De danske teaterjournalister har i år valgt at give årets initiativpris til teaterdirektøren på Aarhus Teater, Trine Holm Thomsen.

De danske teaterjournalister har i år valgt at give årets initiativpris til teaterdirektøren på Aarhus Teater, Trine Holm Thomsen. Foto: Isak Hoffmeyer

Direktøren på Aarhus Teater er hædret for sine nye initiativer

Med to priser for at tage nye initiativer og for at lave gode eksperimenter fortsætter Aarhus Teater ufortrødent i samme spor næste sæson

Af
Bente Tahmasbi Hansen

De danske teaterjournalister har i år valgt at give årets initiativpris til teaterdirektøren i Aarhus, Trine Holm Thomsen. Ved samme lejlighed uddeles prisen, Teaterkatten, som også gik til Aarhus Teater. Nemlig til instruktøren, Sargun Oshana, fordi han eksperimenterer og trækker ungdommen ind i teateret.

Et af de spændende initiativer i 2019 på Aarhus Teater er Rocky Horror.

Et af de spændende initiativer i 2019 på Aarhus Teater er Rocky Horror. Foto: Per Arnesen

Med andre ord står Aarhus Teater virkelig stærkt i det danske teaterlandskab. Trine Holm Thomsen peger på stykker som det Reumertvindende 'Erasmus Montanus', teaterkoncerten og Reumertvinderen 'Lyden af de skuldre vi står på' og teaterets udflugt-stykker på havnen, på plejehjem og i Tivoli, som eksempler på nye initiativer. Hun har bevidst valgt at gå de nye veje. Alligevel blev hun overrasket, da telefonen ringede forleden:

"Det var en dejlig, glædelig overraskelse, da teaterjournalisterne ringede mig op. Initiativprisen går ikke så ofte til et stort teater, men til nogle med smallere profiler. Måske fordi initiativer er mere synlige der. Jeg blev utrolig glad for at, man kan se, at vi på Aarhus Teater undersøger nye ting og arbejder med nye former, samtidig med at vi har godt fat i publikum," siger Trine Holm Thomsen.

I begrundelse for at vælge hende skriver teaterjournalisterne:

"Aarhus Teater har undergået en markant forvandling, siden du er tiltrådt som direktør. Du har med en omsiggribende initiativrigdom og et unikt blik for den levende scenekunst fået rusket op i teatret med former og formater, som i den grad gøre scenekunsten vedkommende for den brede befolkning, byens borgere og ikke mindst branchen selv."

De begrunder også valget med, at Trine Holm Thomsen tager mange scenekunstneriske og samfundsrelevante initiativer. Fordi Arhus Teater lader historien være en del af nutiden, når det med kunstnerisk spidsfindighed og politisk kant, lader fortidens stemme være med til at pege på de samfundsværdier og byggesten, som det moderne samfund hviler på.

Teaterkatten til Sargun Oshana

Instruktøren Sargun Oshana har sammen med scenograf David Gehrt stået bag en række forestillinger på Studio. De er alle anderledes og eksperimenterende. Det er blandt andre: 'Momentet'', '#Amlet' og '4:48 Psychosis'.

Sargun Oshana fortsætter ufortrødent i 2019 med stykket 'Parasitterne', der holder samme stil.

Juryen begrunder valget af ham med: "Han er en mester ud i teatereksperimenter, han skaber scenekunst, der trækker ungdommen ind i teatersalene og han er – som han selv sagde, da juryens formand Jakob Steen Olsen ringede til ham – den første araber, der modtager prisen".

Hvert år hædrer Foreningen For Danske Teaterjournalister - typisk på Ludvig Holbergs fødselsdag 3. december - tre personer, der gjort sig særligt bemærket i det danske teaterlandskab.

Den sidste og største pris gik i år til skuespiller Tammi Øst for sin rolle i Richard III på Husets Teater.

Kongens Fald er en af de nye satsninger i 2019 og bliver til i samarbejde med Det Kongelige Teater.

Kongens Fald er en af de nye satsninger i 2019 og bliver til i samarbejde med Det Kongelige Teater. Foto: Klaus Vedfelt

Fakta

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen peger her på en række af forårets forestillinger, som er hører under kategorien initiativrig og fornyende:

Kongens Fald er en storklassiker af Johannes V Jensen. Teaterstykket et samarbejde med Det Kongelige Teater og har en verdensstjerne af en instruktør fra Spanien.

Parasitterne af Carl Erik Soya er også en klassiker og en satire, der sættes op på Scala, af unge vilde, prisvindende Sargun Oshana.

Rocky Horror, der er en klassiker af en musical. Publikum må gerne kaste med popcorn, og til en vis grad bruge vandpistoler, som traditionen foreskriver. Stykket har et nyt og spændende twist, og så taler det ind i vores tids kønsdebat.

Publiceret 11 December 2018 17:30

SENESTE TV