Emil Bach og Mathias Bundgaard (th.) står bag podcasten 'Rejseholdet - Resten' om DRs populære dramaserie fra 2000. 1. december optager de live på Teatret Katapults Black Box Scene.

Emil Bach og Mathias Bundgaard (th.) står bag podcasten 'Rejseholdet - Resten' om DRs populære dramaserie fra 2000. 1. december optager de live på Teatret Katapults Black Box Scene. PR Foto

Podcast følger i Rejseholdets fodspor

Rejseholdet-nørderne Mathias Bundgaard og Emil Bach er kræfterne bag podcasten 'Rejseholdet - Resten' om den 18 år gamle tv-serie. Fra tid til anden rejser de i den fiktive drabssektions fodspor for at optage podcasten live - næste gang i Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS “Ansvarlig for gerningsstedet: Lacour. Forhøringer: Fischer. Alle rapporter til Gaby. IP: resten.”

Stemmen bag uddelegeringerne er skuespilleren Charlotte Fichs. I rollen som drabschefen Ingrid Dahl i DRs danske dramaserie Rejseholdet fra 2000.

Ingrid Dahls uddelegeringer er også starten på hvert afsnit af podcasten ‘Rejseholdet – Resten’. En selvstændigt produceret, ikke-kommerciel podcast, som de to venner, Rejseholdet-nørder og DR journalister, Mathias Bundgaard og Emil Bach, står bag.

Inkarnerede Rejseholdet-seere ved, at ordlyden i Ingrid Dahls uddelegeringer altid endte med netop “IP: resten”, og det er herfra podcasten ‘Rejseholdet – Resten’ har fået sin titel. ‘Rejseholdet - Resten’ er en podcast i 32 afsnit omhandlende de 32 afsnit af den populære dramaserie Rejseholdet.

“Min gode ven og kollega Emil og jeg læste sammen på Journalisthøjskolen i Aarhus. Det, der i første omgang gjorde, vi blev venner, var en Rejseholdet-reference, vi blev ved med at hive op af hatten på studiet, og hvor ingen andre end os tilsyneladende forstod, hvad vi talte om,” ler Mathias Bundgaard, der er med på en telefonlinje fra København.

Både han og Emil Bach er i dag færdiguddannet journalister og ansat på DR i København.

“Ud over at Emil og jeg begge havde interessen for at lave radio og podcasts, havde vi også den her fælles passion for Rejseholdet. En serie der jo både er ufrivillig komisk, vidunderlig god - og til tider ret ringe,” siger Mathias.

Hitserier som samlingspunkt

Podcasts er et fænomen med efterhånden flere år på bagen. Det samme er podcasts om hit tv-serier. Eksempelvis lavede DR i 2017 en podcast om Matador; ‘Meget mere Matador’.

“Det var Emils idé at lave en Rejseholdet-podcast, og jeg var på. Ud over at serien havde bundet ham og mig sammen, viste genudsendelsen af Rejseholdet sig også ekstremt populær. Så vi satte os for at finde ud af, om serien med dens 1,2 mio. seere hver søndag kunne trække en podcast. Sådan som Matador kunne.” Mathias holder en kunstpause, før han fortsætter:

“En serie som Matador fra 1978 formår stadig at binde folk sammen og agere samlingspunkt. Både Emil og jeg er i slut tyverne; vi var bare et par knægte, da Rejseholdet blev sendt første gang. Det betyder, at det var den første serie, vi rigtigt fulgte med i. Vi fik lov til at blive længe oppe og være vidner til rovmord og ildebrand... Så for os kan Rejseholdet det samme, som Matador kan for ældre generationer.”

En moderne bogklub

Mathias Bundgaard beskriver ‘Rejseholdet - Resten’ som en form for moderne bogklub, hvor man kommer til bordet for at drøfte noget, alle har en holdning til.

“Forud for hver optagelse ser Emil og jeg det afsnit af Rejseholdet, vi skal diskutere i podcasten. Vi ser det altid hver for sig. Fordi der er noget sjovt i den umiddelbarhed, der er i ikke at kende hinandens tanker og reaktioner på et givent afsnit, når vi går live,” forklarer Mathias.

Podcasten ‘Rejseholdet – Resten’ har nået 170.000 downloads.

“Egentlig var det bare noget, Emil og jeg begyndte på for sjov og brugte vores fritid på. Vi lagde alle de dogmer på hylden, vi er bundet af, når vi laver radio på jobbet til hverdag, og vægtede i stedet at have det sjovt. Og det har vi - vi griner rigtig meget sammen med vores paneldeltagere.”

Mathias Bundgaard pauser sin talestrøm og tager en tår at drikke.

“Det at vi nørder så meget, som vi gør, med en 18 år gammel tv-serie og bruger tid på at diskutere i bund og grund ret ligegyldige detaljer - det fungerer åbenbart. For selv om vi ikke kan se, om de, der downloader vores podcast, rent faktisk hører den til ende, eller hvordan de ser ud i hovedet, når de hører den, så er der sgu nogle lyttere i det. Det tror jeg ikke, vi rigtigt havde forestillet os,” siger han.

Vært-duoen bag ‘Rejseholdet - Resten’ oplever ikke alene at have lyttere – de oplever at have engagerede lyttere.

“I et afsnit diskuterede vi, om der mon var et mønster i, hvem af betjentene på Rejseholdet, der afhørte hvilken type forbrydere. Samme aften, som podcasten kom ud, modtog vi et Excell ark fra en lytter med en oversigt over hver af betjentene på Rejseholdet og hvem, de havde afhørt. Det var jo nærmest et dybere studie, som - om ikke vores podcast - så i hvert fald tv-serien havde ligget til grund for. Det er det, serier som Rejseholdet og Matador kan: skabe et fællesskab om noget, der er så super nørdet,” lyder det fra Mathias.

Liveshows i Rejseholdets fodspor

'Rejseholdet - Resten' er nået til at skulle optage afsnit 22, del to. Om – rigtigt gættet - tv-seriens afsnit 22, som er i to dele og foregår i Aarhus. Podcast-afsnittet optages live 1. december på Teater Katapult i Aarhus.

“Noget af det, der gør Rejseholdet slidstærk, er, at hvert afsnit foregår i en ny by. Emil og jeg har længe haft en drøm om at rejse i drabssektionens fodspor. Simpelthen optage vores podcast i den by, hvor Rejseholdet er, i det afsnit vi taler om. Så det er vi begyndt på. Senest optog vi afsnit 20 i København foran 250 publikummer. Næste gang vi optager live, vender vi hjem. Til Aarhus,” fortæller Mathias Bundgaard.

Under liveoptagelserne gør Mathias og Emil præcis, som de plejer: Taler om et givent afsnit af Rejseholdet og diskuterer det med et panel af som regel radio eller tv-folk, som har et forhold til DR-serien.

“Det er en lidt sær form for scenekunst. Fordi det ikke er scenekunst. Vi gør det, vi plejer. Forskellen for os er, at vi er et par hundrede mennesker i studiet i stedet for fire. Og jo, vi gør da lidt ekstra ud af det, nu vi har inviteret publikum med ind i værkstedet; vi viser de klip, vi taler om og laver lidt forskelligt lir. Ellers er der ingen forskel. Men det virker live,” konstaterer Mathias.

Han anbefaler, at man ser afsnit 22, del to, som liveshowet på Teater Katapult handler om, forud for showet.

“Generelt er det sjovest både at høre vores podcast og være med til live-optagelserne, hvis man har set serien. Har man det, ved man også, at afsnit 22 blandt andet handler en del om hypnose. Derfor har vi inviteret Tobias Hamann fra Den Store Bagedyst med som en af de to i vores panel 1. december. Udover at være trofast Rejseholdet-seer, har han nemlig slået sig ned som hypnotisør i Aarhus,” røber Mathias.

Når serien slutter - slutter podcasten

Efter ‘Rejseholdet - Resten’ liveshowet på Teatret Katapult er der ti afsnit tilbage, der skal optages. Og hvad så?

“Når der ikke er flere afsnit af Rejseholdet, så stopper vi også. Så det lakker da mod enden. Vi tager en sæson til foråret, hvor vi optager de sidste afsnit. Nogle af dem forhåbentlig som liveshows. Og så kan det ske, vi laver nogle specials. Hvis vi ikke kan lade være,” siger Mathias og tilføjer:

“Det kan vi nok ikke. For selv om vi tager det meget loose, så er podcasten jo vores hjerteblod. Og forhåbentlig er der nogen derude, der er glade ikke kun for Rejseholdet, men også for os, og som vil lytte med, hvis vi finder på noget nyt. “

Foreløbig er der altså endnu ti afsnit af ‘Rejseholdet - Resten’ at se frem til. Og altså en hvis sandsynlighed for et par specials.

“Hvem ved... Måske Emil og jeg skriver et afsnit 33. Et Rejseholdet reunion afsnit. Og sender det ind til DR,” griner Mathias.

FAKTA ‘Rejseholdet – Resten’

Podcast om DRs tv-serie Rejseholdet fra 2000

Værter er de to DR journalister og Rejseholdet-nørder Mathias Bundgaard og Emil Bach

Podcasten er nået til afsnit 22. Den ender med at være i 32 afsnit – ligesom Rejseholdet

Afsnit 22 del 2 bliver optaget live 1. december kl. 17-19 på Teater Katapults Black Box scene på Godsbanen, Skovgaardsgade 3 i Aarhus

Panelet består denne aften af blandt andre den aarhusianske hypnotisør Tobias Hamann - vinder af DRs Den Store Bagedyst 2014

Hør podcasten her

Publiceret 30 November 2018 06:00

SENESTE TV