftenen slutter, kommer hun også ind på det helt store spørgsmål: Er der liv derude?

"Det må der simpelthen være i en eller anden form. Måske ikke lige som vores, men da vi kun kender en meget lille del af universet, vil det være helt usansynligt, at der ikke findes planeter, der rummer en form for liv," svarer hun.

Ole Rømer Observatoriet er en smuk bygning fra 1911. Billedet til højre er af Ole Rømer, der har lagt navn til stedet, fordi han opdagede lysets hastighed i 1676.

Ole Rømer Observatoriet er en smuk bygning fra 1911. Billedet til højre er af Ole Rømer, der har lagt navn til stedet, fordi han opdagede lysets hastighed i 1676. Foto: Science Museerne

Fakta

Ole Rømer Observatoriet er en smuk historisk bygning fra 1911.

Observatoriet har sæson fra oktober til maj. Der er plads til 25 gæster. Studerende fra Aarhus Universitet er fremvisere. Se Steno Museets hjemmeside, hvor man køber billetter.

Observatoriet holder ekstraordinært åbent på fredage indtil 25. januar, fordi der ellers er udsolgt langt ind i det nye år.

Publiceret 28 December 2018 06:00

SENESTE TV